Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Navracsics és Gaudi-Nagy a jogalkotásról is vitázott

Navracsics Tibor miniszter és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás a Tárcatükör című rendezvényen vitázott egymással Budapesten.
A jogalkotásról és a közjogi intézményrendszer átalakításáról folytatott vitát Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a jobbikos Gaudi-Nagy Tamással csütörtökön a Tárcatükör című rendezvényen, a budapesti Corvinus egyetemen.

Navracsics Tibor az egyetem diákjai előtt arról beszélt, hogy a jogalkotás területén az Orbán-kormány többet tett, mint a korábbi kormányzatok az elmúlt két évtizedben.

A miniszter a közigazgatási rendszer átalakítása kapcsán azt mondta, a változtatásokra azért volt szükség, mert az "állam ügyei" nagyon rosszul mentek 2010-ben. A tárcavezető elismerte, hogy a rendkívül erőltetett jogszabályalkotási munka során történtek hibák, de - mint hozzátette - ezeket korrigálják.

Navracsics Tibor a járási rendszer kialakítását is a hatékonysággal indokolta, közlése szerint a jelenlegi kétezer helyett a jövőben 170-180 államigazgatási végpont lesz. Jelezte: jelenleg az önkormányzati és államigazgatási feladatok szétválasztásán dolgoznak, s ebben "vannak viták".

Gaudi-Nagy Tamás az alkotmányozással összefüggésben bírálta, hogy a Fidesz a választások idején nem jelezte, hogy alkotmányozni akar, azt szerinte nemzetgyűlésnek kellett volna megtennie.

Gaudi-Nagy Tamás és Navracsics Tibor vitája a budapesti Corvinus egyetemen. Fotó: MTI (galéria)

A jobbikos képviselő szerint az új alaptörvénynek a "legalitása" ugyan formálisan megvan, de a "legitimitása" - vagyis az, hogy az emberek azt a magukénak tudhassák - nincs meg. Kiemelte: történelmi hiba volt elszalasztani ezt a lehetőséget. Arról is beszélt, eljárási és tartalmi kifogásaik is vannak az új alaptörvénnyel szemben, abból szerintük hiányoznak a rendszerváltozáshoz szükséges elemek, például a nemzeti vagyon visszaszerzésének lehetősége. Bírálta az Alkotmánybíróság "lekorlátozását" is, amelynek révén mintegy 1.600 alkotmánybírósági beadvány tűnt el.

Gaudi-Nagy Tamás közölte, neki tetszik, hogy az alaptörvényben Magyar Köztársaságról Magyarországra változott az ország elnevezése. Úgy fogalmazott, neki "sokkal szimpatikusabb" államforma lenne a királyság, mint a köztársaság.

Navracsics Tibor arra az ellenzéki kritikára, hogy megfosztották volna az ellenzéki képviselőket attól, hogy az Ab-hez forduljanak, azt mondta, a képviselők 25 százaléka megteheti ezt. Kitért arra is, hogy az Ab "elképesztő ügyhátralékkal" bírt, s ezen kívántak változtatni.

A tárcavezető a büntető jogszabályok változásával kapcsolatban ugyancsak az ügyhátralékot emelte ki, szerinte a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult magyar állampolgárok esetében az elvesztett ügyek kétharmadát azért veszti el az állam, mert az ügyek indokolatlan elhúzódását emberi jogi sérelemnek ítéli a bíróság.

Navracsics Tibor kitért arra, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot az utolsó másfél évében olyan ellentétek terhelték, hogy nem tudott döntéseket hozni, s ez volt a motivációja annak, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének számos egyszemélyi hatáskört biztosítsanak. A moderátor, Török Gábor politológus kérdésére, miszerint Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke nem folytathatta volna-e munkáját, azt mondta: a pozíció átalakult és kettévált.

Gaudi-Nagy Tamás a miniszterrel egyetértve nemtelen és primitív támadásnak nevezte a bírósági hivatal vezetőjét, Handó Tündét a férje miatt ért bírálatokat. Baka András esetében azonban a szervezeti átalakítást a bírósági vezető eltávolítását célzó "fedett cselekménynek" nevezte.

