Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

NAIH: az nem nyilvános adat, hogy valaki melyik más állam állampolgára

Az ilyen adatok kiadására a képviselőket és az állami tisztviselőket nem lehet kötelezni - mondta Péterfalvi Attila.
Az országgyűlési képviselők esetében is csak a kettős vagy többes állampolgárság ténye nyilvános adat, az viszont nem, hogy az illető melyik más állam állampolgára - közölte Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke csütörtökön.

Csütörtökön Novák Előd lemondásra szólította fel Ertsey Katalin LMP-s országgyűlési képviselőt, aki a Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére ironikus hangvételű válaszában azt írta, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. A jobbikos politikus arra hivatkozott, elfogadhatatlan, hogy az LMP-s politikus eddig ezt "eltitkolta", és azt hangsúlyozta, hogy a NAIH elnöke korábban megerősítette Jóri András adatvédelmi biztos állásfoglalását, amely szerint az országgyűlési képviselők kettős állampolgárságára vonatkozó adat közérdekből nyilvános személyes adat.

Péterfalvi Attila erre úgy reagált, "hogy az utóbbi napokban elmérgesedett politikai vita kapcsán" felhívja a politikai élet szereplőinek figyelmét arra, hogy az országgyűlési képviselők közfeladatával összefüggő, közérdekből nyilvános adatnak csupán a kettős vagy többes állampolgárság ténye minősül. Az arra vonatkozó információ viszont, hogy az érintett Magyarországon kívül melyik más állam állampolgára, nem tekinthető nyilvánosnak, az még közszereplők esetében is a magánszféra részét képezi, mert abból adott esetben "szenzitív adatra engedhet következtetni" - fogalmazott a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila hangsúlyozta: az ilyen adatok kiadására a képviselőket és az állami tisztviselőket nem lehet kötelezni. Már önmagában az erre való felszólítás is az emberi méltóság sérelmét vetheti fel. A korábbi adatvédelmi biztosi állásfoglalás is ezt szögezte le, az erre vonatkozó jogszabály sem változott - írta a NAIH elnöke, és erről Novák Előd országgyűlési képviselőt is tájékoztatta.

Gyöngyösi Márton hétfőn a parlamenti azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy "az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára". Felszólalását kedden az államfő, a kormány, a házelnök, illetve - a Jobbik kivételével - valamennyi parlamenti párt, továbbá több civil szervezet is elítélte. Az eset miatt csütörtökön házbizottsági ülést tartottak.

Gyöngyösi Márton keddi közleményében azt írta, hogy "félreérthetően fogalmazott", ezért elnézést kér zsidó honfitársaitól. Azt is tudatta, hogy nem mond le mandátumáról.

Csütörtökön Ertsey Katalin Novák Előd Jobbik-alelnök írásbeli kérdésére úgy nyilatkozott, izraeli állampolgársággal is rendelkezik. Novák Előd csütörtöki sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, elfogadhatatlan, hogy az LMP-s politikus eddig ezt "eltitkolta", s lemondásra szólította fel a képviselőt. Később viszont az LMP-s politikus az Indexnek elmondta, ironikus hangvételű levelet írt Nováknak, ebben a jobbikos politikus kérdésének abszurditásra akarta felhívni a figyelmet. Többek között azt írta, hogy izraeli állampolgár, a magyar állampolgárságát pedig vásárolta, emellett "piréz" állampolgársággal is rendelkezik. A portálnak azt mondta, természetesen nem izraeli állampolgár, a levelével csak arra akart utalni, hogy Novák elvesztette a kontrollt.

Olvasóink írták

 • 3. Mozimasiniszta 2012. november 30. 11:50
  „1#-es + 1pont ! Jelenleg ott tarunk hogy az országrablókat támogatjuk, és hivatalos álláspont szerint nem gond,
  hogy ezek kettős állampolgárként ott ülnek a magyar törvényhozásban..az viszont baj, hogy ezt valaki szóvá tette !”
 • 2. Miértne? 2012. november 30. 05:57
  „Milyen előnyöket vár és milyen kötelezettségekkel jár ha valaki országgyűlési képviselőként más ország állampolgára?Szigorúan megtiltanám, felelős és az ország jelenét,jövőjét meghatározó pozíciók betöltésekor a kettős állampolgárságot. Melyik ország utasításait tartja be szavazáskor, vitakor? A személyiségi jogok ilyenkor meg nem érdekelnek, igen is vállalja az az egyén a más állampolgárságát is!!”
 • 1. bánki 2012. november 30. 03:16
  „No coment !

  ,,Az ENSZ Közgyűlése csütörtök este nagy többséggel megszavazta, hogy nem tag megfigyelő államra emeljék Palesztina státusát a világszervezetben. A 193 tagállamból 138 támogatta, 9, köztük az Egyesült Államok és Izrael ellenezte a lépést, míg 41 ország, köztük Magyarország tartózkodott a szavazástól."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: kedvező az MSZP ajánlatának fogadtatása

A partnerségen alapuló tárgyalássorozattal kapcsolatos megkeresést egyetlen érintett szervezet sem… Tovább olvasom