Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Navracsics: nem jogi, hanem politikai vádak érik Magyarországot

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint az európai intézmények nem jogi bírálatokat, hanem politikai vádakat fogalmaznak meg Magyarországgal szemben.
A közigazgatási és igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban mondta ezt a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában, hogy az Európa Tanács monitoring bizottsága megfigyelési eljárás elindítását javasolta Magyarországgal szemben.

Navracsics Tiborszerint az eljárás arra példa, hogy mintha megint "előbb lett volna ítélet, mint tárgyalás". Elmondta, hogy kétszer is találkozott a bizottság jelentéstevőivel, vizsgálatuk eredménye azonban nem tükrözte az egyébként konstruktív megbeszéléseket.

Hozzátette: a vizsgálat kudarcba fulladt azzal, hogy a két raportőr egyike, a cseh konzervatív Jana Fischerová elfogultnak ítélte a jelentést, ezért lemondott tisztségéről.

A Magyarországgal szembeni bírálatok az európai bal- és jobboldal közötti, a jövő évi európai parlamenti választások közeledtével egyre élesebbé váló politikai vita részei - fejtette ki Navracsics Tibor. Szerinte a baloldal Magyarország példáját akarja felhozni arra, hogy a jobboldal veszélyes a demokráciára. Azt mondta: ennek megfelelően a bírálatok nem jogi, hanem politikai természetűek, nem a szabályozást, hanem az Orbán-kormány vélt céljait kritizálják.

A baloldal a demokrácia egyedüli letéteményesének állítja be magát, és azt, aki ezt vitatja, azonnal "körön kívül helyezik, antidemokratikusnak, tekintélyelvűnek, rasszistának, fajgyűlölőnek bélyegzik" - jelentette ki.

A miniszterelnök-helyettes szerint ugyanakkor a politikai célokat szolgáló bírálatok mellett megfigyelhető, hogy a kritikusok egy része nem ismeri a magyarországi helyzetet, nem érti a kormány céljait, vagy csak nem gondolja, hogy ilyen léptékű változásokra van szükség.

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy az országkockázati felár mélyponton van, vagyis a piac biztonságosnak tartja a magyarországi befektetéseket, a kötvények hozama is alacsonyabb, mint az utóbbi években. Szerinte ez azt jelenti, hogy a piac igazolja a magyar gazdaságpolitika eredményeit.

Megjegyezte ugyanakkor, vannak, akik nem érdekeltek ebben: nem szeretnék, ha a sablonoktól eltérő válságkezelés sikeres lenne, és egyre többen követnék. Szerinte ennek tudható be, hogy a költségvetési politikát tekintve Európa legsikeresebb államai közé tartozó Magyarország a világsajtóban rosszabb elbírálásban részesül, mint Ciprus, ahol a bankok napokig nem nyithattak ki, az emberek napokig nem jutottak hozzá a pénzükhöz, és amely szinte észrevétlenül, enyhe figyelmeztetések mellett jutott csődközeli helyzetbe.

A miniszterelnök-helyettes szerint Európának a gazdaságpolitikai intézkedések megítélésekor azt is figyelembe kellene vennie, hogy Magyarországon 700 euró az átlagkereset, mégis sikerült stabilizálni az országot, míg "a többszörösen csődbe jutott" Görögországban több mint háromszor ennyi, 2430 euró az átlagjövedelem, Németországban pedig több mint 3500 euró.

Navracsics Tibor egy kérdésre válaszolva úgy foglalt állást: minden nehézség ellenére megéri az Európai Unió tagjának lenni, ez nemzeti érdek.