A jobbikos képviselő szerint csődhelyzet alakult ki a fővárosban és Pest megyében az elhúzódó ügyek magas száma miatt, s az az állampolgárok jogkövető magatartása is káros hatással van, mivel - mint mondta - egy idő után az emberek figyelmen kívül hagyják a jogot és másképp próbálják megoldani a problémáikat.

Gaudi-Nagy Tamás és Navracsics Tibor vitája a budapesti Corvinus egyetemen. Fotó: MTI (galéria)

Gaudi-Nagy Tamás szerint az új Btk. iránya jó, szigorú büntetőpolitikára van szükség, ugyanakkor hiányolta a végrehajtásból az áttörést, és külön kritizálta azt a szabályozást, amely januártól 60 nap elzárással vagy 300 ezer forint pénzbírsággal fenyegeti a nyilvános rendezvényeken az arcukat eltakarókat.

Ez utóbbival kapcsolatban Navracsics Tibor kifejtette: a rendőr felszólítja az érintettet, hogy ne takarja el az arcát, és ha az ennek nem tesz eleget, akkor jár el.

A rendezvény előtt, illetve a beszélgetés közben négyszer is kisebb, a jobbikos képviselő ellen irányuló rendzavarás történt. Az épület aulájába érkező Gaudi-Nagy Tamást tüntetők várták, és egyebek mellett azt skandálták: "rasszista", "náci". Később, a beszélgetés első perceiben két fiatalember állt fel a teremben, és Navracsics Tibornak azt kiabálták: szégyen és gyalázat, hogy egy asztalhoz ül Gaudi-Nagy Tamással. A kiabálókat a szervezők a teremből - kényszer alkalmazása nélkül - kikísérték. Két másik, majd külön egy harmadik fiatalember már a vita vége felé állt fel, egyikük egyebek mellett azt kiabálta: "a Corvinus nem kér a Jobbikból".

A bekiabálásokra mások mellett Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő is reagált; az egyik bekiabálónak azt mondta: "szevasz, öcsi, menj a szemkilövetőkhöz!"

Gaudi-Nagy Tamás a történtekről az újságíróknak azt mondta, az aulában kiabáló tüntetők nem hallgatták meg, nem voltak kíváncsiak az érveire. Úgy fogalmazott: ilyen értelemben én vagyok a demokrata, ők pedig az antidemokratikusok.

Olvasóink írták

 • 2. deszkás 2012. március 02. 11:51
  „Az egy pasi te nagy ész.”
 • 1. bánki 2012. március 02. 09:17
  „Látom a kis k* ,,angolul" írta a ,,tacepaot" !

  ,,Minket a tánczene-szó, valami "I love you so" hozott össze.
  Valami híres énekes valami angol szöveget énekelt.
  Bár se te, se én nem tudtunk angolul,
  mégis azt hittük, hogy ami belénk szorult,
  ez kimondja helyettünk angolul.

  Oh az az énekes énekelt angolul,
  és mi azt hittük, hogy ami nincsen meg magyarul,
  megírták helyettünk angolul.

  Minket a tánczene-szó, valami "I love you so" hozott össze.
  Valami dal, amibe azt magyaráztuk mi bele,
  hogy du-bi-du-bap-da-di-bi-bu-bu-bap-du-bom
  Óh, az az énekes bármiről énekelt,
  úgy tudtuk róla mi, hogy jobb ő, mint mi vagyunk.
  Hogy az ő élete sokkal többet ér, mint mi vagyunk.
  És mi most itt vagyunk, és amit mi tudunk
  és mi belénk szorult, nem tudjuk magyarul,
  s nincsen megírva az angolul.

  Hol az a tánc, amibe a mi életünk szorult bele, és járható ?
  Hol az a nyelv, amibe a mi táncunk szorult bele, és mondható ?

  Talán tévedtünk mi ott? Oh, az a rohadt énekes !
  Kár, hogy angolul énekelt. Oh, az az énekes
  miért nem énekelt minekünk bárhogyan,
  akárhogy, valahogy, magyarul ?"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a március 1-jei KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom