Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Napirendre kerülhet

az összeférhetetlenség

Havas András alpolgármester önkormányzati tulajdonú cégnél műszaki igazgató. A baloldal szerint ez összeférhetetlen városvezetői munkájával.
Havas András társadalmi megbízatású alpolgármestere Sopronnak, főállásban pedig a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. műszaki igazgatója. Elsősorban jogi kérdés, hogy a két munka végezhető-e párhuzamosan vagy összeférhetetlenség áll fenn.
– Már négy éve is felmerült az összeférhetetlenség a képviselői és a szakmai munkám között. Akkor az eljárásrendnek megfelelően a közgyűlés is állást foglalt ez ügyben, majd a megyei közigazgatási hivatal fordult a bírósághoz a kérdés tisztázását kérve. A megyei bíróság jogerős ítéletében kimondta, nem áll fenn összeférhetetlenség – nyilatkozta az ügyben Havas András a Kisalföldnek.
Az alpolgármester elmondta azt is, mielőtt elfogadta volna új megbízatására a jelölést, természetesen jogásszal vizsgáltatta meg, összeférhetetlen-e a társadalmi megbízatás az önkormányzati tulajdonú társaságban végzett munkájával. A válasz nemleges volt, s ugyanezt az információt kapta Sopron jegyzőjétől is, aki a hivatal jogászaival ugyancsak megvizsgáltatta a kérdést.
Kalmár István, az MSZP önkormányzati frakciójának vezetője mindezzel kapcsolatban elmondta, mindenkinek harminc nap áll rendelkezésére, hogy a testületet az összeférhetetlenség felmerüléséről tájékoztassa és állásfoglalást kérjen. A szocialista képviselők arra várnak, hogy ez megtörténjen. – Amennyiben a fideszes alpolgármester úgy gondolja, nem áll fenn összeférhetetlenség, jogászokhoz fordulunk. Ám addig is az a véleményünk, hogy Havas András alpolgármesteri és műszaki igazgatói tevékenysége minimum etikai, de lehet, hogy jogi probléma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A heti eredmények

13 pontos: Papp Szandra (Nagyszentjános). Tovább olvasom