Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Napokon belül megkezdődik a dinnyeszezon

A jó időjárásnak köszönhetően napokon belül megkezdődik az idei dinnyeszezon, a termés kiváló minőségűnek ígérkezik - közölte a Magyar Dinnyeszövetség elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.
Simonka György tájékoztatása szerint ebben az évben országosan több mint ötezer hektáron termesztenek dinnyét a gazdák, a várható termés 50-60 százaléka Dél-Békésből fog kikerülni.

Az elnök, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, elmondta: köszönhetően a jó időjárásnak, a kiváló minőségű termőtalajnak és az alkalmazott korszerű technológiának, az idén édesebb és jobb minőségű termés várható, mint tavaly. Becslése szerint ezért elképzelhető, hogy országosan ismét 150 ezer tonna dinnye terem, hasonlóan a 2009-es évhez, amikor még csaknem hétezer hektárról szedték le a dinnyét.

A piaci kilátások kapcsán jelezte, hogy a termelők a dinnye nagyobb részét általában külföldön, elsősorban Németországban, Lengyelországban és Csehországban értékesítik. A hazai piacon pedig minden attól függ, hogyan viszonyulnak a magyar dinnyéhez a multinacionális áruházláncok - jegyezte meg.

Az elnök elmondta: egyelőre azt tapasztalja, hogy a külföldi nagykereskedők a felvásárlási ár leszorításában érdekeltek, valamint abban, hogy a Spanyolországból, illetve Görögországból származó terméssel törjék le a hazai árakat.

Simonka György szerint viszont a magyar fogyasztó egyre tudatosabb, és remélhetően a megbízhatóan jó minőségű magyar dinnyét fogja választani.

"Mindehhez azonban szükséges, hogy a magyar termelők és kereskedők is tartsák be a szakmai írott és íratlan szabályait" - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 3. papsajt 2011. június 14. 12:55
    „a felvásárlók 20-40Ft/kg között veszik a termelőktől. Akkor kié lesz megint a haszon?”
  • 2. zoltanszabo 2011. június 14. 12:02
    „Ma láttam 260.-Ft / kg. Remélem lejebb megy az ára.”
  • 1. Kudara 2011. június 13. 17:21
    „Dinnye-dinnye-dinnye! Piros, édes, finom DINNYE!!! :))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Viktor Belgrádba utazik kedden

Orbán Viktor miniszterelnök kedden látogatást tesz Belgrádban, ahol találkozik Mirko Cvetkoviccsal,… Tovább olvasom