Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Napirenden az újabb rezsicsökkentés

A kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódó újabb törvényjavaslat tárgyalásával foglalkozhat az Országgyűlés jövő heti, kétnapos ülésén.
A parlament előző héten két jogszabályt is hozott a fogyasztói áram- és gázár mérséklésének érvényesítésére, a képviselők ezúttal a víz-, a csatorna- és a szemétszállítási díjak csökkentéséről kezdhetnek tárgyalni.

A Ház ülése a megszokott időben, hétfőn 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, amit az interpellációs időszak, majd az azonnali kérdések és kérdések követnek.

A napirendjavaslat alapján a parlament e heti határozathozatalai során hozzájárulhat ahhoz, hogy az eddig kizárólag készletezéssel foglalkozó Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség a jövőben megjelölje az üzemanyagokat és így ellenőrizze a kőolajtermékek belföldi felhasználását.

Szavazás várható emellett a szociális és gyermekvédelmi törvények egyszerűsítéséről, valamint huszonnyolc, jelenleg gazdasági társaságként működő kórház költségvetési intézménnyé alakításáról és a szociális közműszolgáltatás létrehozásáról. Utóbbi esetben fideszes képviselők azt kezdeményezték, hogy a lakossági fogyasztókat 60 napos számlatartozás után továbbra is ki lehessen kapcsolni az áram- vagy a gázszolgáltatásból, kötbértartozás esetén viszont csak akkor, ha a szolgáltató polgári peres vagy fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezett.

A hétfő esti órákban előzőleg már tárgyalni kezdett javaslatok részletes vitáit folytatják, így a képviselők egyebek mellett ismét hozzászólhatnak Pintér Sándor belügyminiszter azon indítványához, amely három hónapra kizárná a közfoglalkoztatásból azokat az álláskeresőket, akiknek gyermeke igazolatlanul nem jár iskolába, vagy nem tartják rendben lakókörnyezetüket.

A második ülésnap reggel 9 órakor, szintén napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, elsőként pedig a fideszes Németh Szilárd rezsicsökkentést kiterjesztő javaslatáról indulhat vita. Az előterjesztés elfogadása esetén törvény mondaná ki, hogy a január 1-jével elrendelt tízszázalékos gáz-, villany- és távhőárcsökkentés után július 1-jével ugyanekkora mértékben kell mérsékelni a lakossági víz-, csatorna- és a szemétszállítási díjakat is.

Az Országgyűlés ezt megelőzően két határozatot is hozott a rezsicsökkentés érvényesítése érdekében: kedden kivételes sürgős eljárással tiltotta meg az áram- és gázszolgáltatóknak a különadók fogyasztókra hárítását, míg csütörtökön, rendkívüli parlamenti ülésen ruházta fel rendeletalkotási joggal az energiahivatalt.

Kedden kezdődhet vita a Gárdonyi Géza emléknap kijelöléséről is. Fideszes képviselők határozati javaslatukban azt kezdeményezik, hogy az Országgyűlés az író születésének 150. évfordulója alkalmából október 17-ét, az egri vár védőinek török seregek felett aratott győzelme napját jelölje ki erre a célra. Nyitrai Zsolt és L. Simon László javasolták azt is, hogy az iskolákban Gárdonyi Géza Egri csillagok című művével foglalkozva emlékezzenek az íróra és a magyar történelem kiemelkedő eseményére.

A nap további részében tárgyalhatják azt a szintén kormánypárti javaslatot, amelynek értelmében nemzetbiztonsági érdekre, vagy a külügyi kapcsolatok védelmére hivatkozva megtagadhatóvá válna a magyar állampolgárságot kérelmezők állampolgárság szerinti megoszlására, valamint a kérelmek benyújtásának földrajzi helyére vonatkozó adatok kiadása.

