Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Navracsics: van remény, hogy az ország vonzóbb legyen a fiataloknak

A kormány megtette a kezdő lépéseket, de még nyitottabbá kell válnia a fiatalok számára - mondta a miniszterelnök-helyettes.
Van remény, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb legyen a fiatalok számra, mint 2010-ben volt; a kormány megtette a kezdő lépéseket, de még nyitottabbá kell válnia a fiatalok számára - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a Fidelitas országos választmányi ülésén szombaton Zánkán.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a Fidelitasnak alapvető feladata van Magyarország jövőjének alakításában, és az országnak csak akkor van jövője, ha az itt élő fiataloknak is van.

A politikus megemlítette, hogy az utóbbi napokban gerjed egy hisztéria, miszerint soha ennyien nem akartak elmenni az országból, és a fiatalok reménytelennek érzik a helyzetüket. Szerinte ez 2004 óta megfigyelhető, hiszen az uniós szabad mozgás lehetővé tette, hogy a fiatalok más országokban is kipróbálják magukat ösztöndíjjal, kutatási lehetőségekkel, munkával.

S ahogyan évszázadok óta mindig, a fiatalok elmennek, tanulnak, tapasztalatot szereznek, és "reményeink szerint hazajönnek" - tette hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Mint mondta, a politika feladata az, hogy mindenki, aki elmegy, hazajöhessen: olyan országot kell teremteni, ahová a fiatalok örömmel jönnek vissza, és ahol megtalálják a számításukat.

Egy aggasztó statisztikán már sikerült javítani: két évvel ezelőtt hetvenezer fiatal volt munka nélkül, az elmúlt két évben viszont 15 ezerrel nőtt a fiatal foglalkoztatottak száma - mutatott rá a miniszter.

Megjegyezte: 2004-óta először sikerült három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, ami kiindulópont a felelős kormányzati tervek készítéséhez, végrehajtásához. Vagyis ami a számokat illeti, van remény arra, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb ország legyen a fiatalok számára, mint 2010-ben volt - összegezte Navracsics Tibor.

Emlékeztetett rá, hogy vannak olyan programok, amelyek segítik a fiatalok hazatelepülését, ilyen például a Magyar Tudományos Akadémia Talentum programja vagy a közigazgatási minisztérium ösztöndíja, amellyel a tárcához kerülő fiatalok fél évet tölthetnek el egy európai közigazgatási intézményben vagy minisztériumban, hogy aztán a megszerezett tapasztalatikat, a jó megoldásokat hazahozzák és itthon kamatoztassák.

"Nyitottabbá kell válnunk, de a kezdő lépéseket már megtettük"; csak a fiatal, kreatív, innovatív ország versenyképes a világban és Európában - emelte ki Navracsics Tibor. Ötleteket kért a Fidelitastól, mit kell tennie a kormányzatnak ahhoz, hogy Magyarország nyitottabb legyen a több nyelven beszélő, nagy tudású fiatalok számára.

Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért program koordinációjáért felelős miniszteri biztos, az ülés moderátora bevezetőjében felidézte: 2010-ben a Fidelitas cselekvési tervet tett le a kormány asztalára a fiatalok problémáiról, ebből születetett az Új nemzedék program, 2012-ben a feladat az, hogy ezt végrehajtsák.

