Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Navracsics Tibor 65 évre emelné bírák nyugdíjkorhatárát

Az igazságügy-miniszter alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat terjesztett be a nyugdíjkorhatár 62-ről 65 évre emelésére.
A bírák nyugdíjkorhatárának 62-ről 65 évre emeléséről szóló alkotmány- és törvénymódosító javaslatokat terjesztett be Navracsics Tibor igazságügy-miniszter - a javaslatok szövege a parlament honlapján olvasható szombaton hajnaltól.

A "Magyarország Alaptörvényének második módosítása" című javaslat szerint "a bíró szolgálati jogviszonyát a hatvanötödik életévének betöltésével kell felmentéssel megszüntetni". A javaslat kitér arra is, hogy bírósági, illetve bírósági igazgatási vezetői tisztséget 62. életévét betöltött bíró nem láthat el. Mindez a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal elnökére nem vonatkozik.

Az Alaptörvény módosítását célzó javaslat külön kitér arra, hogy nem lehet bíró, vagy ügyész, aki nyugdíjat kap.

Az alaptörvény-módosítás, illetve az "egyes igazságügyi jogviszonyokban alkalmazandó felső korhatárral kapcsolatos törvénymódosításokról" című előterjesztés szerint a 62 éves általános nyugdíjkorhatártól eltérő 65 éves korhatár a bírókon túl kiterjedne az ügyészekre, közjegyzőkre, bírósági végrehajtókra és igazságügyi alkalmazottakra.

A korhatár-módosítással kapcsolatos változtatás tucatnyi törvénymódosítást von maga után a javaslatokban többek között a bírákkal, az ügyészsekkel, a nyugdíjakkal, illetve a társadalombiztosítással kapcsolatban.

A január elsején életbe lépett részben alaptörvényi szintű, az átmeneti rendelkezésekben is rögzített új szabályozás a bírák nyugdíjkorhatárát a korábbi 70 évről - mely 1869 óta töretlenül fennállt - az általános öregségi nyugdíjhoz igazítva 62 évre szállította le, és ehhez kötelező felmentésüket kapcsolta. E szabályozás szerint a következő években a bírák nyugdíjkorhatára az általános öregségi nyugdíjjal együtt emelkedett volna 65 évre.

Schmitt Pál államfőként március 29-én 194 bírói felmentő határozatot írt alá, Áder János pedig július 6-án mintegy negyven hasonló dokumentumot látott el kézjegyével.

Az Ab július 16-án hirdette ki döntését, melyben visszamenőleges hatállyal semmisítette meg a vitatott rendelkezéseket. Indoklásában hivatkozott többek között a bírói függetlenség és elmozdíthatatlanság jogállami értékére, amely az évszázados európai és magyar alkotmányos hagyományokban rögzült. Az Ab szerint a törvényhozónak széles körű mérlegelési lehetősége van a bírák nyugdíjkorhatárát illetően, ám a vizsgált esetben a korhatár radikális csökkentése és az intézkedés gyorsasága alkotmányellenes.
Az Ab lehető legszorosabb, 7-7 arányú szavazása során Paczolay Péter elnöki voksa döntött.

Még az Ab-döntés kihirdetésének napján Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere. A kormány pedig a tervek szerint rövid időn belül javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére.

Három nappal később, július 19-én Paczolay Péter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a testület döntéseinek végrehajtására szólított fel. Az Ab döntéseit meg kell valósítania a törvényhozónak, ez a jogállamiság egyik legfontosabb kritériuma - mondta akkor a taláros testület elnöke.

A magyar bírák nyugdíjkorhatárának csökkentését vizsgálják nemzetközi fórumok is. Az uniós Európai Bizottság a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnál kezdeményezett kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen. A bíróság a brüsszeli bizottság kérésének megfelelően gyorsított eljárásban már szeptemberben tárgyalja a kérdést.

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is vannak már a magyar bírák nyugdíjazásával kapcsolatos beadványok, több mint százan fordultak ehhez a fórumhoz. Mindkét nemzetközi bíróság előtt az egyik központi kérdés lesz, hogy diszkriminatív-e a magyar állam döntése.

