Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Navracsics: nem a bankárok oldalán állunk

Stratégiai ágazatok nem kerülhetnek veszélyes mértékben külföldi kézbe - mondta a miniszterelnök-helyettes.
Stratégiai ágazatok nem kerülhetnek veszélyes mértékben külföldi kézbe - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Csökkenő lakossági terhek - Rezsicsökkentés 2013 című fórumon csütörtökön Veszprémben.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter a mintegy négyszáz érdeklődő előtt hangsúlyozta: "mi soha nem a bankárok, hanem a magyar polgárok oldalán állunk".

Mint mondta, kormányra jutásukkor Kánaánt nem ígértek, azt ígérték, hogy becsületesek lesznek, és minden erejükkel az ország jobbításán dolgoznak, valamint azt: "elindulunk abból a dzsungelből, ahová az előző szocialista és szabad demokrata kormány vitte az országot".

Hozzátette, azt ígérték, hogy elkezdik rendbe tenni a dolgokat, s noha sok minden nincs még rendben, de Magyarország ma jobban teljesít, mint három és fél évvel ezelőtt. Felidézte: reményvesztett, eladósodott, súlyos költségvetési hiánnyal, gazdasági válsággal, alacsony foglalkoztatottsággal, szétzilált oktatással, szociális rendszerrel, társadalmi feszültségekkel küszködő országot vettek át, "a helyzetünk azonos volt Görögország helyzetével".

Navracsics Tibor közölte, most látszik a különbség: Görögországban a tüntetések utcai erőszakba torkollnak, gyakorlatilag polgárháborús állapotok vannak, kezelhetetlennek tűnik az államadósság, míg Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, tartósan 3 százalék alatt tartja a költségvetési hiányt, csökkent az államadósság, közben átalakították az államigazgatást, új alaptörvényt fogadtak el, megújították az önkormányzati rendszert és számos sarkalatos jogszabályt, s a foglalkoztatottság, a közbiztonság területén is tudták stabilizálni az országot.

Úgy fogalmazott: az elmúlt három év azzal telt, hogy Európának bebizonyítsuk, hogy lehet másképpen gondolkodni a válság megoldásáról, mint ahogyan sok európai ország erről gondolkodik, s amelynek eredményeképp sok európai ország mind a mai napig súlyos gazdasági válságban van.

Pintér Sándor belügyminiszter az elmúlt három év eredményei közé sorolta, hogy a 2010-es árvíz okozta problémákat sikeresen megoldották, a tető nélkül maradt családok lakhatásáról gondoskodtak, a vörösiszap-katasztrófa után újjáépítették Devecser és Kolontár egy részét és elvégezték a kármentést, egyes jogszabályi intézkedéseknek köszönhetően lényegesen visszaszorult a személy elleni bűncselekmények száma, valamint az Európai Unió soros elnökségével járó rendezvényeket zökkenőmentesen lebonyolították.

Szólt a közfoglalkoztatás fontosságáról, azt mondta, hogy a rendőrség kiváló teljesítményt nyújt, mivel 2013-ban az emberölések közül csak két eset nincs még felderítve. Kitért arra, hogy a büntetés-végrehajtásban munkára kötelezték a fogvatartottakat, s a cél az, hogy azok "eltartsák" magukat, vagyis megtermeljék tartásuk költségét.

Pintér Sándor ismertette a rezsicsökkentés adatait: a gáz, a villany és a távfűtés 20, a víz 10, a csatorna, a szennyvízderítők ürítése, a pb-gázpalackok ára 10 százalékkal csökkent, míg a hulladékszállítás díja - attól függően, hogy önkormányzati vagy gazdasági társaság végezte a szolgáltatást - 10 és 60 százalék közötti mértékben, a kéményseprési díj 10-90 százalékkal csökkent a kormány intézkedéseinek köszönhetően.

Példaként hozta fel, hogy Budapesten, családi házban egy négyfős család akár 85-100 ezer forintot, míg egy ugyanekkora család társasházban 65-80 ezer forintot takaríthat meg évente.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően 2013. január 1. és november 1. között megközelítőleg 160 milliárd forinttal, a következő rezsicsökkentést követő egy évben pedig várhatóan 240 milliárd forinttal marad több a magyar fogyasztóknál - összegezte a belügyminiszter.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a szeptember 19-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom