Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Napirend előtt a fasizmusról a Parlamentben

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő szerint az ország még nem nézett szembe teljesen a történelemmel, és ennek kapcsán az Országgyűlésnek is vannak feladatai.
Világossá tenni a törvényeket, mert a gondolat- és véleményszabadság élesen elkülönül az európai államokban a fasiszta, ordas eszméktől, itthon is erre van szükség - mondta a politikus napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben. Hiller István oktatási és kulturális miniszter reagálásában összefogására buzdított a fasiszta eszmék ellen. Ugyanerre biztatott napirend előtt az SZDSZ-es Gusztos Péter is.

Szanyi Tibor a pénteki, fővárosi ellentüntetésről azt mondta: büszke arra, hogy összefogtak az emberek, és fontos volt az is, hogy politikusok, köztük Gerhard Schröder volt német kancellár is elment az újlipótvárosi Hollán Ernő utcába. A szocialista képviselő megjegyezte: kár, hogy jobbára helyi politikusok voltak ott az ellendemonstráción, mert az ott található jegyiroda elleni támadások az egész országnak szóltak.

Szanyi Tibor emlékeztetett: Szálasi Ferenc egykori lakása alatt található az a jegyiroda, amelyet szélsőséges támadások értek. A lakás egyben az első magyar, 1935-ben bejegyzett fasiszta párt székhelye, ám ezt az ideológiát már abban az időben is elutasította a többség - tette hozzá.

"Sohasem a vasúti vagonoknál kezdődött" - így utalt válaszában az oktatási és kulturális miniszter arra, hogy a fasizmus és a zsidók elpusztítása a fasiszta gondolatok megfogalmazásával, egy kötet megjelenésével és egy párt megalakításával kezdődött. Hiller István szerint a neonácizmus elleni fellépés minden demokrata kötelessége, és a pénteki ellendemonstrációra mindenki büszke lehet. A miniszter politikai oldaltól függetlenül mindenkitől összefogást kért.

Az SZDSZ-es Gusztos Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy két nap múlva indul az Élet menete a Holokauszt Emléknapon. Ennek kapcsán arról beszélt, hogy a mindennapokban is meg kell akadályozni a náci eszmék terjedését. A pénteki ellentüntetés a demokrácia győzelme volt, máskor is meg kell mutatni a civil Magyarország erejét - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 10. Állampolgár 2008. április 15. 22:23
  „Vele lehet, de ehhez a többi 9.999.998 magyar embernek is lesz 1-2 szava. Én meg csak ironikus voltam.”
 • 9. csingiz 2008. április 15. 19:24
  „És minek örül annyira...? 8.sz. hozzászólásában éppen sikerült egy közös álláspontot kialakítania az előtte szólóval.....”
 • 8. Állampolgár 2008. április 15. 14:26
  „És ki fogja vezetni az országot, talán te? Bizonyára elég tanult vagy ehhez a feladathoz..... Muhhahahahahha.”
 • 7. ASD 2008. április 15. 08:29
  „Ha a kormány nem tett volna semmit, akkor is jobban állna ma a magyar gazdaság.
  Takarodjon vissza az összes zsidó Izraelbe. Magyarország nem lesz az ígéret földje. Remélem erre már rájöttetek.”
 • 6. hévalaki 2008. április 14. 22:33
  „Kapuvári ..de sok hülyeséget összehordtál ,az annyát !
  @ ..te honnan tudod ,mitörtént akkor ? biztos a te családod sértetlenül megúszta a háborút. ...
  @ ha te lettél volna a másik oldalon, nem így beszélnél. ..vazze...
  --az az öreg ember is v.mikor kegyetlen fiatalember lehetett..-
  @...nem a szocik, szélsőbal ingerli az embereket,hanem a szélső jobb ,olyanok, mint te....vazze !
  ...sötét van nálad, gyújts gyertyát és tanulj....”
 • 5. Állampolgár 2008. április 14. 18:33
  „Kik jelentgetnek fel kit? Nem éppen macskatamás fenyeget mindenkit feljelentéssel? Tiszta kommunizmus. És kiknek a képét is teszi ki kurutty.info rendszeresen? A saját arcukat meg eltakarjaák randalírozás közben. Én is magyar vagyok, maygarnak születtem, de ezek nem normális demokráciába való emberek. Kérdezem ismerősömtől jön-e ellentünteni... Válasz: Dehogyis, nem akarok a kurucon díszelegni. És akkor hol a megfélemlítés? És még hozzátenném, hogy a nácizmus, fasizmus, hungarizmus, szkinhedek, összemosódott fogalmak. Nem az mszp mosta össze, hanem azok, akik nem tudnak semmit a töténelemről. Ti!”
 • 4. Kapuvári 2008. április 14. 17:26
  „Nevetséges!egy évben kb. 5-ször emlékezünk rájuk,még mindig kasszírozzák a pénzt,még mindig üldöznek 94 éves öregembereket,hogy nácik voltak, nem lehet már tüsszenteni zsidó jelenlétében,mert feljelent, már kizsigereltek mindent,amit csak lehet,már belefolyt az életünkbe,már nem enged levegőhöz jutni, ők a kiválasztott nép!mit akarnak még?semmiféle náciveszély nincs!lett volna egy normális ember a szocik miniszterelnöke,senki sem ment volna ki az utcára!a szélsőbal hergeli az embereket folyamatosan!”
 • 3. csingiz 2008. április 14. 16:23
  „3.És az ön által most tett jóslatnak mi az összefüggése a nemzetiszocializmussal ?”
 • 2. Állampolgár 2008. április 14. 15:23
  „Én sem kedvekem Szanyi Tibort, de a probléma létezik. Kétlem, hogy csak ő látna rémeket, én is látok, tőle függetlenül. Jobb félni, mint megijedni. A nácizmus nem csak a kisebbségeket fenyegeti. Előbb utóbb mindenki ellenséggé fog vállni.”
 • 1. matriné 2008. április 14. 14:44
  „Szerintem Szanyi Tibor rémeket lát és hitelesnek próbálja közzé tenni.
  Persze, mit is lehet várni az MSZP igazmondási fertőzöttségtől.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A SZDSZ csak az egyik ombudsman-jelöltet támogatja

A Szabad Demokraták Szövetsége támogatja az adatvédelmi ombudsman-jelöltet, a jövő nemzedékek… Tovább olvasom