Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Navracsics: a kormány nem történészklub

A kormány nem egy történészklub - válaszolta Navracsics Tibor szerdán a Nyirő József újratemetésének ügyéről és a Horthy-emlékművekről kialakított véleményét firtató kérdésre az ATV reggeli műsorában. A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter emellett arról is beszélt, tisztességes megoldásnak tartja, hogy a pártok támogatásából fizetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget.
Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Nyirő József újratemetésének ügyéről vagy a Horthy-emlékművekről, a miniszterelnök-helyettes azt válaszolta: a kabinet nem foglalkozik egyik említett kérdéssel sem, "a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk".

"Nem szeretném a történészek dolgát elvégezni: én nem arra kaptam mandátumot a választópolgároktól, hogy a magyar múlt rejtélyeit bogozzam ki", hanem egy jobb, versenyképesebb és korszerűbb közigazgatás és igazságügy kialakítására - mondta Navracsics Tibor.

A vöröscsillag-per ügyében a tárcavezető azt közölte: mivel ez elsősorban a pártok ügye, az a legtisztességesebb, ha a pártok finanszírozására rendelkezésre álló forrásból veszik el a pénzt, és abból fizetik ki a kártérítést.

"Itt van egy ember, és a jövőben is lehetnek olyan emberek, akik bűncselekményt követnek el. A strasbourgi bíróság szerint viszont kártérítést kell nekik fizetni. Eminensen politikai az ügy: vörös csillagot hordani, tiltott önkényuralmi jelképpel visszaélni, ez tipikusan a pártokhoz (...), a pártok világához köthető ügy" - fejtette ki, ezzel magyarázva, hogy miért a pártok támogatásából "csípik le" a Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének megítélt kártérítést.

Arra a kérdésre, a jövőben előfordulhat-e, hogy más címszóval is majd a pártok támogatásából fognak "lecsípni", Navracsics Tibor azt felelte: "én nem szeretném".

A parlament hétfőn határozatban nyilvánította ki, hogy nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. A hétfőn elfogadott jogszabály szerint a magyar államra kirótt 6.400 eurós kártérítést és perköltséget a pártok költségvetési támogatásából fizetik ki. Navracsics Tibor előterjesztése alapján azonban nemcsak a Fratanolo Jánosnak megítélt kártérítés összegét vonják le a pártok költségvetési támogatásából, hanem a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság elmarasztalja az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért.

Az európai emberi jogi bíróság márciusban véglegessé vált ítélete arra kötelezte az államot, hogy június 8-áig fizessen kártérítést a vöröscsillag-viselés miatt elmarasztalt Fratanolo Jánosnak. A pervesztes magyar államnak a négyezer eurós kártérítés mellett 2.400 euró perköltséget is meg kell fizetnie. Ennek előzménye, hogy a politikus egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy nagyjából két centiméter átmérőjű ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt 2007-ben büntetőeljárás indult ellene, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az - a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogának megsértése miatt - jogsértőnek minősítette elítélését.

Olvasóink írták

 • 4. igazságkereső 2012. július 04. 13:08
  „Teljesen igaza van Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes, igazságügyi miniszter úrnak a fentebb leírtakban. Azonban azt mi állampolgárok, banki ügyfelek azt is igazságosnak tartanánk, ha végre és mielőbb rendet tennének kormányzati, törvényhozási szinten, hogy a Magyarországon tevékenykedő bankok - akár hazai, akár külföldi érdekeltségűek! - is a tisztesség útján folytatnák tevékenységüket és végre és végleg befejeznék kamatcsalásaikat, ügyfeleik semmibevételét,egyáltalán rátérnének a tisztességes banki és pénzügyi műveletikre, és befejeznék továbbra is folytatott indexálási trükkjeiket, már nem is szégyellt két-három hetente változtatott kamatemeléseiket is! Hazugság a költségeikre történő hivatkozásaik, a történet egyszerűen arról szól, hogy ügyfeleik egy nagyon jelentős része elhagyta őket az indexálási trükkjeik okozta szégyenteljes műveleteik miatt és a folytonosan emelt kamataikkal karnak túlélni, nem is akármilyen szinten! Ez a lényeg, minden más elkendőzése csak az országunkat sújtó helyzetnek! Ebben a kérdéskörben kellene most már azonnal intézkedni, persze feltéve, ha nem országunk szándékos és kívülről történő tönkretétele zajlik?!!”
 • 3. szatyi 2012. július 04. 12:41
  „"a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk".

  Gondolom, ezen elv alapján lesz a Kossuth tér a negyvenes évek szintjére alakítva!”
 • 2. deszkás 2012. július 04. 10:42
  „"NEM TÖRTÉNÉSZKLUB?" Azért illene -alapfokon- olvasottnak lenni k.N.T. úr! És talán tájékoztatni az Zembereket-mi a Horty korszak folytatását kívánjuk megvalósítani. Mert ha ma már százalékokban tetten érhető:újból van analfabétizmus nem kell egy kalap alá venni mindenkit.”
 • 1. tzs_szeged 2012. július 04. 08:48
  „""a kormány nem egy történészklub, mi a jövő kérdéseivel foglalkozunk""

  Ezek szerint jósda - rossz hatékonysággal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonsági őr irányította a betörőket Győrben?

A gyanú szerint a valós érték negyedéért adták el a raktárfeltörések során ellopott kávét, teát az elkövetők. Tovább olvasom