Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Navracsics Tibor: a humor közösségképző tényező

A humor az egyik legfontosabb közösségképző tényező - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szombaton Nagyvázsonyban, a Művészetek Völgye helyi rendezvénysorozatának megnyitóján.
Közhely azt mondani, hogy a humor komoly dolog, ám valóban így van, s miközben nevetünk, közösséggé is formálódunk - tette hozzá.

Ahhoz pedig, hogy közösség legyünk, fontos, hogy humorunk is legyen - vélekedett Navracsics Tibor, rámutatva: "mi, akik együtt nevetünk, egy közösség vagyunk, s a nevetés közösségi élményünkké válik".

A miniszterelnök-helyettes a megnyitó ünnepség mintegy 200 résztvevője előtt arra utalt szavaival, hogy a Művészetek Völgye kiemelt programja Nagyvázsonyban a Duma Színház tagjainak egyhetes szereplése, illetőleg a Showder Klub "Stand Up" sztárjainak minden esti fellépése.

A Művészetek Völgye és azon belül Nagyvázsonyban a Duma Színház fellépése nagyon fontos funkciót teljesít; eljuttat bennünket a közösségiséghez, a közösség összefogásához - hangsúlyozta a kormánypárti politikus. Emlékeztetett arra, hogy minden évben pénzhiánnyal küzd ugyan a rendezvénysorozat, de összefogással mégiscsak sikerül megtartani a rendezvényeket.

S ha egy közösség meg akarja mutatni, hogy milyen kincsei, értékei vannak, akkor az azt jelenti, hogy az a közösség büszke magára - fogalmazott Navracsics Tibor, megjegyezve: ha egy közösség büszke magára, akkor azt nem lehet megsemmisíteni.

Mint mondta: "ha egy falu, térség, tájegység és nemzet büszke magára, s ha hisz abban, hogy szép és jó dolgai vannak, és hisz abban, hogy okos és nemes hagyományai vannak, akkor azt a nemzetet, térséget, falut és közösséget már nem lehet elpusztítani".

Gondoljunk csak bele a történelembe, hogy hány nemzet, tájegység, falu és közösség pusztult el - akár napjainkban is -, s a közösségek elveszése valahol ott kezdődött, hogy egy idő után elveszítették a saját önazonosság-tudatukat, az identitásukat, a közösségi létüket - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Navracsics Tibor végül azt kívánta, hogy a Művészetek Völgye rendezvényei is olyan emlékek legyenek majd, amelyek közösséget képeznek; erősítik a közösséget az itt lakók számára, de közösséget jelentenek azoknak is, akik az ország más vidékeiről érkeztek ide.

A miniszterelnök-helyettes ezt követően átadta a helyi civil szervezetek által alapított Nagyvázsony Jó Hírnevéért díjat Tál Zoltánné nyugdíjas pedagógusnak és Csebi Pogány Péternek, a helyi német kisebbségi önkormányzat elnökének.

Szombaton nyitották meg a régi iskolában a Horváth Balázs-emlékszobát. Az Antall-kormány egykori belügyminiszterének ugyanis kedvelt települése volt Nagyvázsony, s haláláig országgyűlési képviselője is volt az itteni lakosoknak.

Szombaton délután reneszánsz vigasságokat és lovagi tornát rendeztek, illetve vásári komédiát nézhettek meg a jelenlévők, 20 órára pedig a Dumavölgy, humorvár című műsorra várják az érdeklődőket a vázsonyi várszínpadnál.

