Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Napirenden a Költségvetési Tanácsról szóló javaslat

Az Országgyűlés várhatóan befejezi hétfőn a Költségvetési Tanács felállításával kapcsolatos javaslat általános vitáját, és újra tárgyalnak egy júniusban leszavazott interpellációról.
A héten kétnapos ülést tart az Országgyűlés. Hétfőn várhatóan befejezik a képviselők a Költségvetési Tanács felállításáról szóló ellenzéki javaslat általános vitáját. Az előterjesztés szerint az alkotmány egyik fejezetébe emelnék be a Költségvetési Tanácsról szóló módosítást. A megfogalmazás szerint ez a testület a Magyar Köztársaság költségvetésének pénzügyi-gazdasági véleményező szerve lenne. A jegybank elnöke, az Állami Számvevőszék elnöke lenne a tagja, valamint egy kiemelkedő tudású közgazdász, akit az államfő nevezne ki erre a posztra, 6 évre.

A képviselők tárgyalnak hétfőn egy nyáron leszavazott interpellációról is. Júniusban a Ház 183 nem és 182 igen szavazattal nem fogadta el Veres János pénzügyminiszter Szathmáry Kristóf (Fidesz) interpellációjára adott válaszát. Az ellenzéki képviselő az adóváltozásokkal kapcsolatban kérdezte Veres Jánost. Az ügy érdekessége, hogy a voksoláson először 182-182 arányban egyenlő lett az eredmény, de a szabad demokrata Gulyás József jelezte, hogy nem működött a gépe, így végül az ő "nem" voksával dőlt el a szavazás. A kérdést azóta megtárgyalta a költségvetési bizottság, és most újra az Országgyűlés elé kerül. A házszabály szerint a parlament háromféleképpen dönthet: elfogadja az eredeti miniszteri választ, elfogadja a bizottság által kiegészített választ az interpellációra, vagy ismételten elutasítja a választ, és ezzel "intézkedési terv" kidolgozásával bízza meg a költségvetési bizottságot.

A hétfői ülés napirendjén szerepel még, hogy a Vas megyei Kercaszomor megkapná a "Legbátrabb falu" címet. Az erről szóló négypárti előterjesztés szerint az Országgyűlés ezzel ismerné el a kercaszomoriak bátor magatartását, amelyet 1920-ban tanúsítottak a falu Magyarországhoz tartozása érdekében indított fegyveres felkelésben. A javaslat értelmében a település címerét kiegészítenék a "Communitas Fortissima" (Legbátrabb falu) felirattal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szétvertek egy pécsi szórakozóhelyet

Kalapáccsal, baseballütőkkel és fahusángokkal vertek szét egy pécsi szórakozóhelyet vasárnap… Tovább olvasom