Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Navracsics Tibor: meg kell védeni az értékeinket

A közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt a nemzeti értékek védelméért elnevezésű fórumon mondta.
A nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha megvédjük helyi értékeinket - mondta Navracsics Tibor Herenden, a Polgármesterek a nemzeti értékek védelméért elnevezésű fórumon csütörtökön.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a herendi manufaktúra konferenciatermében elmondott köszöntőjében felidézte: 85 évvel ezelőtt született az a törvény, amely létrehozta a Collegium Hungaricumot azzal a feladattal, hogy külföldön védje a magyar szellemi vívmányokat, külföldre közvetítse a magyar szellemi örökséget. Az akkor létrehozott ösztöndíjrendszer ma is él, lehetőséget adva a fiataloknak, hogy más országokkal ismerkedjenek - tette hozzá.

A politikus azzal folytatta: idén az Országgyűlés elfogadta a hungarikumtörvényt, amely már nemcsak a magyar szellemi, hanem a tárgyi emlékeket is védi. Azt az örökséget, amely megkülönböztet, kiemel bennünket a többi nemzet közül, és amelyekre büszkék lehetünk. Ezen értékek hosszú listájából a herendi porcelánt és a tokaji bort említette példaként.

Mint mondta, a jogszabály megalkotásával nem ér véget a folyamat, kinyílnak a lehetőségek, hiszen a nemzetek versenyében akkor tudunk helytállni, ha a helyi értékeket meg tudjuk védeni.

A mi feladatunk, hogy ezeket az értékeket gondozzuk, az önöké, hogy a helyi értéktárak létrejöjjenek és fennmaradjanak - mondta a polgármesterek előtt Navracsics Tibor.

Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, a törvény egyik előkészítője, aki 2008-óta szervezi Veszprémben a hungarikummozgalmat, arról beszélt, hogy a hungarikumtörvény elfogadásához kormányváltásra volt szükség. Mint mondta, ezt a fórumot azért szervezte, hogy a települések vezetői első kézből értesüljenek a helyi értéktárak létrehozásának lehetőségeiről.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. szeptember 27. 19:03
    „Lemond a kormány?
    Mert akkor sokat tennének a megvédésért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújuló szolgáltatások és kedvezmények új diákigazolvánnyal

Már több mint 100 ezer diáknak a kezében van az új okmány. Tovább olvasom