Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Napidíjat vezethetnek be a kórházi ápolás után

Még nyáron elkészíti a kormány az egészségügyi reform tervezetét. A szakértői javaslatok 300-500 forintos vizitdíjjal és kórházi ápolás esetén hasonló összegű napi önrészfizetéssel számolnak.
Még ebben a hónapban széles körű vitára alkalmas javaslatot fogalmaz meg a kormány a vizitdíjról, az év végéig pedig döntenek a több-biztosítós rendszer bevezetéséről. Augusztus végéig el kell készülnie, az egészségügyi reformmal kapcsolatos jogszabályjavaslatoknak, hogy a parlament még az idén dönthessen róluk. Ezt a menetrendet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön megerősítette az Egészségügyi Minisztériumban, ahol a reform részelemeihez készült szakértői javaslatokról egyeztetett.

A kormány hamarosan várható döntéséhez szakértői elemzések készültek a biztosításfelügyeletről, a kötelező táppénzbiztosításról, az ápolásbiztosításról, a patikaliberalizációról, az új gyógyszerár-támogatási rendszerről, a kórházi gyógyítás minőségének nyilvános ellenőrzéséről és az egyéni járulékszámla kialakításával kapcsolatban. Ezek lesznek a reform fő területei.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter szerint például eldöntendő: milyen forrásból, ki és hogyan fizesse a majdan bevezetendő vizitdíjat azok helyett, akik mentességhez jutnak. A szakértői javaslatok 300-500 forintos vizitdíjjal és kórházi ápolás esetén hasonló összegű napi önrészfizetéssel számolnak.

A júliusi csomag része a biztosításfelügyeletről szóló jogszabály előkészítése, ami a több-biztosítós rendszer bevezetésére utal. A felügyelet részben a betegek érdekeit óvná a biztosítókkal és a piaccal szemben.

Megkezdődik az egészségbiztosító átalakítása is, aminek első lépéseként leválasztják az egészségügyi ellátásokhoz szorosan nem kötődő tevékenységeket (például pénzbeli ellátásokat) - mondta el Molnár Lajos egy háttérbeszélgetésen. A táppénzellátásra és az idősápolásra külön biztosítót hoznának létre.

A szakértői javaslatok azzal számolnak, hogy megszűnne a betegség esetén a munkaadót terhelő 15 napos betegszabadság, és az új biztosító már az első naptól fizetné a táppénzt. A munkáltató pedig biztosítást vásárolna alkalmazottainak, amit azok belátásuk szerint kiegészíthetnének.

Miközben a szaktárcánál zajlik a rendszer átalakítása, az orvosi kamara éppen emiatt elégedetlen. Éger István, a köztestület elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján jelezte: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert az Egészségügyi Minisztérium kihagyta a kamarát az ágazatot érintő jogszabályok egyeztetéséből.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

K&H-ügy: fejlemények

Tovább olvasom