Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Navracsics Tibor: Stratégiai fontosságú a közép-európai együttműködés

Stratégiai fontosságúnak nevezte a közép-európai együttműködést Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.
Navracsics Tibor pénteken Varsóban megbeszélést tartott Jaroslaw Gowinnal, a tavaly ősszel kinevezett lengyel igazságügyi miniszterrel.

A bemutatkozó látogatás során Navracsics és Gowin a két tárca közti kapcsolatok gyakorlati kiépítéséről és elmélyítéséről tárgyalt, egyebek közt a jogharmonizáció terén. A magyar tárcavezető találkozott Krzysztof Kwiatkowski volt igazságügyi miniszterrel is, valamint az egyik fővárosi könyvesházban megszervezett veszprémi könyvbemutatóban is részt vett.

Az MTI-nek adott nyilatkozatában Navracsics Tibor stratégiai fontosságúnak nevezte a közép-európai együttműködést. Hangsúlyozta, hogy a közös hagyományokkal és érdekekkel rendelkező országok csak akkor tudnak sikeresek lenni az Európai Unióban és a tágabb értelemben vett világpolitikában, ha együttműködnek és egyeztetik érdekeiket. Rámutatott, hogy a Benelux-államok, illetve az északi országok együttműködése is bizonyítja, "megsokszorozhatja egy ország befolyását, érdekérvényesítő képességét, erejét az, hogy más, hasonló karakterű országokkal fog össze".

Hangsúlyozta, hogy Magyarország "általában szolidáris az Európai Unióval és Lengyelországgal", így véleménye szerint a magyar külügyminisztérium és az Országgyűlés külügyi bizottsága is megfontolja, hogy követi-e a lengyel parlamentet, amely pénteki határozatában egyhangúlag követelte a fehéroroszországi politikai foglyok kiszabadítását.

Szerbia uniós tagjelöltsége Navracsics Tibor reményei szerint pozitívan befolyásolja a vajdasági magyarok helyzetét, mert az országnak így olyan követelményeknek kell megfelelnie "az intézményépítés, igazságszolgáltatás, piacgazdaság területén, amelyek erősíteni fogják Szerbiában a demokráciát".

A holland panasz-honlappal kapcsolatban megjegyezte, hogy "amennyiben Magyarország kerülne ilyen helyzetbe, biztos, hogy már sokkal nagyobb politikai ribillió lett volna ebből". Kiemelte az egyenlő mérce jelentőségét a nyugat- és közép-európai országok megítélésében, mert véleménye szerint "csak így várható el, hogy az Európai Unión belül mindenki komolyan vegye és teljesítse a kritériumokat".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Ryanair 13 budapesti járatot töröl a következő két hétben

A Ryanair légitársaság 13 budapesti járatot töröl a szombattól számított két hétben - tartalmazza a… Tovább olvasom