Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Naponta hétszázan-ezren választják

Folytatás az 1. oldalról.

Korábban csupán gyalog, kerékpárral és az autópályáról letiltott gépjárművekkel használhatták ezt az átlépési pontot, majd a mintegy kétéves huzavonát követően megszületett döntés értelmében a legfeljebb kilenc ember szállítására engedélyezett személy-

autóval is át lehet itt lépni, amennyiben a kocsiban ülők a határ menti térségben bejelentett lakóhellyel rendelkeznek. A határ menti térség alatt az átkelőtől számított harminc kilométeren belüli települések értendők. Az utasoknak az átkeléshez rendelkezniük kell érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel, valamint lakcímkártyával.

Nem bizonyosodtak be

a félelmek


Az átkelő megnyitásának elhalasztását az osztrákok többször is azzal indokolták, hogy a határ menti települések lakói félnek a rájuk zúduló hatalmas átmenő forgalomtól. Állítólagos félelmük azonban az elmúlt fél év tapasztalatai alapján nem bizonyosodott be sőt, ők is előszeretettel használják ezt az átkelőt, ahol nem kell sorban állni és még az autópálya-matrica árát is megspórolhatják. A Kisalföld által megkérdezett, a határ menti osztrák falvakban élők mindegyike úgy vélekedik, hogy egyáltalán nem nőtt a forgalom az átkelő megnyitása óta.
– Észre sem vesszük, hogy nagyobb lenne a forgalom, mióta személyautók is átmehetnek a régi átkelőn – mondja Mary Misak, aki Gattendorfban vezet egy vendéglátóhelyet. – Úgy vélem, a forgalom nagy része az első feljárónál rámegy az autópályára, hiszen ez sokkal gyorsabb, mint a régi úton, a falvakon át „araszolni”. Az átkelő megnyitása óta egyébként némileg emelkedett a határ menti településeken az üzletek forgalma. Ez nálunk is érezhető, többen jönnek be egy-egy ebédre, mint azelőtt – állítja Mary Misak.
– Mivel az átkelőt csak a határ menti településeken élők használhatják, így egyáltalán nem kell tartanunk a nagy forgalomtól – mondja a szintén gattendorfi Josef Reiter. – A kishatár megnyitása előtt sokan attól féltek, hogy akkora lesz a forgalom, mint a kilencvenes évek elején, amikor szinte át sem lehetett menni az úton az összefüggő kocsisortól. Felesleges volt ez a félelem, hiszen egyáltalán nem érezzük, hogy nőtt volna a forgalom. Az átkelőt viszont a többség előszeretettel használja. A feleségemmel mi is gyakran járunk át Magyarországra és minden esetben a régi átkelőn megyünk – hangsúlyozta Josef Reiter.

Csütörtökönként az óvári termálba járnak

– Minden csütörtökön átjárok a mosonmagyaróvári termálfürdőbe. Április óta csak a régi átkelőt használom – veszi át a szót Martin Lambert. – Itt egyáltalán nem kell sorban állni, és még az osztrák és magyar autópályadíjat is megspórolhatom. A településen átmenő forgalom egyáltalán nem lett nagyobb az átkelő megnyitása óta. Úgy vélem, a tartományi kormányzat is belátta, hogy jó döntés volt megnyitni ezt az átkelőt, hiszen sokat lendített előre a két ország határ menti települései kapcsolatának erősítésében – vélekedett Martin Lambert.
A Zurndorfban élő Richard Kogleck szerint is jó döntés volt az átkelő megnyitása a személyautók előtt. Feleségével gyakran járnak át Magyarországra, és április óta mindig a kishatárt használják, mivel itt nem kell várakozni és sztrádamatrica sem szükséges. A faluban az átmenő forgalom egyáltalán nem nőtt, ami a férfi szerint elsősorban annak tudható be, hogy csak a harminc kilométeres körzetben lakók használhatják ezt az átkelőt.

Főként ingázók

Újszászi Zsolt alezredes, a Hegyeshalmi Határrendészeti Kirendeltség vezetője a Kisalföldnek elmondta: hétköznapokon átlagosan mintegy hétszázötvenen lépnek itt át, osztrákok és magyarok egyaránt. Döntő többségük Ausztriában a környező településeken dolgozó ingázó. Az őszi szezonális munkák idején a napi fogalom akár az ezer utast is elérte. Hétvégente a bevásárlóturizmus miatt élénkebb a forgalom, ilyenkor átlagosan mintegy kilencszázan választják ezt az átkelőt. Torlódás nem alakult ki a K2-n, ami részben annak is betudható, hogy itt kizárólag uniós állampolgárok léphetnek át, ám az ellenőrzés itt is ugyanúgy zajlik, mint a nagy átkelőn.
A kishatár megnyitásáért hosszú időn át kitartóan „harcoló” Nagy Attila is rendszeresen használja az átkelőt. A levéli férfi a Kisalföldnek elmondta: nyugodtabban hajtja álomra a fejét azóta, hiszen nem kell már este azon izgulnia, hogy reggel hosszú sorban állásra kell számítania. Nagy Attila szerint azért is fontos volt a kishatár megnyitása, mert hazánk schengeni csatlakozása egyre inkább eltolódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sánta bravúrjaival megmaradt a gyirmót esélye

Hazai pályán szenvedett kínos vereséget az ETO FC és az FC Sopron a Magyar Kupa tegnapi… Tovább olvasom