Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Navracsics: a V4 nyit a nyugat-balkáni országok felé

Az uniós keretekben folytatott együttműködés a visegrádi országoknak kiemelkedő lehetőséget kínál - hangsúlyozta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.
A visegrádi országok(Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, V4)fontos szerepet töltenek be a térségbeli együttműködésben és most konstruktív párbeszédet kezdeményeznek a nyugat-balkáni országokkal - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter egy hétfői budapesti szemináriumon.

A V4-ek és a nyugat-balkáni országok közigazgatás-fejlesztéséért című tanácskozáson, amelyet Magyarország V4-es elnökségi programja keretében rendeztek, a tárcavezető hangsúlyozta: az uniós keretekben folytatott együttműködés a visegrádi országoknak kiemelkedő lehetőséget kínál. Ugyanakkor tisztában vannak azzal is, hogy a nyugat-balkáni államok - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Szerbia - bevonása ebbe az érdekközösségbe tovább bővíti a lehetőségeket.
"Térségünk csak akkor fog gyarapodni, ha az együttműködésünk erős és hatékony" - mondta Navracsics Tibor.

Hangoztatta, hogy a nyugat-balkáni országok euroatlanti integrációjához elengedhetetlen a stabilitás, a fejlődés és a prosperálás, és ezt csak jó kormányzással lehet elérni.

Kitért arra, hogy a világgazdasági válság hasonló gondokat okozott az országoknak. Napjainkban a nemzetgazdaságok növekvő mértékben rá vannak utalva az állam szerepvállalására - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy az EU bővítési folyamatának támogatása a magyar V4-elnökség egyik legfontosabb feladata.

Magyarország július elsejétől tölti be egy éven át a visegrádi országok elnöki tisztét.

A miniszter utalt arra, hogy az unió bővítési politikájával összefüggésben rendelkezésre állnak a források ahhoz, hogy a tagállamok a nyugat-balkáni országok és Törökország részvételével rendezvényeket szervezhessenek. A budapesti szemináriumon Törökország is képviselteti magát. A magyar fővárosban tartott tanácskozás célja a visegrádi országok közigazgatás-fejlesztési programjainak, illetve a 2011 nyarán bemutatott Magyary Zoltán program három fő elemének- az emberierőforrás-gazdálkodásnak, az e-kormányzatnak és területi közigazgatásnak a megismertetése.

Hosszú távú célnak a miniszter pedig azt nevezte, hogy szakértői hálózatot alakítsanak ki, a szakemberek tapasztalataik megosztásával segíthetnek az érintett országoknak közigazgatásuk formálásában. Navracsics Tibor idézte azt a mondást, hogy aki tanít, egyúttal tanul is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővít Magyarországon a Coloplast, 700 új munkahely jön létre

A beruházás több mint 21 milliárd forint értékű, amelyhez a kormány adott kétmilliárdot, ami a… Tovább olvasom