Olvasóink írták

 • 15. GengsterPro 2012. szeptember 09. 19:55
  „akkor csak az unio diktál nem orbán?”
 • 14. misztral 2012. szeptember 09. 10:55
  „Kellene egy határozott néveló a címben a "bírák" elé.”
 • 13. CsImre 2012. szeptember 08. 19:35
  „Végülis ezen a héten még nem módosították a bírák nyugdíj-korhatárát, szóval kézenfekvő javaslat.”
 • 12. bánki 2012. szeptember 08. 19:27
  „9. studyfy 2012.09.08. 17:20

  Természetesen tökéletesen igazad van !

  A legdemokratikusabb megoldás a 70 év lenne, de aki előtte menne nyugdíjba csak az átlag ,,javadalmazást" kaphatja meg.”
 • 11. macs 2012. szeptember 08. 18:27
  „Miért kell az Alaptörvényben rögzíteni, hogy bírák mikor mehetne el nyugdíjba?”
 • 10. ossian33 2012. szeptember 08. 17:37
  „5. Power 2012.09.08. 13:51
  Egyetértek! A megszüntetett rokkantnyugdíjakkal mértnem foglalkoznak komolyabban???”
 • 9. studyfy 2012. szeptember 08. 17:20
  „bánki, mérjünk egyenlő mércével: Balsai István 66 évesen aktív alkotmánybíró 1 millió Ft-ért. Ez OK?”
 • 8. Együgyű 2012. szeptember 08. 17:16
  „,,Navracsics Tibor 65 évre emelné bírák nyugdíjkorhatárát"
  Navracsics Tibor és a rabló banda többi tagja láthatóan úgy változtatja az általuk hozott megingathatatlan
  Alaptörvényüket, ahogyan a saját érdekeik és külföldről rájuk kényszerített dolgok megkövetelik. Érdekes lesz, ha az ellenzék annak megváltoztatását nem tartaná lehetségesnek. Kilátszana a ló lába, hogy nekik is ez megfelelő. Mindenki rádöbbenhetne, hogy csak a mézes bödönt akarták megszerezni. Az országgyűlésben mindenki minden honatya és anya felesküszik a nemzet érdekeinek szem előtt tartására és annak védelmére. Valóság meg az, hogy a saját és érdekcsoportjaik érdekeit nézik. A nép viszonylagos jóléte meg le van sza....
  A vezér pajtása Tibor is eladta a lelkét a KDNP atyai, vallásos pártjával együtt.
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”
 • 7. IVY 2012. szeptember 08. 16:32
  „Eddig kirugdosták őket, most pedig mi ez a 65 év??!!! Milyen pálfordulás ez már??!!!”
 • 6. balihoho 2012. szeptember 08. 14:21
  „Nocsak, nocsak, így bukfencezik a sebtében, kétharmados egyeduralmat kihasználva, létre hozott Alaptörvény, hogy alig egy év elteltével, már módosítani kell. és persze a fő cél ezúttal is az, hogy ne mindenki járjon jól.”
 • 5. Power 2012. szeptember 08. 13:51
  „Jogállamiság? A nyugdíjaiktól jogellenesen visszamenőleges hatállyal megfosztott emberekkel vajon mi lesz?”
 • 4. zehn 2012. szeptember 08. 13:33
  „Nocsak, máris módosítjuk a világszintű, tökéletesnek tartott alaptörvényt? Csak nem az IMF koppintott a narancsos orrocskára? Lesz itt még módosítás dögivel. Aztán nemsokára úgyis kidobjuk a szemétbe a nagyeszű alkotókkal együtt.”
 • 3. szatyi 2012. szeptember 08. 13:24
  „Ugye, hogy nem normálisak?
  Eddig kirúgták a 62 feletti bírákat, most meg...?
  Csak ötletelnek össze-vissza!”
 • 2. bánki 2012. szeptember 08. 13:05
  „Nagy lehet a hajtás !

  Normális ember alig várja, hogy elhúzzon nyugdíjba !

  Talán ez analóg a színészek mérhetetlen munkabírásával ?

  pl. Székhelyi nem úr 66 évesen aktív színész 450 rupóért.”
 • 1. ujratöltve 2012. szeptember 08. 11:12
  „Legalább ne röhögtessenek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az európai átlagnál kevesebben vásárolunk internetes információk alapján

A hazai vásárlókhoz képest huszonnyolc európai ország fogyasztói jóval nagyobb arányban vásárolnak… Tovább olvasom