Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Navracsics Tibor szövetséget ajánlott Szlovéniának

A külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában tárgyalt.
Szövetséget ajánlott a nemzetközi kapcsolatokban Szlovéniának a külgazdasági és külügyminiszter Ljubljanában, ahol miniszteri beiktatását követő első hivatalos látogatásán járt szerdán.

Navracsics Tibor a Karl Erjavec miniszterelnök-helyettessel, külügyminiszterrel folytatott tárgyalásait követően újságírók előtt úgy fogalmazott: "azért jöttem, hogy szövetséget ajánljak Szlovéniának" a közép-európai, az Európai Unión belüli és a nemzetközi szervezetekben való együttműködésben, a nemzetközi politikában és a világgazdaságban egyaránt.

Kifejtette: áttörést szeretne elérni a magyar-szlovén kapcsolatokban, mert "eddig udvariasan éltünk egymás mellett mint a kertvárosi szomszédok, akik reggelente köszönnek egymásnak, de egyébként nem foglalkoznak egymás életével". Mint hozzátette: olyan Közép-Európában hisz, "ahol a nemzetek között nem konfliktus áll fenn, hanem egyetértés és együttműködés".

A történelemből tanulva Magyarországnak nagyon nagy felelőssége van abban, hogy milyen lesz a közép-európai együttműködés, és azt szeretné, ha Szlovéniával "igazi, tartós és stratégiai barátok lennénk", amibe beletartozik a gazdasági és kulturális diplomácia, illetve a minél szélesebb és minél sűrűbb kapcsolatrendszer - jelezte Navracsics Tibor.

Magyarország meggyőződéses híve a közép-európai együttműködésnek, amelynek nem kell csak a visegrádi négy országra korlátozódnia. A régió nem teljes, ha ebből az együttműködésből hiányzik Szlovénia és Horvátország, ezért "rajtunk, magyarokon nem fog múlni, hogy felvessük a visegrádi négyek kibővítésének lehetőségét is" - jelentette ki.

A magyar külpolitika irányítója arra is emlékeztetett, hogy a hagyományos államközi kapcsolatokat szélesíteni kell, a gazdaság és a diplomácia mellett a kultúra területén is minél tágabb kapcsolatrendszert kell kialakítani.

Karl Erjavec a megbeszélésekről azt mondta: Szlovénia számára nagyon fontos gazdasági partner Magyarország, amellyel éves szinten 1,7 milliárd eurós árucsere zajlik. Szerinte nagy lehetőségeket rejt még a két ország kapcsolata a gazdaság, az infrastruktúra vagy az energetika területén. A szlovéniai privatizáció, például az állami távközlési vállalat, a ljubljanai repülőtér, az Adria Airways vagy a maribori Nova Kreditna Banka iránt magyar cégek is érdeklődnek.

A szlovén külügyminiszter kitért arra is, hogy az ukrán válságot és a Nyugat-Balkánt illetően is nagyon hasonló állásponton van Magyarország és Szlovénia, de hozzátette azt is, hogy a Déli Áramlat Szlovénia számára stratégiailag fontos projekt.

Újságírói kérdésre válaszolva beszélt arról, hogy magyar vendégével tárgyaltak a magyar TriGránit részvételével zajló, de többször elakadt ljubljanai EMONIKA-projektről, mert Szlovénia érdeke a modern pályaudvar megépítése.

Szó esett a Pragersko és Hodos közötti vasútvonal modernizációjáról, de a koperi kikötőről is, amelynek fejlesztése a szlovénok és a magyarok mellett a csehek és az osztrákok érdeke is egyben - közölte a szlovén külügyminiszter.

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter szlovéniai látogatása zárásaként Ljubljanában találkozott Borut Pahor szlovén államfővel is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenőrzések a tiszavirág védelmében

Tilos a védett kérészek elpusztítása, illetve az élő és az elhullott kérészek gyűjtése is. Tovább olvasom