Olvasóink írták

 • 16. qrumpli 2013. május 06. 05:40
  „A 3500 ejró az sok pénc?
  Mert nekem kb 300 ból kell kijönnöm?
  Mármikor igy átszámolom.”
 • 15. 48as 2013. május 05. 22:33
  „Talán azt is figyelembe kellene venni, hogy az Orbán kormány csak közmunkát teremtett éhbérért polgárai számára, de az Unió több száz ezer magyarnak biztosít tisztességesen fizetett munkát.
  Ezt is mérlegelni kellene, mert oly büszke a kormány, hogy az Unióban keresett pénzekkel be lehet indítani a hazai lakáspiacot. Azt viszont elfelejtik, hogy mennyi kiváló embert örökre elveszítenek.”
 • 14. X_Y 2013. május 05. 22:07
  „12. csergemerge 2013.05.05. 17:24
  Itt van ma az egész világon a törésvonal.
  erkölcs vagy fidesz
  minőség vagy fidesz
  önmérséklet vagy fidesz”
 • 13. Őszödi 2013. május 05. 17:50
  „"Sajnos e jogrendszert és magát a parlamenti munkarendet is elbizonytalanító megoldásoknak az elnöksége kezdetén Kötcsén a Fidesz-KDNP-frakcióval lecsót kóstolgató Schmitt Pál nem mondott ellent. Miközben sorra hozta az AB az általa aláírt törvények kapcsán az alkotmányellenességet kimondó határozatokat, Schmitt alkotmányőri funkciójára fittyet hányva, sorra írta alá az alkotmányellenes törvényeket."”
 • 12. csergemerge 2013. május 05. 17:24
  „Van egy nagyon tanulságos riport a népszabadságban Szájer Józseffel. A lényeg, hogy Navracsicsnak teljesen igaza van.
  Érdemes elolvasni.
  7. ., Nem hogy Barroso és Merkel nem baloldali, de az mszmp , az lmp és a dk sem baloldali.
  Ennek a bal oldal-jobb oldal"-nak már réges régen semmi értelme nincs.
  Talán egy másik irányból lehetne a kérdést megközelíteni:
  Egy politikai irány érték követő, vagy kinyilvánítottan érték semleges.
  Magyarország értékek mentén politizál.
  Az EU legnagyobb része minden maradandó értéket tagad. Ide sorolható az mszmp és a sok szdsz-klón is.
  Itt van ma az egész világon a törésvonal.
  erkölcs vagy pénzuralom
  minőség vaggy mennyiség
  önmérséklet vagy gátlástalanság”
 • 11. Őszödi 2013. május 05. 17:13
  „Azért vettek el törvények által egyszer már megállapított nyugdíjakat Rákosira emlékeztető kommunista módszerekkel, mert "kiváló" a jogalkotásunk. Ne hozzanak törvényeket, ha maguk sem tartják be azokat! Eme "kiváló" jogalkotás olyan emberek nevéhez fűződik, mint SP és NT.”
 • 10. spiler 2013. május 05. 15:57
  „kérdezzék a magyar embereket.....
  nem dicsérnék a magyar narancsot”
 • 9. X_Y 2013. május 05. 15:49
  „7. Beroesz 2013.05.05. 15:37

  "Ennek a Navrasicsnak vajon leesett már, hogy Barroso és Merkel nem baloldaliak?"

  Navracsicska ha kell még Churchillről is bebizonyítja hogy liberálbolsevik :)”
 • 8. lukrecia 2013. május 05. 15:44
  „Breko ...breko HA8KQ varunk egy kis okossagot. ist da hin werde ich nichts dazu sagen”
 • 7. Beroesz 2013. május 05. 15:37
  „"A baloldal a demokrácia egyedüli letéteményesének állítja be magát, és azt, aki ezt vitatja, azonnal "körön kívül helyezik, antidemokratikusnak, tekintélyelvűnek, rasszistának, fajgyűlölőnek bélyegzik"

  Ennek a Navrasicsnak vajon leesett már, hogy Barroso és Merkel nem baloldaliak?”
 • 6. gondolom 2013. május 05. 15:22
  „Ugyan ki hisz már ezeknek a fideszes celeb politikusoknak.”
 • 5. queenmargareth1 2013. május 05. 15:14
  „fizetett politikai hirdetésünket látják,hallják.”
 • 4. X_Y 2013. május 05. 14:35
  „Jájj Jájj dik mán megint bántsák a Mágyárorságot!”
 • 3. deszkás 2013. május 05. 14:25
  „Nem véletlen.”
 • 2. roxper 2013. május 05. 14:23
  „Egy újabb hangulatkeltő cikk, tele hazugsággal, megint a baloldal a hibás mindenért, no comment, már megszoktuk.

  A cds felár épp alattuk volt csúcson, most pedig elég vicces lenne ha ilyen alapkamatok mellett még mindig 10%-on adnák az usd alapú kötvényeket. A görög átlagkeresethez is pont olyan hülye, mint a magyar gazdaságpolitikához, uis ott 700 ojró alatt van a minimálbér és az átlagkereset is 1070 euro, ami nem 2430 euro, szerintem ő se tudja honnan szedte ezt az adatot, simán a hasára ütött...”
 • 1. Qllancs 2013. május 05. 11:59
  „Már ov. elrugta a pöttyöst ! arrogáns, pökhendi stílus nem díjazzák sehol !
  Már 3 fegyelmi levelet is küldtek. Az Eu Biz. az E.Bíróság, meg a Velencei Bíróság is !
  Megvonják az összes támogatást, EUs pénzt ! csókosok miből gazdulnak tovább ??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közbeszerzést írt ki a MÁV Zrt. médiavásárlásra és PR-tevékenységre

A rendelkezésre álló keretösszeg mintegy 216,2 millió forint, amely 50 százalékkal növelhető, így… Tovább olvasom