Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Navracsics és Porga elfogadhatatlannak tartja az EHF himnusz-szabályzatát

Navracsics Tibor Porga Gyula, Veszprém polgármestere is elfogadhatatlannak tartja az EHF azon rendelkezését, mely nem engedélyezi a klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszását, eléneklését.
Navracsics Tiborminiszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, veszprémi országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula, Veszprém polgármestere is elfogadhatatlannak tartja az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) azon rendelkezését, mely nem engedélyezi a klubrendezvények előtt a himnuszok lejátszását, eléneklését.

Navracsics Tibor (Fidesz) és Porga Gyula (Fidesz-KDNP) – ahogy a szombati, a futsal Magyar Kupa négyes döntőjét felvezető veszprémi sajtótájékoztatón jelezték - levelet írnak az EHF-nek, és magyarázatot kérnek, miért nem lehet elénekelni a Himnuszt kézilabda-mérkőzések előtt.

Az EHF a héten indított eljárást a spanyol Ademar Leónt vasárnap Bajnokok Ligája nyolcaddöntő-visszavágón fogadó MKB Veszprém ellen, mert a klub hazai nemzetközi találkozói előtt a helyi közönség elénekli a magyar himnuszt. A lehetséges büntetés több millió forintig terjedhet. Az ügyben a kontinentális szövetség illetékes bírósága jár el, s a klub már elküldte írásban a védekezését.

"A Himnuszt bárkinek bárhol jogában áll elénekelni. Elfogadhatatlan, hogy meg akarják tiltani magyar állampolgároknak, hogy Magyarország területén elénekelhessék a Himnuszt" – mondta Navracsics Tibor.

Ez EHF szabályzata csak klubrendezvények előtt tiltja a himnuszok lejátszását, illetve eléneklését. A szövetség érvelése szerint a találkozók előtti ceremónia feszes időrendje erre nem ad időt.

Porga Gyula polgármester butaságnak és ostobaságnak nevezte az EHF szabályát és azt is, hogy ezért szankció járhat. A szövetségnek címzett levelükkel kapcsolatban jelezte: bíznak benne, hogy annak hatására elérik, a jövőben senkit se zavarjon majd a himnusz eléneklése a mérkőzések előtt.

Navracsics Tibor utalt rá, hogy a veszprémi szurkolók eddig is elénekelték a Himnuszt, az ellenfelek ezt a helyi szokást tiszteletben tartották, és megítélése szerint a meccsek előtti felvezetés során ennek bele kell férnie az időbe.

"Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére" – tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.        

A klub, valamint a Veszprém Kézilabda Fan Club az EHF eljárás hatására arra kérte a szurkolókat, hogy ne énekeljék el a Himnuszt a Bajnokok Ligája-mérkőzéseken.

Olvasóink írták

 • 6. szatyi 2012. március 25. 09:49
  „"hát nem nemzetek csapatai játszanak ? "

  De igen, csak nem kell egy kalap alá venni a nemzeti válogatottal!
  A klubcsapatok játékosai több nemzetből állnak össze, nem sok közük van pl. az adott ország himnuszához!”
 • 5. studyfy 2012. március 25. 00:13
  „mozimasiniszta, Te fordítva ülsz a lovon. Van egy versenyszabályzat a Bajnokok Ligájában. Aki részt akar venni ezen, annak el kell fogadni azt. Ha nem fogadod el, nem muszáj indulni. A Ligában a nemzetek bajnok ill. legjobb csapatai indulnak el. Ha ismerős vagy a csapatok tájékán, akkor tudod, hogy az összeállítás általában úgy néz ki, hogy a csapatok fele más nemzet játékosa. Pl. Győrben a kezdő csapatban Pálinger, Görbicz és Vérten található csak. Ezért sem Svédországban, sem Dániában vagy Lengyelországban és sorolhatnám tovább, sem játsszák el a himnuszt. Ez nem Magyarországra vonatkozik. Minden ország tudomásul tudja ezt venni, csak mi nem? Miért kell nekünk állandóan harcolni mindenki ellen?”
 • 4. Mozimasiniszta 2012. március 24. 21:20
  „Azt kérditek miért kell ebbe politikát belekeverni !
  Nem mi vittük bele ! hanem az már benne volt ! az internacionális barmok előírták a himnusz tilalmat ! hát nem nemzetek csapatai játszanak ? Tilos imádkozniuk a győzelemért ? tilos ünnepelni csapataikat ? Egyen szemetet akarnak etetni velünk ? pitiző barmokká akarnak degradálni még a sportban is ?
  Nohátésakkor : vajon hogyan szóltak volna a hírek ha mondjuk ez a skandallum egy francia-német meccsen esik meg ? Azt olvasom ki az első háromból , hogy a pitiző stáció nektek megfelel !”
 • 3. szatyi 2012. március 24. 18:14
  „Miért kell ebbe is beleszólni a politikának?
  Navracsics -elvileg- jogi végzettségű, neki is kellene tudni, hogy a szabályokat be kell tartani!
  Ez olyan eset mint a "főnökéé" : Ott az EU-nak akarunk dirigálni, itt meg az EHF-nek.
  Muszáj nekünk mindenkivel összeveszni?”
 • 2. klj-54 2012. március 24. 17:43
  „Nem kötelező tagnak leni!
  Ha pedig beléptünk akkor ugye elvállatuk, hogy a szabályok ránk is érvényesek.
  "ha beállsz a kőrbe vállalod, nem ér a neved nem mondhatod!"
  Koncz Zsuzsa elég régen megénekelte.”
 • 1. Hammada_Fleet 2012. március 24. 17:34
  „""Ha a veszprémi szurkolók el akarják énekelni a Himnuszt, tegyék meg! Amennyiben ezért büntetés jár, vállaljuk, és gyűjtést szervezünk az összeg befizetésére" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes."

  Eb ura fakó! Van itt pénz dögivel, csak tudni kell elkölteni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Börtönférőhelyek bővítene a kormány

Börtönférőhelyek bővítésére fordítaná a kormány a belügyi épületek eladásából befolyó pénzt Tovább olvasom