Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Navracsics: a családi pótlék nem kegy

Két hét alatt összeomlott a költségvetés, de ez sem ösztönzi a kormányt arra, hogy határozott lépést tegyen a válság kezelésére, csupán hangzatos bejelentéseket tesz, tanácsokat hív össze és megszorító intézkedéseket hoz - mondta Navracsics Tibor hétfői sajtótájékoztatóján.
A 13. havi bér és nyugdíj elvétele után áfa-t akar emelni a kormány és hozzá akarnak nyúlni a családi pótlékhoz is - tette hozzá. Ez utóbbi kapcsán a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, nem támogatják annak elvételét, a családi pótlék ugyanis nem kegy a kormány részéről, hanem állami elismerése annak a többlettehernek, amit a gyermeket nevelő családok vállalnak.

Azzal, hogy válságkezelés címén a kormány el akarja venni a családi pótlékot, a jövő erős Magyarországát kérdőjelezi meg - mondta Navracsics Tibor. Az ellenzéki politikus hozzátette: arra gyanakszanak, csupán kommunikációs fogás az, hogy csak a magas jövedelműektől vennék el, második körben mindenkitől megvonnák ezt a juttatást.

Az eddig bejelentett megszorítások - így a 13. havi bér és nyugdíj elvétele után - a szocialisták áfát akarnak emelni - tette hozzá a politikus. Navracsics Tibor azt mondta: az áfaemelés a szegényeket sújtja leginkább, a válság kezelését a legrászorultabbakra hárítja, hiszen vásárolni mindenkinek kell. Akinek kevesebb pénze van, az jövedelmének nagyobb hányadát költi fogyasztásra, vagyis az áfaemelés elsősorban őket fogja sújtani.

Ha baj van, akkor az emberektől vesznek el, azoktól, akik a legrászorultabbak, a családoktól, a szegényebbektől, a nyugdíjasoktól - mondta Navracsics Tibor. Ez nem gazdaságpolitika, ez túlélési kísérlet, amit az átlagembereknek kell megfizetni - fogalmazott. Új kormányzati politikára, új kormányra és a válságból való kilábalásra van szükség - tette hozzá.

A rendkívüli parlamenti üléssel kapcsolatban azt mondta: még mindig nem tudni, mi várható az ülésen, illetve nincs napirend, ez is azt bizonyítja, hogy Gyurcsány Ferenc maga sem gondolja komolyan ezt, csak "biodíszlet" kell neki.

Olvasóink írták

 • 15. allegro 2009. január 23. 10:32
  „Nem olyan régen -egy éve - vizsgáztam társadalombiztosításból, és azt tanultuk, hogy a gyermek alanyi jogán jár a családi pótlék. !!!
  És nem a szülőké alapján. Ennélfogva nem lehet köze a szülők jövedelmi és egyéb viszonyainak sem hozzá, azaz a gyermek alkotmányos jogát sérti a megvonása - szerintem. Hiszen a csp-t megkapja a gyermek akkor is, ha nem saját családjában nevelkedik, vagy elköltözött már. Sőt úgy emlékszem, ha 16 évesen szül, akkor ő még kap saját jogán,ha szüleinél él, a gyermeke pedig szintén az ő saját jogán.

  No, előkerestem a jegyzetet: "a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény, 223/1998. (XII.30.) korm. rendelet, a törvény végrehajtásáról.
  Hatálya - amennyiben nemzetközi szerződés eltérően nem rendelkezik - a Magyar Köztársaság területén élő
  - magyar állampolgárra,
  - bevándorolt vagy letelepedett jogállású
  - továbbá a magyar hatóság által menekültként, illetve hontalanként elismert személyekre,
  - a munkavállalók Közösségen belüli szabad mozgásáról szóló, jogosulti körbe tartozó személyre - 1968. okt.15-i 1612/68/EGK tanácsi rendeletben Szmtv.-szerint.
  - az anyasági támogatás kivételével - a csociális biztonsági rendszereknek a Közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra történő alkalmazásáról szóló, 1408/71/EGK tanácsi rendeletben (1971. június 4-i) meghatározott jogosulti körbe tartozó személyre.