Ugyancsak a hét második ülésnapján kezdődik általános vita a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról, valamint a gazdasági és monetáris unióbeli stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés kihirdetéséről, továbbá a 2009-2010-es nemzeti éghajlat-változási programról szóló jelentésről.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. strangerrr 2013. március 19. 14:42
  „Követelem a kenyér árának 10 %-os csökkentését, a pékek extraprofitijából!!!”
 • 38. kontrapista 2013. március 19. 10:20
  „37.roxper
  A vitaképességed csak a "júgócska" ( déli szél ) szóig terjed, ezek szerint neked ez a plafon .
  A mosottagyúaktól ez is már teljesítménynek tekinthető !”
 • 37. roxper 2013. március 19. 09:47
  „35.
  Ezt úgy írod jugócska mintha bármi közöd is lenne hozzá! :DDDD”
 • 36. történész 2013. március 19. 09:15
  „Most kaptam az értesítést,hogy Szeged városában..legalább is a mi utcánkban 450 ft-szemét díj emelés van.Nos ebből aztán lehet látszat engedményt adni.vicc kategória.”
 • 35. kontrapista 2013. március 19. 08:09
  „31.roxper
  " Előbb tanulmányozd, hogy mi a különbség a világpiaci és a hatósági árak között "
  Előbb tanulmányozd az egyes országok közötti energiaszállítási szerződéseket, (amelyek minden ország esetében változóak),ha eddig nem fogtad fel, akkor vitaképtelen vagy ! CCCC”
 • 34. alfa258 2013. március 19. 06:34
  „Na ez megint az a maszlag, mint a devizahitelesek megsegítése. Akkor is magukat segítették leginkább, lassan a zemberek szeméttel tüzelnek és gyertyával világítanak! Arra nincs ész hogy munkahelyeket teremtsenek!”
 • 33. Besenyő_Pistabácsi 2013. március 18. 22:06
  „Még mindig nagy szükség lenne a csökkentésre, hiszen még mindig csupán a felét tudom fizetni.......”
 • 32. Ebgondolat 2013. március 18. 20:54
  „Ennél a "rezsicsökkentésnél" nagyobb gumimaszlaggal még nem etették a népet 22 év alatt! Én azt mondom: hagyják a francba a rezsicsökkentést, ellenben csökkentsék 5% ra az alapvető élelmiszerek áfáját és a benzinre se szabjanak ki 30%-nál magasabb adót! Na, ezt miért nem teszik meg ezek a <moderálva>?”
 • 31. roxper 2013. március 18. 19:09
  „30.
  Előbb tanulmányozd, hogy mi a különbség a világpiaci árak és a hatósági árak között, ha péntekig sikerül felfognod, akkor vitázhatunk másról is! :DDDD”
 • 30. babar 2013. március 18. 18:51
  „27.
  Érvek?
  Minek?
  Nem elég neked, hogyha felemelik valaminek az árát 3 szorosára (mert az elvtársak megcsinálták!!), vagy másképp fogalmazva 200 %-kal, akkor hiába is csökkentenéd le az áfát akár 21.25 %-kal (ugye nem kell magyaráznom miért nem 27!)?? Kell ezt magyarázni?
  És persze lehet jönni azzal, hogy a krumpli ára meg......
  Ja és mindjárt elolvasom az áltudományos magyarázatokat a fórumozóktól, hogy miért is volt jó Ciprusnak az IMF kölcsön, és nekünk is milyen jó lenne!!!!”
 • 29. roxper 2013. március 18. 18:29
  „27.
  Tipikus jobbos hozzászólás, szóra sem érdemes! :)”
 • 28. dottore125 2013. március 18. 16:41
  „Huhhh! Már ilyen közel a választás? :P”
 • 27. macs 2013. március 18. 15:52
  „25. babar,
  elfogytak az érveid? :-)”
 • 26. spiler 2013. március 18. 15:38
  „valahogy az ÁFÁT nem akarják csökkenteni,,,,,saját bevételről nem mondanak le”
 • 25. babar 2013. március 18. 14:53
  „Eccerű!
  Aki szoci mondjon le a 10 %-káról és adja oda a fityiszeseknek! Vagy Gyúrcsánynak, vagy mittomén kinek.
  A roxper ..ssszfej meg törölje ki vele.”