Olvasóink írták

 • 7. achilleus 2010. július 25. 10:04
  „Nagy humorláda ez a Fletó, - így utólag.”
 • 6. achilleus 2010. július 25. 10:01
  „Csak az érdekesség kedvéért, beillesztem ide, egy hozzászóló összefoglalásában miről is beszélt a találkozó után Gyurcsány Ferenc - http://regi.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=284

  talán | 2008. június 12. | 00:35
  "Most szerepelt Gyurcsány az "Estében". Megpróbálom röviden összefoglalni, hátha valaki nem látta. Előrebocsájtom, hogy nem tudok olyan humorosan írni, mint Navracsics úr, úgyhogy nem is próbálkozom. Tehát a dobogókői MSZP-s találkozóról Gyurcsány a következőket mondta: Stabil, erős támogatottsága van a programnak és a program alkotójának is. Egyensúlyba került az ország, most kell gyorsítani. Nem, egyáltalán nem kapott kritikát a találkozón, nyoma sem volt önsanyargatásnak. Amit lefektettek 2006-ban, azt sikerült megvalósítani. Ameddig lehetett, addig elmentek. Egy reformellenes erő megmutatta, hogy eddig lehet elmenni. Megcsinálták. Tudták, hogy nehéz lesz, tudták, hogy mit akarnak, és azt meg is tették. Brutálisan megfélemlítő az ellenzék. Folyamatos a megfélemlítés nyelvileg és fizikailag is. Amikor megtámadták Molotov koktélokkal a kormánypártiak házát, az ellenzék nem védte meg őket, nem állt ki mellettük. Ez nem demokrácia, és ezen ő (Gy), és egész Európa csodálkozik. Agresszív, brutális az ellenzék, de
  ők (Gy. ék) megcsinálták, ott van az ország a felemelkedés közelében. Trendforduló környékén vagyunk. Az ipari termelés és a gazdasági növekedés elindult. A legfontosabb az adóreform, a szociális rendszer átalakítása, és a képzés, oktatás fejlesztése.

  Miért nem csinálták eddig? - műsorvezető.
  Maga viccel énvelem, úgy látom. Ha megkérdezne 10 embert, abból 8 azt mondaná, hogy sok minden történt jó irányba, az Oriens is ezt mondja. Az adóreform nem számtani művelet, e-mögött emberek vannak - Szabolcs-Szatmár, Dél Békés, Ormánság. Nem lehetünk elvont közgazdászok, hiszen látni kell, itt emberi életek vannak. Magyarországon az adórendszer tele van kedvezmények sokaságával. Az adórendszer egyszerüsítése a kedvezmények és mentességek szűkítését jelentené. Sötétben minden tehén fekete. Nem az a dolga (Gy.-nak), hogy szembe menjen érdekekkel, hanem, hogy megoldásokat találjon. Nem elég nagyot mondani, a végén tudni kell cselekedni is. Szeptemberre lesz egy átfogó program, ez nagyon ígéretes. Az adórendszert úgy kell átalakítani, hogy a szociális ellátátsokat nem csökkentik. A Fidesz, az SZDSZ, az Oriens csökkentené, az MSZP nem. Itt valaki cinkkelt lapokkal játszik. A Fidesz és elnöke nem hajlandó a konvergenciaprogramot támogatni. Ez egy bonyolult, nagy vita, ki kell beszélni, látják a konfliktusokat (Gy.-ék). Kordonbontástól szociális rendszer kritikájáig, az nem megy, hogy nem tartom be a szabályokat. A törvényt be kell tartani, nem lehet felülírni önkényesen. Akik a segély folyósítását feltételekhez kötik, azok a munkát büntetésként használnák. Közmunkára soha még annyit nem költöttek, mint most. A pofont gyorsan lehet adni de az még nem megoldás. Azért, mert indulatok vannak bennünk, még nem jó megoldás a kordonbontás és a Magyar Gárda. Sok vita árán ősszel lesz program. Bonyolult társadalmi kérdésekkel állunk szemben. Ő (Gy.) humánus megoldást akar adni a legszegényebbeknek is. Nem szabad azt üzenni, hogy bűn a szegénység. Ne dőljünk be az ellenzéknek. A nyugdíjasok nyugdíjának reálértéke 40 %-kal nőtt. A legnagyobb ellenzéki párt hazudik. Tudja, hogy ő (Gy.) nem a legkedvencebb politikus. A legnehezebb időkben is folyamaosan növeli a nyugdíjakat. Ő meg fog kűzdeni, be fogja bizonyítani, hogy a Fidesz hazudik és el akar venni a nyugdíjakból. 6 hét van mögötte, és tökéletesen működik a kisebbségi kormányzás. A törvényeket nagy arányban elfogadták. Ő nyitott politikát szeretne csinálni. A Fidesz leállítaná a beruházásokat, csökkentené a nyugdíjakat, megerősítené a köztársasági elnök pozícióját egy félkirállyal. A Fidesz most gyorsan nyerni akar, amíg lehet, mert már annyiszor vesztett. Szerinte (Gy.) 2010-ben megint az MSZP fog nyerni, mert jó felé megy az ország. Be fogja bizonyítani, hogy ez az országnak jó. Hülye azért nem vagyok - mondja. Eddig megcsinálták a nehezét, most nem kedvelik, de azért nem fogja azt mondani, hogy jöjjenek most azok, akik eddig a páholyban voltak."”
 • 5. achilleus 2010. július 25. 09:44
  „4. hozzászólás terka 2010.07.24. 21:24
  Azért tudott ő humoros is lenn, aki a régi jobbklikken olvasta a posztjait az tudja ;-)

