Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Napóleon óriáskönyve

Tízmilliókat érő hétnyelvű biblia, Nagy Katalin cárnő és Napóleon szótárritkaságai, a tragikus sorsú Miksa császár Mexikót megjárt enciklopédiája, a világon egyedüli példányként őrzött, rézmetszetű kotta, s az első szegedi nyomdász kisfiának kétszáz éves írásfüzete – csupán néhány különlegesség az alapításának 125. évét ünneplő Somogyi-könyvtár kincsestárából.
Az emlékkönyvtárban őrzik a legértékesebb dokumentumokat. Fotó: Frank Yvette
Még a Dóm téri Somogyi-könyvtár kapuját naponta átlépők közül is kevesen tudják, hogy a bibliotéka a város legrégebbi, folyamatosan működő közművelődési intézménye. Az már közismert, hogy létét az 1879-es árvíz után könyvtárát Szegednek fölajánló Somogyi Károlynak köszönheti. Az alapító oklevelet 1881. február 15-én hitelesítették.
Szőkefalvi-Nagy Erzsébet könyvtárigazgató kérésünkre a 125 éves közgyűjtemény „leg"-jeiből sorolt föl néhányat. A legrégebbi kéziratos könyvként őrzött Prágai Missaléhoz mindjárt bájos anekdota is fűződik.

Az 1492-ből való, bőrhártyára írt misekönyvnek ugyanis előbb volt meg a kötése, mint a belevaló tartalom. A díszes, ámde üres borítóhoz méretben és tartalomban is illő kódexet hirdetés útján, a millennium évében vásárolta meg a könyvtár. A korának leggazdagabban illusztrált, fametszetekkel (köztük a híres Buda-ábrázolással) díszített könyvének számító, 1493-as Schedel-világkrónika népszerűségét jelzi, hogy utóbb kalózkiadásban is megjelent.

A legkülönlegesebb könyv talán az a kínai–francia–latin szótár, amelyet Bonaparte Napóleon adatott ki, s amely mérete és súlya miatt csak fektetve tárolható. Méltó párja a Nagy Katalin orosz cárnő parancsára kiadott, kétszáz (!) nyelvű, cirill betűs szótár, amelyből mindössze negyven példány került könyvárusi forgalomba. A legértékesebb kotta, Westhoff műve 1696-ból való: rézmetszéssel készült, s nincs párja a világon: az egyedül megmaradt példánnyal a Somogyi-könyvtár dicsekedhet.

A legnagyobb könyv a müncheni régi képtár festményeit réz- és acélmetszeteken bemutató album: 82x60 centiméteres, egy kötet 15 kilogrammot nyom. A legkisebb régi könyvecske egy 1628-ból származó, kétnyelvű, klasszikus görög–latin szöveggyűjtemény (4x9 centiméteres), amelybe egykori tulajdonosa a nyomtatott betűkkel arányosan picinyke megjegyzéseket is írt. A leghosszabb dokumentum egy 6,82 méteres, 1825-ből való térképtekercs, amely az ókori Róma úthálózatát ábrázolja.

– A legértékesebb könyv címet nehéz lenne odaítélni – mondta az igazgató. A kötetek értéke növekszik, árfolyamuk az interneten is követhető. Viszonyításképpen: egy kézzel színezett, egylapos kiadványért hat éve 16 ezer dollárt kínáltak; a Somogyi páncélszekrényében a teljes, négy darabból álló sorozatot őrzik. Egy ötkötetes, hétnyelvű biblia értéke ma mintegy 30 millió forintra becsülhető.

A legkalandosabb úton Szegedre került könyvek bizonyára a Mexikóban kivégzett Miksa császár könyvtárának darabjai, amelyek az Újvilágot is megjárták. Tragikus sorsokat idéz föl a kufsteini várbörtönben 28 évesen elhunyt költő, Szentjóbi Szabó László és az ugyanott raboskodó Batsányi János rejtjeles levelezését is őrző kötet.

A könyvtárigazgató legkedvesebb kincsei között Somogyi Károly rajzalbumát, a könyvtáralapító fordításában kiadott, Piros tojások című, jó tanulóknak járó jutalomkönyvet, valamint az első szegedi nyomdász kisfia, Grünn Jancsika 1800-as évek elejéről megmaradt írásfüzetét tartja számon.

(A Somogyi-könyvtár ritkaságait előzetesen egyeztetett időpontban megtekinthetik az érdeklődők.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 ajándékötlet Valentin napra!

Szent Valentin nevenapján világszerte megajándékozzák szeretteiket az emberek. Ön már vett valami… Tovább olvasom