 • 24. roxper 2013. március 18. 14:48
  „19.
  Az általad is ideért extraprofitot még senki nem számszerűsítette, az árrés amivel dolgoznak pedig törvénybe van foglalva, na most ezt módosíthatják, de nem ilyen módon ahogy tették, pl csökkenthették volna az áfát, vagy egyéb mvm-es költséget, de nem tették. Amit pedig most fizetsz az még mindig magasabb, mint volt 2010-ben és akkor még nem voltak ezek a gusztustalan tranzakciós, telekom adók és társaik, illetve 18%-os volt az áfa az alapvető élelmiszereken és nem 27%, nem volt 5-6% átlag infláció, ami az alapvető élelmiszereknél inkább 25-30%, stb...!”
 • 23. macs 2013. március 18. 14:48
  „19. zoliteso,
  az alábbiakról mi a véleményed? És hidd el, mindenki örül a 10% csökkentésnek, csak sokan attól tartanak, köztük én is, hogy ennek még meg lesz a böjtje.
  10. Naca,
  igazad van eladták a cégeket, de egy apróságról elfelejtkezel, a lakossági gáz és áram árát a Magyar Energia Hivatal, vagyis az állam szabta/szabja meg. Tehát erőteljes csúsztatás van azokban a kijelentésekben, miszerint a szolgáltatók extraprofitra tesznek szert. Ki hagyta és most is ki hagyja, hogy extraprofitjuk legyen, ha valóban extraprofitjuk van. És az általunk fizetett összegből, mennyi kerül az állam zsebébe, illetve az állami vállalatokhoz?
  És tényleg a jövedelmek jelentős része megy el rezsire, vagyis rezsi/jövedelem*100. És mi lenne, ha a jövedelem emelkedne, máris kisebb hányadát fizetnénk. Csak hát ehhez gazdasági növekedés, magas hozzáadott értékkel előállított szolgáltatásokra illetve termékekre volna szükség.
  3. igazságkereső,
  azt mondod, hogy " a bankok által adott hitelek hírből sem látták az alpesi devizát". Nos akkor mi a véleményed arról, hogy MNB akkor devizaforrást biztosítana a bankok számára, hogy forintjukat euróra válthassák, ahogy azt a végtörlesztés esetében már megtette, mert így a deviza beszerzése nem jár a forint jelentős leértékelődésével? Matolcsy György a parlamenti meghallgatásán tett olyan kijelentést, miszerint a jegybanki tartalékokból forintosítaná a devizahiteleket.”
 • 22. fenyő 2013. március 18. 14:14
  „Ezeket a mondatokat még nem írtam le máshol.
  A véleményem természetesen nem változik a széljárás szerint. Viszont örülök, hogy odafigyelnek arra, mit gondolok.
  A 18. hozzászólásomnak volt még második része is. Talán van benne utalás a gazdasági vergődésre, amelyek bár nem az én szavaim, de egyetértek vele.
  Egyébként hol van ma kiszámítható gazdaságpolitika ? Sehol a világon. Ennek ellenére jó lenne, ha nálunk sikeredne legelsőként stabilizálni a helyzetet, csak hát ezt sokkal magasabb polcon ülő csoportok vezényelik.Sajnos.”
 • 21. Én2 2013. március 18. 13:39
  „Elég már a rezsicsökkentésből, év elején felemelték a díjakat abból könnyű elengedni egy pici szeletet.”
 • 20. myckie 2013. március 18. 13:13
  „18. fenyő
  Ezt minden rezsicsökkentős cikk kommentjében leírod! Én meg válaszként mindig leírom, hogy a rezsicsökkentés mellé kapott gazdasági visszaesés bőven elviszi ezt a 10%-ot(még többet is)! Összességében tehát rosszul járunk, mert minden drágább a boltban, többet adózunk stb. Az ellőttem szólók közül többen is leírták a varázsszót: Kiszámítható gazdaságpolitika!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP energiahatékonysági beruházásokkal csökkentene rezsit

Az LMP szerint fenntarthatatlan a kormány rezsicsökkentési programja, az ellenzéki párt az… Tovább olvasom