Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Navracsics: Magyarország Közép-Európa egyik sikeres gazdasága lehet

A kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy ha Európa gazdasága fejlődésnek indul a válság után, akkor Magyarország ne az utolsók között legyen.
Magyarország Közép-Európa egyik sikeres gazdasága lehet - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerdán Veszprémben, a TOP 100+100, Veszprém megye gazdasága című kiadvány bemutatóján.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén azt mondta: a kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy ha Európa gazdasága fejlődésnek indul a válság után, akkor Magyarország ne az utolsók között legyen, most pedig komoly esély van arra, hogy Közép-Európa egyik sikeres gazdasága lesz.

A miniszter rámutatott, a kormány politikai stabilitással és számos intézkedéssel – így például az adórendszer, a munkaerőpiac, a szociális rendszer és az államigazgatás átalakításával – biztosítja a hátteret a vállalkozások számára.

Kiszámíthatóbb jogi és intézményi környezetet teremtettek, és olyan intézményrendszert, amelyben az államigazgatás, a hatósági ügyintézés nem akadályozza, hanem segíti a versenyképességet – tette hozzá.

Navracsics Tibor beszélt arról, hogy Veszprém megyében a vállalkozások élénkebbek, életre valóbbak, mint az országos átlag; a válság után előbb találták meg a kiutat, önmaguk álltak talpra és kerestek kapcsolatokat, tevékenységeket, amelyek segítségével kevésbé sínylették meg a válságot.
Veszprém megye növekszik gazdasági aktivitását, teljesítményét tekintve – állapította meg. Hozzáfűzte: cél, hogy a megye az ország gazdaságának egyik erős szereplője legyen.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a hosszú évek óta elkészített konjuktúrafelmérés eredményeit mindig követi a GDP alakulása, és nagy öröm, hogy a friss eredmények pozitív elmozdulást mérnek, még az építőiparban is.

Megjegyezte: a német és a magyar gazdaság követi egymást; a válságkor együtt kezdtek el zuhanni, a magyar gazdaság ugyanakkor mélyebbre zuhant, és lassabban indult el felfelé. Ennek oka szerinte az, hogy Németország a 2000-es évek elején végrehajtotta azokat a szükséges változásokat, amelyek gyorsabb kilábalást eredményeztek, míg Magyarországon a strukturális változásokat csak az elmúlt években hajtották végre.

Veszprém a legjobb megyék közé tartozik, az átlagnál jobban iparosodott megye, a válság pedig a legfejlettebb régiókat érintette a leggyorsabban. De a kilábalás is gyorsabban indult el, vagyis a fejlettebb régiók túlélési esélyei nagyobbak – fejtette ki az MKIK elnöke.

A TOP 100+100, Veszprém megye gazdasága című kiadványba az idén 727 millió forintos árbevételi határral kerülhettek be a cégek.

Markovszky György, a megyei kamara elnöke ismertette, hogy a kiadványban szereplő 200 vállalkozás a megye árbevételének 75 százalékát képviseli. Tájékoztatása szerint a TOP 100 első helyén – a 2012-es társasági adóbevallások alapján - a Continental Automotive Hungary Kft. áll 202 milliárd forintos árbevételével, amellyel 38. az országos listákon. A második a péti Nitrogénművek Zrt., amely országosan a 75., a harmadik pedig a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft., 106. országos hellyel.

A kiadvány hetedik alkalommal jelent meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: Bajnai elszólta magát, most pedig próbálja letagadni

Bajnai Gordon múlt héten azt mondta: "mindig készek vagyunk megtenni, amit a nemzet jövője érdekében… Tovább olvasom