Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Navracsics Tibor: 2009 az összeomlás éve volt

Az összeomlás éve volt az idei - jelentette ki Navracsics Tibor szerdán Budapesten. A Fidesz parlamenti frakciójának vezetője szerint 2009-ben összeomlott a kormány, az MSZP és a kormányzati politika is.

A fideszes politikus sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: míg 2004 a megtorpanás éve, 2006 pedig a hanyatlásé, addig 2009 az összeomlás éve volt a magyar politikában.

Navracsics Tibor kifejtette: tavasszal összeomlott a kormány, de "nem úgy, mint 2004-ben, amikor egy belső puccsnak köszönhetően buktatták meg az akkori miniszterelnököt, Medgyessy Pétert, hanem a klasszikus forgatókönyvek szerinti összeomlás következett be". Megbukott a kormányfő, majd körülbelül egy hónapos intenzív belpolitikai válság következett - mondta, hozzátéve: "eleinte hetente, később naponta, végül pedig óránként változott a miniszterelnök-jelöltek személye", míg végül Bajnai Gordon lett a jelölt.

Az ellenzéki politikus szerint ez volt az eddigi legnagyobb politikai bukás 1990 óta a magyar politika történetében. Az MSZP ezzel másodszor bizonyult kormányzásképtelennek - jelentette ki Navracsics Tibor.

A frakcióvezető hozzátette: a kabinet mellett az MSZP is összeomlott, hiszen Gyurcsány Ferenc nemcsak miniszterelnökként, hanem pártelnökként is megbukott, és a szocialista párt irányításában is válság tört ki. Végül a kormányzati politika is összeomlott 2009-ben - közölte, megjegyezve, hogy sem a konszolidáció, sem a gazdasági hanyatlás ütemének fékezése nem sikerült.

Navracsics Tibor szerint az összeomlás több botrányt is maga után vont. Még tart a Zuschlag-ügy, elkezdődött a Hunvald-ügy, emlékezetes a sukorói ingatlanbotrány, valamint a BKV-nál "lassan már mindennapossá váló" pénzügyi, korrupciós botrányok, és tart a Magyar Televízió székházának, illetve finanszírozásának ügye is - sorolta.

A politikus úgy látja, hogy a szocialisták egyik célkitűzése az volt: a Bajnai-kormány biztosítsa számukra a szükséges időt arra, hogy "le tudják zárni azokat a zűrös ügyeket, amelyek a kormányzati politikát alapvetően jellemzik". Az MSZP másik célkitűzése pedig az volt, hogy bebizonyítsák az emberek számára: a demokrácia valójában veszélyes dolog - vélekedett.

Navracsics Tibor közölte: bíznak abban, hogy az összeomlás éve után 2010 az újrakezdés éve lesz.

Olvasóink írták

 • 9. flexsnake 2010. január 02. 18:06
  „Fő hogy az SZDSZ erős lábakon áll! :D”
 • 8. szatyi 2009. december 31. 11:58
  „-KovácsPistike-
  Kezdesz unalmas lenni! Időnként cserélni kellene a lemezt!”
 • 7. KovácsPistike 2009. december 30. 16:37
  „A napokban az ATV egyik műsorvezetője azt mondta, hogy a "politika a lehetőségek kihasználása".
  Az mszp / szdsz koalíció pártkatonái elég jól ki is használták önmaguk javára ezeket a lehetőségeket.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  "Ha mindenki hazudik körülöttünk, akkor az igazmondás forradalmi cselekedetnek számít."
  (George Orwell)

  A muter már nem szereti sem a szegfűt, sem az ibolyát, a kertben még a bokrokat is kivágatta a faterral. Nem győzünk takarítani a madarak után.

  "Egykori MSZMP/ KISZ KB vezető havi egy millióért szakérti a társadalompolitikát Kiss Péter főkancellárnak"
  "100 milliós végkielégítés a BKV nyugdíjas humánpolitikai igazgatójának."
  "A kutyatartás hatásai a közbiztonságra - tanulmány 1,2 millióért"
  "40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron"
  "10 tuskó 3,2 millióért"”
 • 6. horvathi 2009. december 30. 16:03
  „Jövő ilyenkor nég semmi lényeges javulást sem lehet majd látni, hiszen akkor még javában a kis közel-keleti ország által irányított IMF rabságában leszünk.

  Lényeges javulást talán majd csak 2 év múlva ilyenkor lehet majd tapasztalni. Persze az a kis közel-keleti ország addig is igyekszik teljesen tönkretenni a hazánkat!”
 • 5. TELSTAR 2009. december 30. 14:15
  „Majd jövő ilyenkor lehet dumálni! Hic Rhodus, hic salta!”
 • 4. linda83 2009. december 30. 14:13
  „Rajta, bizonyítsák be, hogy milyen jól teszik akik rájuk szavaznak, és ha valóban "kiemelik" a kátyúból az országot, akkor sokan rájuk fognak szavazni. De joggal tartok tőle, hogy csak süket duma a részükről, amit már egyszer be is bizonyítottak, hogy korrupt tolvaj banda. Nem tudnak és nem is tudtak soha normális ellenzéki pártként funkcionálni. Hallom rinyálásukat, hogy elloptak a szocik mindent. Ami nem fog nekik sikerülni, annak csak és kizárólag a szocik az oka. Rettegnek, hogy ők már nem tudnak eleget lopni. Ezüsthajó, Kaja Ibrahim, stb...... Ezt azt hiszik elfelejtették már az emberek? Az ország megosztottságát kinek is köszönhetjük? Az árpádsávos zászlót, a tüntetésre buzdítást, a gárdista mozgalmat????::::::::::”
 • 3. spiler 2009. december 30. 13:02
  „na meglátjuk mi lesz a narancsos forradalomból ha az mint 8 éva akkor kár is neki kezdeni............de akkor elég a süketelésből , az állandó nem szó használatából AKKOR ALÁZAT ÉS CSAK AZ ALÁZAT KÖVETKEZIK.”
 • 2. horvathi 2009. december 30. 12:57
  „Újabb Navracsics süketelés, ahelyett, hogy az elmúlt 8 évben csináltak volna valamit!”
 • 1. Tapasztalt 2009. december 30. 12:21
  „Hú, de szinvonalas sajtótájékoztató! Érdekes, erösödik a forint, csökkent az alapkamat Ez nem azt jelzi, hogy összeomlott volna a kormányzati politika és az államháztartás.....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hónap második teliholdja Szilveszter éjjelén

Átlagosan 2,7 évente fordul elő, hogy egy hónapban kétszer van telihold, de az, hogy a második… Tovább olvasom