Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Navracsics: lezárult az önkormányzati adósságkonszolidáció

Az adósságátvállalás az állam és a központi költségvetés részéről nem áldozat - mondta a politikus.
Lezárult a magyarországi települések kétharmad részét, összesen 1956 önkormányzatot érintő adósságkonszolidáció - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes kedden Veszprémben, amikor önkormányzati adósságátvállalásról szóló miniszterelnöki bizonyságleveleket adott át nyolc Veszprém megyei település polgármesterének.

Az összesen nagyjából 400 millió forint tartozástól kormányzati döntéssel megszabaduló települések vezetői előtt kijelentette: a feladatellátás és az adósságkonszolidáció egyaránt azt jelzi, hogy új korszak, tisztességes partneri viszony kezdődött az önkormányzatok és az állam kapcsolatában.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy önkormányzat és állam "egymás segítő partnerei", hozzátéve, hogy mindkettőnek célja az állampolgárok jólétének biztosítása.

Kijelentette: az adósságátvállalás az állam és a központi költségvetés részéről nem áldozat, és az önkormányzatok részéről nem önkéntes felajánlás, hanem a stabil anyagi körülményeket biztosító partnerségi viszony kezdete.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a 2010-es választások után az állampolgárok adta felhatalmazással alapvető kötelezettségként értelmezték, hogy a következő választásokig a lehető legtöbb területen változást érjenek el.

Úgy véli, hogy az 1989-90-es demokratikus átmenet idejében kidolgozott megoldások 20 éven keresztül "tisztességgel teljesítették ugyan a hivatásukat", de 2010-re életképtelenné váltak, amit az önkormányzati rendszer finanszírozása is jól mutat.

Miközben egyre kevesebb pénz jutott az önkormányzati szférára, egyre több feladatot delegáltak a központból az önkormányzatoknak, így azok rendkívüli mértékben eladósodtak - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve, hogy 2011-2012-re a központi költségvetés gazdálkodását sikerült stabilizálni, de az önkormányzati adósságállomány miatt a költségvetési hiány mégis rendre túllépte az előirányzatot. A kormány ezért szánta el magát az önkormányzatok feladatainak átvizsgálására és átszervezésére - mondta Navracsics Tibor.

Olvasóink írták

 • 1. grafika88 2013. július 09. 21:33
  „A leg eladósodottabb városok MIÉRT Mind fideszes vezetésűek ????
  Ezek MIÉRT 60-70 % ot írtak jóvá, míg a többi csak max : 50 % ot ?????

  Na ezt KIFIZETI MEG ????? mi kisemberek !! Varga I. --II. csomag !!

  Vajon MIÉRT lett csak. jun. ban - 162 milliárd ft HIÁNY ?????
  FÉL év alatt ez az éves 82 % a ????? 6 hónap alatt--ezek 10 hónapi hiányt produkáltak !!!
  mert ov---varga ..JOBBAN teljesít !!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rétvári: Magyarország a korrupció elleni küzdelemben is jobban teljesít

2010-ben az emberek 75 százaléka mondta, hogy az előző évben nőtt a korrupció, az idén már csak 61… Tovább olvasom