  Alapelvek:
  - a gyermekvállalás feltételeinek javítása állami feladat,
  - a gyermek otthoni ellátásához nyújtott segítségnek a gyermek mindenoldalú fejlődését kell segítenie,
  - jövedelmi helyzettől függetlenül a gyermeket nevelő szülőt illetik meg az ellátások. (Üzenet: minden gyermek egyformán fontos!),
  - bizonyos differenciáláls, az esélyegyenlőség megteremtése miatt: többgyermekesek, egyedülállók, tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermeket nevelőknek, stb.

  Védett személyek: körét két csoportra oszthatjuk. Az első csoportba a gyermeket gondozó, nevelő szülők, vagy más törvényes képviselők tartoznak, akik a "gyermek jogán" válnak családi pótlékra jogosulttá. A másik azon személyek csoportja, akik "saját jogon" jogosultak családi pótlékra.
  Jogosultsági feltételek:
  Családi pótlék az után a gyermek, vagy személy után folyósítható, akinél az alábbi feltételek valamelyike fennáll:
  - a gyermek még nem tanköteles, vagy
  - tankötelezettsége megszűnéséig tanköteles gyermek, vagy
  - közoktatási intézményben tanulmányokat folytató gyermek, illetve személy, vagy
  -tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek, vagy személy."”
 • 14. matriné 2009. január 21. 09:40
  „A banditák nem szoktak mérlegelni , azt fosztanak ki ,akit akarnak egy banánköztársaságban!”
 • 13. Ferrari 2009. január 20. 18:30
  „Mivel nem lehet meghúzni azt a vonalat, hogy pl 150.000 ft-os fizetésnél jár a családi pótlék 150.001 ft-os fizetéstől pedig nem, szerintem a legtisztességesebb az volna a kormány részéről, ha teljes egészében megszüntetné a családi pótlék rendszerét.
  Egyetértek az előttem szólok véleményével, családi pótlék helyett olyan juttatásokat adjon az állam, amit valóban a gyerekek kapnak meg, de azt valamennyi gyerek egyenlően!( pl. ingyenes tankönyv, ingyenes művészeti oktatás stb)
  Felháborítónak tartom, hogy a kormány évek óta elnézi, szemet huny a felett, hogy a szülők saját igényeikre ( cigi, pia) költik el a családi pótlékot.”
 • 12. achilleus 2009. január 20. 14:54
  „Irtózat: dupla segélyért megnyomorítják az újszülötteket?
  2009-01-20 09:55
  Nyomorékká teszik újszülöttek százait? Északkelet-Magyarországon nyílt titok, hogy arrafelé az országos gyakoriságot jóval meghaladó számban születnek beteg gyermekek. A legtöbb újszülött az úgynevezett középsúlyos értelmi fogyatékos kategóriába esik - értük kétszeres pénz jár az államtól. A bűnüldözés nem mutat föl eredményt. Borsodban, Abaújban, Zemplénben, Szabolcsban az illetékes szolgálatok, hivatalok immár riasztó gyakorisággal szembesülnek azzal a ténnyel, hogy a kisbaba középsúlyos értelmi fogyatékos. A szülők persze nagyon sajnálkoznak, de pontosan tudják, hogy ilyenkor kétszeres összegű családi pótlék jár a gyermek után. Elgondolkoztató, vajon miért éppen ezen a tájon születik feltűnően sok kisbaba ,,betegen". A viszonyokat közelről ismerők állítják: nem az amúgy valóban elkeserítő mértékű nyomor az ok, legalábbis nem közvetlenül. A mind hangosabban suttogott pletyka szerint a babák nagy többségéről gyanítható: nem született fogyatékosnak! Bizonyos körökben meghökkentően alapos tapasztalatokra tettek szert az újszülöttek oxigénhiányos állapotba juttatásában. A szakszerű kifejezés azt a sötét gyakorlatot takarja, hogy az újszülött fejére nejlonzacskót húznak - nem sokáig, éppen csak addig, hogy megfeleljen a dupla állami támogatásra jogosító betegségi szimptómáknak. A szülőknek ugyanis nem céljuk, hogy