Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Napi 1 millió számítógépet fertőz meg a legújabb féreg

Naponta 1 millió számítógépet fertőz meg a Conficker (más néven Downup, Downandup vagy Kido) számítógépes vírus. Az F-Secure amerikai szoftverbiztonsági cég szerint szerdára a megtámadott komputerek száma már meghaladta a 9 milliót.
Sok szakember szerint az utóbbi idők legnagyobb vírustámadásáról van szó. A féreg eddig nem okozott nagyobb kárt, ezért a szakértők nem tudják eldönteni, hogy végül is hatástalan-e a vírus vagy még várakozik, hogy később okozzon valóságos robbanást. De azt is lehetségesnek tartják, hogy a kiberbűnözők most még csak tesztelik a rosszindulatú szoftvert.

A program a Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, Windows Server 2003 és a Windows Server 2008 egy ismert biztonsági hibáját használja ki. Első sorban a Windows XP operációs rendszerű gépeken terjedt el. A Microsoft októberben kiadott egy javítást, amely megakadályozza a vírus bejutását, de becslések szerint a felhasználók 30 százaléka nem töltötte le.

A féreg önmagát másolja, az internetről vagy USB pendrive-okon keresztül terjed egyik számtógépről a másikra. A vírus zombivá alakítja a megtámadott számítógépet. A fertőzött komputerek hadseregét a hackerek jelszavak feltörésére használhatják.

Tapasztalták már, hogy a zombigépek hálózata jelszavak feltörésével kísérletezik. Előfordul, hogy a megtámadott gép a jelszó "találgatásának" valahányadik kísérlete után automatikusan elzárja a kérdéses file-t vagy programot, így a jogos tulajdonos sem tud hozzáférni.

A szakemberek felhívják a felhasználókat, hogy erősítsék meg jelszavaikat, keverjenek a betűk közé nagy betűket, számokat, írásjeleket, mert így több milliószor nehezebbé válik a jelszó feltörése.

David Perry, a Trend Micro szoftvervédelmi cég szakembere szerint a leghatásosabb megoldás az, ha jó nehéz jelszót választunk, és azt egy papírra felírva tartjuk a számítógép közelében.

"Vegyen egy füzetet, tartsa a számítógép mellett, és abba jegyezze bele a jelszót. A világ egyetlen hackere sem tudja kilopni az irodájában elzárva tartott papírlapot" - mondja Perry.

Olvasóink írták

  • 2. knegizi 2009. június 09. 10:51
    „Szerintem azért nem jó ötlet, hogy ilyet ajánlgatnak, hogy írják fel az emberek a számítógép mellé füzetbe a jelszavakat! Nálunk a www.szegedszerviz.hu kollégája volt kint megcsinálni a gépet és mesélte például, hogy nagyobb cégek esetében már gyakori a megtévesztésen alapuló jelszólopás, stb. és máshol is olvastam ezzel kapcsolatos szakmai cikket.
    És 1. hozzászólás flexsnake 2009.01.22. 17:51 hozzászólásával egyet értek, hogy bizony használni kell számokat, nagybetűket és speciális karaktereket is a jelszóban.”
  • 1. flexsnake 2009. január 22. 17:51
    „A zombigépek csak fusiban törnek jelszavat, elég komoly üzletág ez, meg kellene nézni a tisztelt illetékeseknek az orosz oldalakat és ismerjkedni a témával. Bérelhető zombihadsereg ha az embernek van pénze.
    Bármilyen jelszó kitalálható a gépek egymás után sorban pörgetik a varriációkat és bizony nem olyan sok az a pármillió variáció köszönhető ez annak hogy a jelszavaknál nem szoktak speciális karaktereket használni, így az angol abc valamint a számok egy viszonylag rövid idő mire megvan.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondnokság alá helyezhetik Toller Lászlót

Határozat születhet Toller László Pécs volt polgármesterének gondnokság alá helyezésének ügyében. A… Tovább olvasom