Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Naplóírók és serpák a blogfaluban

A blog: internetes napló. A blogger: ír, mégpedig olyan webnaplót, amelyet a mondatok megszületése utáni pillanatban bárki elolvashat – a világhálón. Az új, eredendően személyes műfajt Magyarországon is egyre komolyabban kell venni.
A blog kifejezés Peter Merholztól származik, aki így rövidítette a weblog szót. A weblog jelentése eredendően – Dave Winer (a bogfejlesztés úttörő alakja) megfogalmazásában –: gyakran frissített oldal, mely más cikkekre mutat a weben, gyakran személyes megjegyzésekkel és más oldalon megtalálható cikkekre mutató linkekkel. Erre az új kommunikációs lehetőségre találta ki Merholz, hogy a weblog azt is jelentheti, hogy „we blog", azaz „mi blogolunk". A blog 1997 körül jelent meg, s az ezredforduló után terjedt el világszerte. Ismertté válásához hozzájárult, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után rengeteg, a terrorizmus elleni harccal foglalkozó blog vált népszerűvé.

A magyar köztudatba idén február 15-én 13 óra 47 perckor robbant be az internetes napló műfaja. Gyurcsány Ferenc webes bejegyzéséből a hagyományos sajtótájékoztató előtt fél órával tudhattuk meg: „Most hívott Gráf József, a földművelésügyi miniszter, hogy a Magyarországon átvonuló hattyúk és más vadmadarak közül jó néhány elpusztult, és minden bizonnyal a madárinfluenzának estek áldozatul." Akkor lett nyilvánvalóvá, hogy a bloggal bővült az akkor vadul kampányoló pártok propaganda arzenálja, amikortól a média hivatkozási forrásként kezdte használni.

Webnapló

A blogszféra három év alatt hatvanszorosára nőtt. Szinte minden egyes másodpercben indul a világ valamely részén egy új blog: naponta 75 000 webnapló születik mintegy 1,2 millió bejegyzéssel, világszerte több mint 27 millió ilyen oldal van – egy globális tanulmány szerint. Egyes bloggerek a könyvpiacra is betörnek: például Salam Pax az iraki háborúban írt blogját jelentette meg.

Garantáltan politikamentes blogokat is kínálnak az internetes piacon. Az on-line naplók egy része valamiféle terápiás eszköz: a szerzőnek segít, hogy átélje a kiberkatarzist azzal, hogy kibeszéli magából a feszültséget, azt a traumát, amit például egy természeti katasztrófa idején, vagy épp gyógyíthatatlan hozzátartozóját ápolva él meg.

A magányos naplóíró és olvasó az internet révén egy furcsa közösség tagja lesz: a blogírók bekerülnek egy virtuális közösségbe, amelynek életét a blogszolgáltatók is szervezik. Így aztán ezen on- line szövegek közös olvasásáról is beszélhetünk. Egész blogfalu épülhet ki a legaktívabb bloggerek (webnaplót írók) közül kiválasztott serpák munkája nyomán.

Az általuk kijelölt legérdekesebb blogok, az ahhoz fűzött megjegyzések és a hozzájuk csatolt linkek nyomán megszülető új tartalommal együtt egy virtuális közösség szerveződhet. A bloggerek, a hozzászólók és a serpák által működtetett blogfaluban pedig szakmai, baráti és szomszédi kapcsolatok születnek. talán, amit Shakespeare a színházról írt, a webnaplóra lesz igaz: Blog az egész világ, blogger benne minden férfi és nő?
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ön mire köt(ött) biztosítást?

Tovább olvasom