gyermekük nagyon károsodjék, tehát például ne válhasson idővel szobatisztává, vagy ne adj´ isten meghaljon. A cél a dupla támogatás. A másik elterjedt módszer, hogy a kismamák a saját hasukban igyekeznek ütést mérni a magzat koponyájára, ami ,,szerencsés esetben" szintén előidézi a fogyatékosságot. A Gondola úgy értesült, hogy például a nőgyógyászatokon, szülészeteken is ,,tanítják" egymást azok a kismamák, akik ebbe a ,,szubkultúrába" tartoznak, illetve akiket a kétszeres pénz esélye vonz. Bűnüldöző szervek hónapok óta tudnak a dolgokról, sőt a Gondola információi szerint nyomoznak is - az eredményről azonban hallgatnak. - gondola.hu - barikád.hu //”
 • 11. spiler 2009. január 20. 11:09
  „INFLÁCIÓ KÖVETŐ NYUGDIJ SEM AZ..........A TI IDŐTÖKBEN NEM IS EMLTÉTEK!”
 • 10. flexsnake 2009. január 20. 11:03
  „Jár a családi pótlék csak nem mindenkinek. Ha már valahol szorítani akarnak akkor szüntessékl meg a lefizethető orvosok munkáját. Mindjárt nem lesz annyi rokkantnyugdíjas.
  surjana, ha nem roma akkor valja magát annak és mindjárt az is lesz. Hivatalosan az a roma aki annak valja magát.
  A kérdésben az a szar hogy egyik fél sem akar a másikhoz normálisan hozzáállni.
  Vannak akik nem fognak dolgozni mert eltartják őket, vannak akik meg nem fognak romát foglalkoztatni, Így ha akar sem tud elhelyezkedni. Vagyis ez a probléma két félen múlik. Egyik sem fog engedni, így marad minden úgy ahogyan volt.”
 • 9. surjana 2009. január 20. 09:39
  „Az én gyerekem miért nem ér annyit, mint a pulya? Mert egy picivel több a bérem, nem iszom el, hanem megpróbálom a számlákat és a kölcsönt rendszeresen fizetni? Az én gyerekem ösztöndíjat sem kaphat, mert nem roma. Semmilyen juttatásban nem részesül, és mégis nagyon jó tanuló. Ellentétben másokkal. Engem arra tanítottak, hogy dolgozni kell, saját erőmből megélni, tisztességesen felnevelni és kitaníttatni a gyerekem. Otthont biztosítani neki. Nem lakhatatlanná ztenni az épületet, nem a munkáét kerülni, ököllel csapkodni az asztalt a segélyért, majd ezt a pénzt megkapva elinni a kocsmában, vagy eljátszani. Majd lesz valahogy. Az állam majd segít.
  Igen, az fáj, hogy azok akiket segélyekkel nyomnak, azok ezért nem nyújtanak semmit! Nem lesznek hasznos tagjai a társadalomnak! Aztán ki lehet találni programokat az integrálásra!
  Ezután ismét csak a r... fog szaporodni. Nem a magyar!
  Mit csinál ez a kormány?
  Meddig kell ezt tŰrni?
  Saját házuk táján mikor kezdenek már rendet tenni, megszorításokat hozni?
  Söpörjük már ki onnan Őket!
  Veszélyben vagyunk!”
 • 8. tulipanok 2009. január 20. 07:52
  „6..7 évvel ezelőtt azt a kérdést tették fel nekem az egy és a kétgyermekesek, hogy miért ér többet az általam igénybevett adókedvezmény által az én gyermekem, gyermekeim, mint az övék. Néhány politikus ezt próbálta megmagyarázni, hogy nem ér többet, mert nem kap rá több támogatást a szülő, csak az elvonás a kevesebb SZJA jogcímen. Most akkor újra felvetődik a kérdés, hogy miért is fog az én gyermekem kevesebbet adott esetben semmit sem érni a magyar állam számára, mint az, ahol a szülő bizonyos esetekben nem keres, nem adózik, nem dolgozik, és esetlegesen még a gyermeke nevelésével sem foglalkozik, csak a TV-t nézi, abból is a "jobb " műsorokat. Lassan azért kiteljesedik a Medgyessy Péter féle jóléti rendszerváltás nem ? És visszatérhetünk a 2002-es szlogenhez is. Magyarország többet érdemel! Idáig azt kapta amit megérdemel. A kapzsisága és irigysége miatt.”
