Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Navracsics: a nemzet talpra állásában mindig a pedagógusokra számítottunk

A pedagógus szíve, lelke, motorja a közösségnek - mondta a miniszter.
Történelmünk során akárhányszor a magyar nemzetnek újra talpra kellett állnia, a pedagógusokra kellett számítania - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány által létrehozott Pedagógusok a kistelepülésekért-díj átadó ünnepségén Veszprémben szombaton.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: most, amikor Magyarország megújulásának küszöbén állunk, ismét a pedagógusokra kell figyelnünk, és nemcsak pedagógusnapon, hanem a pedagógusok megbecsülésével, az életpályamodellel, a közoktatás és a felsőoktatás fejlesztésével, azoknak a stratégiai céloknak a megvalósításával, amelyek elérésével Magyarország Közép-Európa egyik legversenyképesebb gazdasága és társadalma lesz.

A miniszter kifejtette: a pedagógus szíve, lelke, motorja a közösségnek, ő az, aki látja a jövő közösségét, ezáltal azt, hogy milyen lesz a közösség és az ország jövője; a pedagógus ugyanis mintát lát az elkövetkező nemzedékből, aki 10-20-30 év múlva döntéseivel irányítja az országot.

A pedagógusok ezért a jövő ismerői és őrizői - szögezte le Navracsics Tibor.

Hozzáfűzte: különösen fontos szerep ez akkor, amikor a családok, a kis közösségek válságban vannak, hiszen a pedagógusnak a tanítás mellett más feladatoknak is meg kell felelnie, sokszor pótolnia kell akár a szülőt is, és megfelelő pályára kell állítania növendékét.

Nagy felelősség ez: meglátni, felismerni valakiben a tehetséget, és a megfelelő irányba terelni - ismerte el.

Megjegyezte: a pedagógusok megfelelnek ennek az elvárásnak, hiszen amikor a magyar nemzetnek talpra kellett állnia - mint például Trianon után -, a pedagógusok ott voltak, és számítani lehetett rájuk.

Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke az ünnepségen elmondta: 2007-ben alapították a díjat, amelyet a védnöki testület döntése után minden évben három pedagógus vehet át.

Idén Imri Zoltán úrkúti, Mátrai Balázsné ösküi, Szöllősi Attiláné bakonynánai pedagógus vehette át a Pedagógusok a kistelepülésekért díjat.

Olvasóink írták

 • 4. pirosmedence 2013. június 02. 06:18
  „A pedagógusok ezt a süket dumát hallják évtizedek óta, de a megélhetésük, a körülmények egyre nehezebbek, mindenki tudja, hogy a költségvetésben az oktatásra a maradék-elv érvényesül.”
 • 3. pachakuti 2013. június 01. 16:06
  „Talán először a magyar történelmet és a magyar írókat kellene taníttatni velük.”
 • 2. grafika88 2013. június 01. 15:51
  „Lehet rájuk számítani !?? de fizetést NE várjanak érte. csak éhhbért !”
 • 1. deszkás 2013. június 01. 14:48
  „Na tessék. Lehet Trianonozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: növekszik a bizalom Magyarországon

Ez annak köszönhető, hogy az ország egyre jobban teljesít - mondta Selmeczi Gabriella. Tovább olvasom