Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Napról napra, évszakról évszakra

Évszakok címbe foglalta a Győri Balett azt a háromrészes estjét, melyet először május 28-án láthat a közönség. A próbák utolsó instrukcióit Robert Cohan koreográfus személyesen adta a táncosoknak.
A kortárs tánc egyik élő legendája két napot töltött Győrött, hogy szuggesztív ráhatásával a legtöbbet hozza ki a társulatból. Robert Cohan meglepő előadásmódjával híresült el a kortárs táncban, sokáig volt Martha Graham partnere.

A „két lábon járó tánctörténelem" – ahogy Kiss János balettigazgató nevezi Cohant – a keresztre feszített fia előtt álló anya fájdalmát dolgozta fel Stabat Mater című koreográfiájában.
Az est közepén helyet kapó Trójai játékok már kivívta a közönség tetszését, a mostani felújítás ismét groteszk tükröt tart a férfiúi gőg elé. Robert North a brazil szamba dinamikáját és az aikidót egyesítette, a táncosoknak igazi jutalomjáték.

Újdonság lesz Egerházi Attila Harangozó-díjas Panta Rhei című darabja, mely Hérakleitosz megállapítását járja körbe, miszerint „ugyanazokba a folyamokba lépünk, és mégsem ugyanazokba lépünk, vagyunk is, meg nem is vagyunk". A koreográfus ezekkel a gondolatokkal ajánlja a közönségnek a darabot:

„Napról napra, évszakról évszakra, évről évre folyamatosan változik az élet. Ami változtatja, nem más, mint az idő, amely racionális, kérlelhetetlen múlásával jelzi, semmi sem állandó. A darabról alkotott verzióm egy bál volt, amely soha nem ér véget, de mindig újra kezdődik, mialatt mi, a vendégek folyton-folyvást cserélődünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rózsi, Rózsi, mi bajod?

Káldy László kisbaboti egyéni filmes Rózsi, Rózsi, mi bajod? című filmje kapta a Kollányi Ágoston… Tovább olvasom