Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Navracsics: a közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény

A közigazgatásban nem üzletemberek munkájára van igény - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az általa vezetett Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden megjelenő, új, Közszolgálat című havilapjának adott interjúban, amelynek szövegét a tárca hétfőn juttatta el az MTI-hez.
Navracsics Tibor a közigazgatásról szólva ebben kifejtette: korábban voltak törekvések arra, hogy piacosítsák a közigazgatást, de szerinte ezen a területen nem üzletemberek munkájára van igény, hiszen az egy teljesen más világ, más gondolkodásmóddal, világszemlélettel. "Itt sokkal nagyobb szerepe van az altruizmusnak, az önzetlenségnek, a csapatmunkának, annak, hogy az ember ne a saját, hanem a nemzet érvényesülését tekintse elsődlegesnek. Ezért azt is megkockáztatom, hogy a közigazgatási munka erkölcsileg magasabb rendű, mint az üzleti világ" - vélekedett.

Megerősítette, a megyeiek után 2013-ban létrejönnek a járási kormányhivatalok is. Erősíteni kell a jó hierarchiába rendezett, pontos munkavégzést, a jó közigazgatás ugyanis Magyarország versenyképességét is jelentősen javítaná - hangsúlyozta.

A tervezett igazságügyi reformra kitérve úgy fogalmazott: ennek a rendszernek is megérett a felülvizsgálata, mert az adófizetők úgy látják, nem hatékony az igazságszolgáltatás, elhúzódnak a perek, súlyos anyagi gondokkal küzdenek a bíróságok, az emberek pedig elégedetlenek a bíráskodás színvonalával, és azzal, ahogyan a bíróságokon bánnak a polgárokkal.

Az új alaptörvény néhány sarokpontot kijelöl ugyan ezen a területen, ám a tárcavezető komoly vitákra számít nyáron és ősszel. Az új szabályozást a parlament őszi ülésszakán fogadják majd el. A részletekről annyit mondott, hogy a munkaügyi bíróságokhoz hasonlóan önálló szervezetrendszert kaphat a közigazgatási bíráskodás, és várhatóan létrejönnek közigazgatási bíróságok. Álláspontja szerint célszerű lenne a jelenleg az Alkotmánybíróságnál meglévő, önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos jogköröket átadni ezeknek az intézményeknek.

A kormányzati koordinációért is felelős Navracsics Tibor a miniszterek között adódó esetleges nézeteltérésekről szólva elmondta: ha vita alakul ki a kormányülésen, a miniszterelnök mondja ki a végső szót. "Nyilvánvaló, hogy a témáktól függően nagyobb súlyt nyom a latban az, akihez az adott kérdés tartozik. Ha viszont a frakciószövetséggel kell egyeztetni, akkor könnyebbséget jelent, ha olyan kormánytag beszél velük, akit maximálisan elfogad a képviselőcsoport" - fejtette ki.

Az új alaptörvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, ennek 2012. január 1-jei hatálybalépésével megkezdődhet a stabil, demokratikus Magyarország története.

Olvasóink írták

 • 5. történész 2011. június 13. 17:14
  „Én úgy látom,hogy az új elvtársak vannak mindenütt..sorra ba...nak el mindent mert mindenhez értő semmit sem tudó,jó káderek. Orbán 89-be azt cikizte,hogy pékből lettek Kádár alatt a gimnázium igazgatók...és most...ugyan az..”
 • 4. Léni 2011. június 13. 15:58
  „Sem Navracsics, sem a kormány többi tagja, fullajtárja nem hiteles emberek a szememben!
  Mondhatnak akármit, fogalmazhatnak akárhogy, bennem megmaradt a nyolc év nyoma,
  ahol kimutatták, hogy milyen alljas módszerekhez tudnak folyamodni a hatalom megszerzése
  érdekében! Ma is látjuk, saját érdekükben a hazugságok áradata teljesen elfogadott
  módszer.Csak azért mert most kormányon vannak, a véleménem nem javult, sőt romlott
  velük kapcsolatban. Mondani mindent lehet, a papír , a" levelek" mindent elbírnak.
  Az igazság a "túloldalon van"”
 • 3. frakk 2011. június 13. 15:29
  „Bebetonozott állások, királyoknak járó jogok, felelősségre vonhatatlanság, kreált ügyek, más esetekben el sem indított ordító bűntények.
  Épp azért húzzák a kis ügyekben az eljárásokat, mert így a nagy , és zsíros ügyek el sem juthatnak a bírósági szakaszig.
  Komédia felső szinten??????????????????”
 • 2. deszkás 2011. június 13. 14:19
  „Nem hát,pártkatonákra.”
 • 1. frakk 2011. június 13. 13:28
  „"az adófizetők úgy látják, nem hatékony az igazságszolgáltatás, elhúzódnak a perek, súlyos anyagi gondokkal küzdenek a bíróságok, az emberek pedig elégedetlenek a bíráskodás színvonalával, és azzal, ahogyan a bíróságokon bánnak a polgárokkal."
  Kissé volt alkalmam bepillantani Bírósági munkáKba, ledöbbentem milyen mély színvonalon , sokszor felelőtlenül, megalapozatlanul visznek tévútra eljárásokat. Sokszor a Bíró szemlesütve hozza meg az ítéletet, mely totális ellentmondásokkal van az ítélettel szemben. Nem néznek az ember szemébe sem, mert talán ők is tudják ártatlanokra húzzák rá a vizes lepedőt is. Teljes átalakítás kellene ezen a szinten is, mert a színvonalat másképp nem lehet helyreállítani. Móri gyilkosság.!!! Hány biró ügyész, egyéb hatóság "szakszolgálat" totális alkalmatlanságát bizonyították ezzel az egyetlen esettel????????????????????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vaddisznó okozott balesetet az M3-ason

Egy vaddisznó okozott balesetet az M3-as autópályán vasárnap éjfél előtt nem sokkal, a balesetben… Tovább olvasom