Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Navracsics szerint fordulópont a megyék életében az idei esztendő

A megyék életében is fontos fordulópont lehet az idei év, ismét megerősödnek, intézményeket kapnak, s megerősödnek hatáskörök szempontjából is - mondta Navracsics Tibor szombaton Fehérvárcsurgón, a Fejér megyei megyenap keretében tartott ünnepi közgyűlésen.
A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hozzátette: az elmúlt húsz évben sokan vitatták a megyék közjogosultságát, sőt kísérletet is tettek felszámolásukra. Azt mondták, hogy idejétmúlt területi egységről van szó, van sokkal modernebb, Európa-konformabb: a régió. Bebizonyosodott, hogy "társadalommérnökséggel nem lehet mindent elérni, hiszen a társadalommérnökség és az így létrehozott politikai intézmények nem tudnak valóságos identitást adni az intézményeknek" - fejtette ki a politikus.

Ha az intézmények mögött nincs identitás, ha a polgárok nem érzik úgy, hogy az intézmény az övék, akkor ezek az intézmények nem tudnak működni. "Így halt meg Magyarországon a regionalizáció, s így születtek újjá a megyék tavaly óta" - tette hozzá Navracsics Tibor.

"Bevallott célunk az, hogy rehabilitáljuk a megyéket, oda helyezzük vissza az intézményeket, ahol a polgárok azt nyilvántartják, ahol a polgárok közösségi identitásának egy szelete megtalálható" - fogalmazott a politikus.

Mint mondta, fordulópont az idei év ezért is, mert hatáskörök szempontjából is megerősödnek a megyék. Miután január elsejétől létrejöttek a kormányhivatalok, "ismét van államigazgatási megyénk, ismét megteremtettük azt az egységes és integrált intézményrendszert, amely nemcsak hatékony működést, polgárbarát ügyintézést biztosít, "hanem újabb támaszt jelent nemzeti identitásunkhoz, nemzeti öntudatunkhoz és a regionális, megyei öntudatunkhoz is" - jelentette ki Navracsics Tibor.

A felújított Károlyi-kastélyban tartott megyenapi ünnepi közgyűlésen a képviselők elfogadták a Fejér Termék Programot. Mint Vargha Tamás (Fidesz), a közgyűlés elnöke elmondta, az átfogó program a térségben működő kis- és középvállalkozásoknak, élelmiszertermelőknek és feldolgozóknak, a kézműves termékek előállítóinak segít a piacra jutásban. A termékeket logóval és védjeggyel látják majd el. A készítmények egy része már a megyenapon is bemutatkozott, 150 terméket kínáltak a kastély parkjában megrendezett vásár nyolcvan pavilonjában.

Olvasóink írták

  • 1. igazságkereső 2011. május 14. 17:22
    „Az intézményeknek nem identitást kellene adni, hanem pénzt, hogy működni tudjanak! A visszafejlesztések helyett az előremenetel lehetne az egyetlen "üdvözítő út",de úgy látszik, a Dr.Balsai féle munkaközösségnek nem sikerült a 2002-2010 között el-és kilopott pénzek visszaszerzése, mert a mai hírek már csak a Lázár-Balsai féle nyugdíjmegszüntető javaslat maradt,de reméljük halva született ötletnek! Mindeközben kiderül,hogy a Kóka féle cég milliárdos támogatásokat kapott, Hunvaldék szabadlábon,miközben az eltűnt milliárdok valahogy csak nem akarnak előkerülni! Ugye nem véd-és dacszövetség van kialakulóban, miközben Magyarországon emberek tíz-és százezrei mennek tönkre,simliznek a "svájci frank alapú",az alpesi valutát sosem látott "devizahitelesek" megsegítésével, hiszen a történet nem szól másról,mint további elnyomorításról,hiszen senki nem gondolhatja komolyan,hogy az segítség, ha 190.-ft-os áron "rögzítik" átmenetileg és a különbséget meg külön számlán vezetik és fogják majd benyújtani a bankhiteleseknek,miközben a bankmentő csomag következtében a bankok 350 milliárd forint tiszta nyereségre tettek szert és van képük svájci frank alapú hitelnek elnevezni a jó magyar forinthitelt! Van végre valaki ebben az országban, aki rendet tudna vágni az elmúlt 8 év gátlástalanságai után?!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós vizsgálatot rendelt el egy 28 éves férfi halála miatt

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester felkérte egészségügyért felelős helyettesét, Szentes… Tovább olvasom