Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Naplórészletek életről, szülővárosról

Bősze Balázs (56 éves) költő és író új – prózai – kötettel jelentkezett. A Naplórészletek önéletrajzi ihletésű írásai a gyermekkortól ívelnek napjainkig. A szerzőnek ez az ötödik irodalmi rangú önálló könyve.
Bősze Balázs
Eddig elsősorban költőként tartotta számon az irodalmi közvélemény. Most viszont prózai kötettel lepte meg az olvasókat. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a versek háttérbe szorulnak?
– Nem, szó sincs róla, hiszen két verseskönyvem is kiadásra vár, közülük az egyik gyermekeknek szól. A Naplórészleteket sokáig hordoztam magamban. Vannak olyan történetek, amelyek prózában ölthetnek testet. Ilyenek az életemhez, a szülővárosomhoz kötődő emlékeim.

– Sopron mindig éltetője, ihletője volt az irodalomnak. Kiváló képviselői, például Becht Rezső, Szabó Jenő, úgy tudták városuk iránti szeretetüket – legyen szó költészetről vagy szépprózáról – „megfogalmazni", hogy azokban nyoma sincs provincializmusnak.
– Becht Rezső és Szabó Jenő, de még említhetnénk neveket, a soproni irodalom kimagasló képviselői. Szerencsére a folyamatosság nem szakadt meg. Az elmúlt tíz évben örvendetesen gyarapodott a megjelent művek és kötetek száma, amelyeknek színvonalára sem lehet panasz.

– Emlékszem a 70-es évekre, a 80-as évek elejére, amikor a Soproni Fiatalok Művészeti Kollégiuma lázongó, lázadó tagjai helyet követeltek maguknak az irodalmi közéletben. Lobog még a tűz?
– Lobog, csak kisebb lángon, egy kicsit öregesebben. A kollégium egykori tagjai több kötetet tettek le az asztalra, bizonyítva tehetségüket.

– Térjünk vissza a Naplórészletekre. Egy-egy epizód szinte lírai lebegésű, más viszont humoros vagy éppen ironikus. Melyik az igazi Bősze Balázs?
– Mindegyik, hiszen minden egyes történet az én életemből való.

– Mikorra várható a következő kötet?
– Említettem, hogy két verseskötetem vár kiadásra, de lehet hogy megelőzi őket egy esszégyűjtemény. Minden attól függ, hogy találok-e támogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai Filmakadémia: Fassbinder-díjas a Hukkle

Pálfi György Hukkle című alkotásának ítélte oda a zsüri az Európai Filmakadémia Fassbinder-díját,… Tovább olvasom