Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Navracsics: érdemes vitát nyitni a járásokról

Az önkormányzatok, szövetségeik és szakemberek részvételével érdemes vitát nyitni a járásokról, mert az a legfontosabb, hogy az állampolgárok, akiket a közigazgatásnak szolgálnia kell, átlássák a rendszerét - jelentette ki Navracsics Tibor a XVIII. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencián Keszthelyen szerdán.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: a járásokat megszüntetésük, 1983 óta nem sikerült a magyar közigazgatásban hatékony és stabil egységgel pótolni. Ez nem azt jelenti, hogy ugyanakkora és ugyanolyan hatáskörökkel, intézményekkel kell rendelkezniük a kistérségi vagy járási központoknak, de érdemes mindezt újragondolni.

Alapvető feladata a közigazgatásnak, hogy "az ügyintézésnek kell mennie a polgárhoz, nem a polgárnak az ügyintézéshez". A jól működő okmányirodai rendszerhez hasonlóan a kistérségi vagy járási szinteken is ügyfélszolgálati irodákat kellene létrehozni, ezek januártól a megyei jogú városokban már működni fognak - mondta a miniszter.

Kifejtette: a többcélú kistérségi társulások rendszere "az adófizető polgárok számára érthetetlen és áttekinthetetlen struktúra". Ezért is kell olyan egységekbe szervezni a közigazgatást, hogy "aki fizeti, átlássa és biztonságban érezze magát".

Mint mondta, a közigazgatás nem pártpolitikai kérdés, mert vagy hatékony, és "a polgárok érdekét és így a közjót szolgálja, vagy nincs értelme fenntartani". Szeretnének az emberek és a vállalkozások közmegelégedésére szolgáló közigazgatási rendszert kialakítani, az önkormányzatokkal, szövetségeikkel közösen gondolkodva - jelentette ki.

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: az állam a közelmúltig szükségtelen rosszként jelent meg, de véleménye szerint az állam a közjó megvalósításának eszköze. Az elmúlt húsz évben "rengeteget babráltunk az önkormányzati rendszerrel, vitatkoztunk az olcsó állam kérdéséről", de ma sincs meghatározva az állam célja, a közigazgatás feladata.

Szemléletváltásra van szükség, az államigazgatásnak a polgárok javát kell szolgálnia. Az első feladat, hogy az állampolgárok minél egyszerűbben, gyorsabban, áttekinthetőbben tudják elintézni ügyeiket. "Ez az igazán olcsó állam", mert lehetővé teszi, hogy az emberek a lehető legkevesebb ideig foglalkozzanak az ügyintézéssel.

A miniszter azt mondta: az állam által nyújtott szolgáltatások az egyik leggyengébb pontját jelentik Magyarország versenyképességének. Ha ez nem változik, a gazdaság szereplői sem fogják érzékelni a versenyképesség javulását, nem lesznek befektetők, általuk új munkahelyek, s így Magyarország nem fog tudni ismét felzárkózni - közölte Navracsics Tibor.

Olvasóink írták

 • 5. szatyi 2010. szeptember 08. 22:04
  „Hogy lesz így olcsóbb az államigazgatás? Nincs még minden csókosnak zsíros állása?”
 • 4. tatár 2010. szeptember 08. 21:05
  „Az idejétmúlt járásoknak egy értelme van, az hogy a falvakat totálisan ellenőrizzék. Elvileg a járásokban is képviselőknek kellene ülniük, akiket legközelebb 2014-ben lehetne megválasztani pár ezer újabb alkotmánymódosítással. Addig a fidesz által kinevezett helytartó mondaná meg a falvaknak a tutit.
  Javasolnám az ispáni és a szolgabírói tisztség visszaállítását. Erre biztosan nem szavazott senki.
  Ez a Navracsics amúgy egy okos jogász volt valamikor, de a hatalmi pozíció köbgyököt vont az íkújából.”
 • 3. jozko 2010. szeptember 08. 19:41
  „Decentralizálás.
  Kisebb hatalom egy-egy kézbe!
  Nem mondhatja senki, hogy helyben járunk!
  Körbejárunk!”
 • 2. deszkás 2010. szeptember 08. 17:39
  „Tibibácsi! Rükvertzbe tetszett tenni a gépet!”
 • 1. történész 2010. szeptember 08. 17:31
  „Hogyne hiszen a párt munkát valami zsíros állással szokták a politikusok jutalmazni...majd lesznek megint megyei,városi,járási nagy istenek,kisistenek, mi meg verjük a ....70 ezer minimál bérrel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcán verte 1 éves gyerekét egy mezőkovácsházi férfi

Eljárás indult egy férfi ellen, aki az utcán bántalmazta egyéves gyermekét a Békés megyei… Tovább olvasom