 • 7. KolompárRómeó 2009. január 20. 07:25
  „Csaladi adokedvezmeny. Ezzel ki lehetne zarni a penzert gyerekeket a vilagra foso szerencsetlen katranyos helyzetueket. Akinek van penze, az szuljon akar 8 gyereket is, adokedvezmeny.”
 • 6. Hmmm... 2009. január 20. 07:08
  „Nem is lenne baj, ha a csaladipotlek valoban a gyermemekek erdekeit szolgalna. Sajnos nagyon sok esetben nem igy van. Napjainkban felelos,torodo szulo nem hoz vilagra 3-nal tobb gyermeket,igy a csaladipotlek ezeknek a szuloknek es gyermekeknek jarna. Valoszinuleg az ertelmetlen es meggondolatlan szaporodasnak gatat vetne a torveny modositasa. Nincs szanalmasabb latvany, mint az elhanyagolt es primitiv korulmenyek kozott nevelkedo gyermekek. A vallasi okok miatti nagy csaladosok elenyeszo szamban vannak, oket sajat egyhazuk tamogatja, s ok egyebkent is torodnek csaladjukkal.
  A jelenlegi allapot erkolcsi es anyagi csodhoz, korcs nemzeti strukturahoz vezet /mar meg is tortent/!!!!”
 • 5. Mizujs 2009. január 19. 20:42
  „1. Tényleg azok szívnak, akiknek a jövedelme kimutatható.
  2. Miért is jár alanyi jogon a 3 gyerekeseknek a tankönyvtámogatás? Attól még lehet kőgazdag, hogy 3 gyereke van!
  3. Mitől is rokkant nyugdíjas a 18 éves 6 osztállyal rendelkező K.L. ??????
  4. Miért is fizetünk családi pótlékot, ingyenes tankönyvet azoknak, akik nem is magyar állampolgárok? Meg ingyenes orvosi ellátás a gyerekeknek, stb...
  Nem dobáljuk ki mi a pénzt az ablakon???”
 • 4. N.P. 2009. január 19. 17:05
  „achilleus
  A hozzászólásaid azért "csikorognak". Ma csak a bejelentett ( kiderített) jövedelmek alapján tudunk kategorizálni, ha tudsz egy jobb módszert akkor közöld. Egyébként pedig sajnos senki nem beszélt családi jövedelemről, csak jövedelemről - mekkora különbség!
  Jó szokásodhoz híven megint idézel most a NOE-től. Ennek a szervezetnek mindenről határozott álláspontja és a megkérdőjelezhetetlen igazságot is tartalmazó véleménye van. Nyilatkoztak már energia, egészségügyi, nyugdíj, környezetvédelmi, gázár-támogatási és a rák tudja még miféle ügyekben.”
 • 3. achilleus 2009. január 19. 16:46
  „"A NOE elnöke hozzátette: a gyereknevelés ráadásul közfeladatnak is tekinthető. A családi pótlék nem a szülő, hanem a gyermek jövedelme, így a gyermek megbecsülésének a jele is. A magas jövedelműek kiválogatása pedig valószínűleg többe kerül, mint amennyit a családi pótlék esetleges megvonása hoz a központi költségvetés konyhájára - jegyezte meg Szabó Endre."

  Még egy ok a jövedelemeltitkolásra.”
 • 2. achilleus 2009. január 19. 15:54
  „Hát igen.
  A családi jövedelemszinthez kötött családi pótlékkal megint azok szívnak, akiknek minden jövedelme kimutatható (tehát adót is fizetnek). Azaz főleg a közalkalmazottak. Pol Pot sem csinálhatta volna jobban.”
 • 1. gróf 2009. január 19. 15:22
  „Vonják meg mindenkitől.
  De akkor ne kelljen csoportpénzt fizetni, wc papírt, szappant, szalvétát vinni az oviba. Legyen ingyenes az étkezés minden gyereknek bölcsibe, oviba, suliba. Ingyenes a tankönyv. 50% kedvezmény a gyerek gyógyszerekre.

  Így biztos a gyerekeké lenne a családi pótlék és nem cigi, pia, játékgép lenne belőle. Valószínű lenne lázadás azon családoknál aki a családi pótlék miatt vállalják a gyerekeket, nem pediglen a saját örömükre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós büntetés a Tesconak, a Sparnak és a Corának

A Tesco és a Spar reklámújságjaiban a fogyasztók megtévesztésére alkalmas információk jelentek meg. Tovább olvasom