  http://regi.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=284
  Előzetesen kiszivárgott a sajtótájékoztató hanganyaga!
  Navracsics Tibor | 2008. június 11. | Belpolitika
  Eddig 208 hozzászólás

  Sajtóértesülések szerint szerdán Dobogókőn olyannyira elhúzódott a politikai vita, hogy délután még nem kezdték meg az aznapra tervezett napirendi pontok tárgyalását. Az előzetes tervek szerint a kétnapos tanácskozás végén, ma délután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sajtótájékoztatón számolt volna be az informális és kibővített kormányülés eseményeiről. A vita elhúzódása miatt azonban a sajtótájékoztató megtartása kérdésessé vált, illetve félő, hogy olyan későn kerül sorra, hogy a lapok a lapzárta miatt nem tudnak róla tudósítani.

  Azonban szenzáció történt: a Jobbklikk közösségének ELŐZETESEN sikerült megszereznie a tervezett sajtótájékoztató hanganyagát, amelyet így most elsőként hozunk nyilvánosságra szó szerinti leiratban! Íme:

  "Tisztelettel és szeretettel köszöntök mindenkit mai sajtótájékoztatónkon, amelyen az elmúlt két napban megtartott nyitott, baloldali, egypárti és bátor párbeszédünkről, úgy is mondhatnám, hogy konzultációnkról számolok be itt, most, a Köztársaság egyik településén. Bátor tett volt ez a két nap, barátaim, hiszen új távlatokat nyitottunk az Új Magyarország előtt. Olyan új távlatokat, ahol a hatvanezer forintos minimálbérem tengődő - én tudom milyen az! - és az áfamentes uszodában lubickoló - azt is tudom milyen! - egyaránt megtalálja számítását. Egy nyitott, bátor, a baloldaliaknak polgári, új tulajdonosi Magyarországot, ahol nem törnek át és mindenki bátor demokrataként teremti meg az egyensúlyt.

  És itt engedjék meg, barátaim, hogy megálljak, és szóljak bizonyos politikusokról, akik egyes pártokhoz tartoznak, és hogyismondjam öööö, nem átallanak bizonyos kijelentéseket egyes csoportokkal kapcsolatban vagy éppen nyíltan összekacsintani. Hé, mondhatnám, ez itt nem megy ám! Ez a Harmadik Köztársaság! Itt semmi joga egyes politikusoknak, hogy úgy csináljanak, mintha mások lennének vagy legalábbis tegyenek úgy, hogy az mindenki számára világos legyen! Ez férfias! Ez bátor! Ez őszinte! Ez demokrata!

  Ami a mai nyílt, egypárti, baloldali párbeszédet, úgy is mondhatnám, konzultációt illeti, mindenki egyetértett abban, hogy az elmúlt két év rendkívül sikeres volt. A gazdaság dinamikusan növekszik az egyensúlyi pályán. Konszenzus volt abban a tekintetben is, hogy a két százalékot nem nagyon meghaladó gazdasági növekedés nem ássa alá a költségvetési egyensúlyt.

