Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Navracsics: a magyar állam is felelős volt a holokausztért

"A magyar társadalom 1990-ben szembesült azzal, hogy a magyar állam szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket."
A magyar állam is felelős volt a holokausztért - jelentett ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a Zsidó élet és antiszemitizmus a mai Európában című, a Tom Lantos Intézet által szervezett budapesti konferencián kedden.

A magyar társadalom 1990-ben szembesült azzal, hogy a magyar állam szembefordult saját polgáraival, sőt segédkezett abban, hogy kiirtsák őket - mondta Navracsics Tibor, hangsúlyozva, hogy szembe kell nézni a felelősséggel.

Kijelentette ugyanakkor: "tanultunk a múltból, pontosan tudjuk, mi történt itt". A magyar demokrácia ma minden polgárát megvédi azokkal szemben, akik gyűlöletet akarnak szítani, mert az a cél, hogy Magyarországon mindenki biztonságban érezhesse magát - nyomatékosította a tárcavezető, aki a holokauszt áldozatainak kárpótlása és a magyarországi zsidó közösség emlékeinek megjelenítése érdekében hozott kormányzati intézkedések közül többet is felsorolt az elmúlt évekből. Megemlítette a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapját, a Holokauszt Emlékközpont és a Terror Háza Múzeum megnyitását, a 2012-es Raoul Wallenberg-emlékévet és a holokauszt-túlélők nyugdíjkiegészítésének megemelését.

Navracsics Tibor rámutatott azonban arra is, hogy mindig lesznek olyanok, akik gyűlöletből élnek, vagy azért, mert az adja lényük lényegét, vagy mert jó üzleti lehetőséget látnak benne. Ezért a múlt feltárása közben a jelenről sem szabad elfeledkezni - tette egyértelművé, felidézve a jobbikos Gyöngyösi Márton tavalyi - "a magyar demokrácia hírnevén sokat rontó" - szavait. (A jobbikos képviselő a parlament plenáris ülésén tavaly novemberben arról beszélt, hogy a Magyarország számára bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelentő, zsidó származású országgyűlési képviselők és kormánytagok számbavételét tartaná időszerűnek.)

A miniszterelnök helyettese emlékeztetett, hogy Gyöngyösi Márton felszólalása után szigorították a házszabályt, és szűkítették a parlamenten belüli szólásszabadságot, hogy ne lehessen gyűlöletet szítani az Országgyűlésben.

"Magyarország a jóakaratú emberek köztársasága, vagy legalábbis mi ennek szeretnénk látni" - hangsúlyozta.

Kitért egyúttal a 2014-es magyarországi holokauszt-emlékévre is, amelynek központja - mondta - az oktatás és a nevelés lesz, mert "amit nekünk nem tanítottak meg, azt nekünk meg kell tanítanunk a gyermekeinknek", hogy a múlt borzalmai soha nem ismétlődjenek meg, hogy a mai gyűlölködőknek ne legyen utánpótlásuk.

Navracsics Tibor szavait azzal zárta, hogy "mi nem azok közé tartozunk", akik úgy gondolják, elképzelhető Magyarország jövője a gyűlölet táborában. "Nem engedhetjük meg - a múlt felelősségének tudatában -, hogy az antiszemitizmus Magyarországon megerősödjön" - mondta.

A konferencián az eredeti tervek szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondott volna nyitóbeszédet, de lábműtéte miatt nem tudott megjelenni a tanácskozáson.

A rendezvényen részt vett mások mellett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Harrach Péter, a KDNP és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, az MSZP-s Kovács László volt külügyminiszter, az Együtt-PM szövetséget vezető Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Réthelyi Miklós volt erőforrás-miniszter, Szili Katalin korábbi házelnök és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.

Olvasóink írták

 • 9. Roland1000 2013. október 05. 20:16
  „Margit! Már megint: XDDDD”
 • 8. queenmargareth1 2013. október 02. 07:03
  „most megint miért holokausztozunk?két hete is volt...”
 • 7. airwaves 2013. október 01. 20:13
  „A magyar kormányok Izraelhez és a zsidósághoz fűződő kapcsolatairól:
  Valamit valamiért...”
 • 6. pachakuti 2013. október 01. 16:54
  „A lényeget nem említette Navracsics:
  "Azt hiszem, fontos dolog, hogy Magyarországon él Közép-Európa legnagyobb zsidó közössége, amely reményeink szerint egyre jobban érzi magát, egyre nagyobb biztonságban érzi magát, aggodalmai ellenére. Az is nagyon fontos, hogy mintegy 200 ezer magyar ajkú vagy magyar hátterű ember él Izraelben. Ezeknek igen jelentős része egyébként magyar állampolgár is, igen jelentős részük - hasonlóan a világ más részein élő magyarokhoz - szavazni is fog, választani is fog Magyarországon nagy valószínűséggel a következő évben"
  (Martonyi J. 09.30. hétfőn a a Zsidó Világkongresszus (WJC) észak-amerikai tagozatának, a Rágalmazás Elleni Liga (ADL), a B´nai B´rith International, a Jelentős Amerikai Szervezetek Elnökei Konferenciája (CoP) és a Szovjet Zsidóság Nemzeti Konferenciája (NCSJ) elnevezésű szervezetek vezetői és képviselői előtt )”
 • 5. vélemény 2013. október 01. 15:06
  „... a holokauszt-túlélők nyugdíjkiegészítésének megemelését.
  - Két év alatt 100%-kal.”
 • 4. vélemény 2013. október 01. 15:04
  „Kitért egyúttal a 2014-es magyarországi holokauszt-emlékévre is.
  - Nem csodálkoznék, ha ennek köszönhetően a Jobbik támogatottsága a bizonytalan szavazók között javulna.”
 • 3. vélemény 2013. október 01. 14:58
  „Nincs olyan nap, amikor nem akarnak bűntudatot kelteni azokban, akik akkor még nem is éltek?”
 • 2. _csutak_ 2013. október 01. 14:08
  „Navrcsics úr, ma különb az adminisztráció mint anno?
  Semmivel sem, legfeljebb a külső körülmények jobbak.”
 • 1. Roland1000 2013. október 01. 13:33
  „És a Magyar Állam felelős azért, hogy jelenlegi polgárai közül rengetegen élnek éhbérből, hogy sokan kénytelenek elhagyni az otthonukat és külföldön keresni a boldogulást... Ezzel kéne végre foglalkozni, nem a 70 éve történt dolgokkal!!!!!! meg azzal, hogy a közbiztonság a béka sejhaja alatt van, és nőket ölnek, erőszakolnak meg, hogy öreg, kiszolgáltatott embereket gyilkolnak a bűnözők, hogy olyan lassan őrölnek az igazságszolgáltatás malmai, hogy gyilkosok szabadulnak a börtön falai közül... Ezzel kéne foglalkozni végre. Meg azzal, hogy a ma diákjai csak kölcsönökből tudnak létezni és a tanulmányaikat finanszírozni!!!

  MIÉRT NEM EZZEL FOGLALKOZIK NAVRACSICS TIBOR, MEG A FIDESZ, MEG A HOLOKAUSZTON RÁGÓDÓK? NINCS ELÉG TENNIVALÓ? NEM LÁTJÁK A MA PROBLÉMÁIT? NEM ÉRDEKLI ŐKET A MA? AZ ILYENEK ALKALMATLANOK ARRA, HOGY MAGYARORSZÁGOT MA!!!!! VEZESSÉK!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

98 milliárddal csökkent az államadósság

A forint erősödésének köszönhetően a második negyedévben 98 milliárd forinttal csökkent az… Tovább olvasom