Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Naponta egy alma...

A népi gyógymódok, különféle természetes szerek alkalmazása divatos, ám sok csapdát rejt magában.

Mielőtt a „népi bölcsesség és tapasztalás" alapján itt-ott ajánlott egészségszerekkel kísérleteznének, alaposan tájékozódni kell.

A „nem mind gyógymód, ami régi" mondásferdítéssel ajánlott közelíteni a természetesnek, ősinek, beváltnak kikiáltott „tuti tippekhez". Lehet, hogy hamiskásak. A közkedvelt alma például. Igaz a népi bölcselet, hogy „naponta egy alma az orvost távol tartja", ám nem mindegy, hogy azt mikor esszük meg. Akkor válik leginkább hasznunkra, ha étkezés előtt fogyasztjuk el, mert így rostjaival gyorsan áthalad az emésztőrendszeren, serkenti és tisztítja azt. A hosszabb emésztési idejű szénhidrátok, fehérjék után megevett alma viszont erjedni kezd a belekben. S ha már az almánál tartunk: nem igaz, hogy az idősek gyomra ég az almaecettől, ezért tilos fogyasztaniuk. Az öregek gyomrának savtermelő képessége általában gyengül, úgyhogy a legtöbbjüknek előnyös, ha fehérjékben gazdag étkezés előtt megisznak egy decinyi vízben egy-két kanál almaecetet. Akinek ellenben sok a gyomorsava, az főzzön vízben sárgarépát, s egye meg összetörve, vagy iszogasson savközömbösítőként nyers sárgarépalevet.

Rossz lehelet ellen: felkeresni a fogorvost

Nem előnyös, sőt, káros viszont egy másik lé: hamis a „népi gyógymód", hogy a rossz lehelet ellen citromlével kellene gargarizálni. Aki így tesz, az csak kiszárítja a szája nyálkahártyáját, de a kellemetlen szagot nem szünteti meg, mert annak oka rendszerint valami fogínyprobléma. Arra gyulladáscsökkentőnek lehet ugyan petrezselyemlevelet vagy lila hagymát eszegetni, de legcélszerűbb felkeresni a fogorvost.

A hagyma inkább a hurutos betegségekre hatásos „népi szer": apróra vágva, kevés cukorral, kis vízben addig kell főzni, amíg be nem sűrűsödik, kihűtve kétóránként javallott belőle lenyelni egy evőkanálnyit. A fokhagyma  a természetes gyógyászat szerint gyulladáscsökkentő, ha egy-két gerezdjét mogyoró nagyságú disznózsírral összedolgozzák, s bekenik vele a lobos bőrfelületet. A fagyott testrészekre ellenben a burgonya a valóban jó háziszer: megfőzve, összetörve, melegen kell rátenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogi segítségnyújtás: nagy az érdeklődés

A jogi segítségnyújtó szolgálat tavaly ősztől kihelyezett ügyfélfogadást tart Sopronban. A bajban… Tovább olvasom