  Meggyőződtünk arról is, hogy az Oriens által előadott gazdasági program egyértelműen annak a másik, nyíltan összekacsintós, nyugdíjasevő pártnak a programja, ezért felszólítottuk az Oriens szakértőit, hogy határolódjanak el a Magyar Gárdától és végül saját maguktól. Abban is egyetértettünk, hogy adócsökkentést csak adóemeléssel lehet végrehajtani, és nem engedjük a pénzügyi hiénáknak, hogy a szociális ellátórendszerhez nyúljanak.

  Ami pedig azt a másik pártot illeti, annak van egy vezére, aki bizonyos dolgokat szokott időnként mondani, de én ilyenkor azt mondom: héhé! Jobb lenne, ha befognád a szádat! A Köztársaság ilyet nem tűr, hogy egymillió munkahely! Én azt mondom, és mélyen a szemébe nézek annak a bizonyos valakinek: ez az Igazi Hazugság, barátaim!

  Végül a kétnapos bátor, nyitott, baloldali párbeszéd - de úgy is mondhatnám, konzultáció - mindenképpen megoldást hozott abban a tekintetben, hogy - ellentétben egyes, más pártokhoz tartozó politikusok állításaival és bizonyos újságok címeivel - a kormány nem fogad el új programot. Ennek több előnye is van: egyrészt nem tűnik fel, ha továbbra sem csinálunk semmit, másrészt pedig nem kell az Országgyűlés elé vinni vitára és szavazásra.

  No, de túl sok időt töltöttem már Önökkel, ha megengedik, mennék. Gyerünk barátaim, tegyük a dolgunkat! Magyarországért! A Köztársaságért!"”
 • 4. terka 2010. július 24. 21:24
  „3.
  Olvasd már el a cikket mazsolaszőlő! Nem a Navracsics lépett föl humoristaként, hanem a Duma Színház, meg a Showdwr Klub "Stand Up" sztárjai.
  Hofi pedig nemigen hiszem, hogy Karinthyval pókerezhet, mert nem egy szobában vannak elszállásolva.”
 • 3. mazsolaszolo 2010. július 24. 20:28
  „Hofi, aki valszeg Karinthyval szópókerezik a mennyei kávéházban, most elküldené Fricivel együtt Navracsicsot oda, ahova való, ha hallaná, hogy mekkora baromságot hord ez össze humor címen.”
 • 2. achilleus 2010. július 24. 20:14
  „1. hozzászólás olmosnyomdasz 2010.07.24. 19:40
  http://regi.jobbklikk.hu/index.php?Cikk=37&Rendezes=no
  Navracsics Tibor | 2007. december 7. | Belpolitika
  Hol a program?
  "(...) A feljegyzések szerint Andrássy - akkoriban az ellenzék egyik vezéralakja - 1866. július 9-én volt Sennyey bárónál. Sennyey - aki akkor a "magyar országos kormány vezetője" volt - az udvarhoz hű konzervatívok egyik vezető politikusaként némi bizalmatlansággal tekintett a formálódó kiegyezéspárti, szabadelvű politikusok társaságára, részben komolytalannak, részben veszélyesnek tartva őket. Sebess Dénes: Két Magyarország című, két világháború között kiadott könyve az alábbiakban rögzíti a dialógust:
  - Mi a programotok? - kérdi Sennyey.
  - Az, hogy menjetek - válaszolja Andrássy.

  Hát, mit tehetnék még hozzá? Könnyen felfogható, lényegre törő, mai is népszerű program."”
 • 1. olmosnyomdasz 2010. július 24. 19:40
  „Navracsics meg a humor! Ez tényleg röhej!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tragédia! Meghalt a leomló löszfal alá szorult kisfiú és kislány - fotók

Mind a két kisgyerek meghalt, akire ráomlott egy ház mögötti löszfal a Somogy megyei Ságváron. Az… Tovább olvasom