Olvasóink írták

 • 19. Power 2012. június 17. 15:35
  „Az a baj, hogy hiába volt módszerváltás, az egypárt-rendszer megmaradt...mindig akad egy-egy koalíciós párt, aki hajlandó a saját függetlensége feladására. A szocializmus óta minden változatlan.
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/lakasa_melle_tamogatast_ker_a_kepviselono/2284037/”
 • 18. macs 2012. június 17. 13:38
  „Én csak arra leszek kíváncsi, hogy az érettségizők közül hányan nem adták be végül a jelentkezési lapjukat, illetve a felvételizők közül hányan fognak visszalépni, mert nem érték el az állami alapképzéshez szükséges pontszámot? Azt is nagyon szeretném tudni, hogy velük mi lesz?
  Navracsics úr szerint, vannak olyan programok, amelyek segítik a fiatalok hazatelepülését, hogy aztán a megszerezett tapasztalatikat, a jó megoldásokat hazahozzák és itthon kamatoztassák. :-DD
  Nos ismerőseim közül többen így tettek, olyan fogadtatásban volt részesültek, hogy 3. szökési sebességgel menekültek vissza. Egyrészt nem kellettek, akit felvettek, azt a kollégáik szekálták, illetve a külföldön már megszokott munkastílussal szemben találkoztak a magyar valósággal, amihez nem igazán tudtak alkalmazkodni. Tudom, az ő hibájuk, hogy kilógtak a sorból. :-)”
 • 17. lukrecia 2012. június 17. 11:48
  „Szeretnetek Konkret allasajanlatokat ???? Mennyit kuldjek;; Milyen terulet erdekel benneteket?”
 • 16. vasi 2012. június 17. 11:08
  „"A politikus megemlítette, hogy az utóbbi napokban gerjed egy hisztéria, miszerint soha ennyien nem akartak elmenni az országból..."
  Tisztelt Navracsics Úr!
  Az nagyon nagy baj, ha Önök nem látják (nem akarják látni), hogy ez nem csak hisztéria... Az én felmérésem nem reprezentatív, de csak a szűk ismeretségi körömben is azt látom vannak, akik már összecuccoltak, és külföldre költöztek, vannak, akik komoly lépéseket tettek már annak érdekében, hogy mehessenek, s vannak néhányan, akik egyelőre csak vágyakoznak külföldre. A testvéremék évekkel ezelőtt költöztek külföldre, látva, hallva, olvasva a hazai elnyomorító légkörről, egyelőre eszük ágában sincs hazajönni. Érzelmi okokból hazajönnének, de hát ez kevés a megélhetéshez. Az a baj, hogy a hazai politikusok itthon szép lassacskán megszüntetik a normális élethez való lehetőségeket.
  Kár, hogy ezt csak Önök nem látják be.”
 • 15. C6H12O6 2012. június 17. 06:56
  „Mondhatta volna, hogy tudom úgysem találtok itt állást magatoknak próbálkozzatok külföldön és később hátha itthon is lesz lehetőség. Ez egy őszinte értelmes mondat lehetett volna és még igaz is./az első fele.../ Otthoni akváriumba mindenkinek ajánlom a reményhalat, mert az tart ki legtovább.”
 • 14. Együgyű 2012. június 17. 06:47
  „,,Navracsics: van remény, hogy az ország vonzóbb legyen a fiataloknak"
  Mintha a fiataloknak már elege lenne a Navracsics félék tündérmeséiből, pávatáncaiból, a sorozatos atombombáiból? Talán már gondolnak magukra is? Nem elég a hazafiasság, hazaszeretet, áll szenteskedési lózung ennek a korosztálynak. Talán kezdenek ráébredni a fiataljaink, hogy e hazában jelenjük és jövőjük sem van lesz? A családbarát förtelményüket is felfedezték és rájöttek, hogy kik az igazi élvezői? Talán azt is látják már, hogy az őseik végig güriztek egy egész életet és most mire jutottak? Észrevették, hogy milyen a kormány által kreált humánus munkatörvénykönyvük? Esetleg látják az egészségügyben, nyugdíj ellátórendszerben tett csodás intézkedéseiket? Felfedezték a rokkantak fele tett és még várható intézkedéseiket? Stb.... És ezek után a fiatalok nem kérnek a jelenlegi Szent Istváni, Antal Józsefi örökségű hazából? A kis hálátlanok!
  Mindenkinek én a vélemény szabadságot megadom a demokrácia jegyében! Bírálni senkit nem fogok!
  Aki nem érti, azt sajnálom! Félremagyarázni az írásomat szabad, mint mindent a kormány tagjainak és követőiknek!
  OFF.”
 • 13. roxper 2012. június 16. 22:00
  „Messziről vonzónak tűnik az ország, de ahogy közelítjük madzsarisztánt egyre gázosabb az ország! És természetesen a fejétől bűzlik...”
 • 12. deszkás 2012. június 16. 21:17
  „Levagy...”
 • 11. X_Y 2012. június 16. 20:26
  „8. igazságkereső 2012.06.16. 19:16

  Bégessed szépen: elmúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúútnyóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóócééééééééééééééééév”
 • 10. laca100 2012. június 16. 19:35
  „Bolond ez a Koma!”
 • 9. tzs_szeged 2012. június 16. 19:17
  „"Megjegyezte: 2004-óta először sikerült három százalék alatt tartani a költségvetési hiányt, ami kiindulópont a felelős kormányzati tervek készítéséhez, végrehajtásához. Vagyis ami a számokat illeti, van remény arra, hogy Magyarország 2014-re vonzóbb ország legyen a fiatalok számára, mint 2010-ben volt - összegezte Navracsics Tibor."

  Romániában 1989 előtt alacsony volt a költségvetési hiány és az adósság. Milyen vonzó is volt az az ország akkoriban!”
 • 8. igazságkereső 2012. június 16. 19:16
  „Az MSZMP és jogutódja 1989 óta gondoskodott arról, hogy Magyarországon a fizetések 300-340 eurós szinten maradjanak, miközben kifosztották az országot! Akkor miről is beszélnek a volt MSZMP-sek és jogutódjaik az MSZP-sek?!Azok akik ilyen hiteltelenné váltak és ennek ellenére süketelnek, azok még mindig nincsenek tisztában a rinocérosz bőrének vastagságával! Most eltekintek az országunkat kifosztók nevének említésétől, azt minden épeszű magyar állampolgár tudja, pártállástól függetlenül. Magyarul ezt nevezik gátlástalanságnak, amely különösen megnyilvánult a 2004-2010 közötti időszakban, amikor országunk teljesen a padlóra került, de az offshore lovagok külföldi számlái megdagadtak! Ez tagadhatatlan tény!”
 • 7. Mignon 2012. június 16. 18:39
  „Tehat Navracsics ur (ha nem is nyiltan, de) elismerte, hogy

  egyedül a "haza"-ra, "hazaszeretet"-re, "szülöföldre"-ra valo örökös hivatkozassal
  a Fidesz nem ert el semmit!
  A fiatalok tovabbra is külföldre mennek, illetve "oda kacsingatnak".

  Az meg hogy "evszazadok ota a fiatalok mindig is elmennek, tanulnak, tapasztalatot szereznek"
  (magyarul azt akarja mondani, hogy "nincs ebben semmi uj!")
  egy szerencsetlen, idetlen, vezetö politikushoz meltatlan, eszeveszett magyarazkodas.”
 • 6. lukrecia 2012. június 16. 17:02
  „Ugy tunt mintha engem emlegettek volna. Megnezem ki mondta, ja csak egy elvtars ? Akkor csipobol nem lovunk vissza. Tartogassuk energiankat hasznos otletekre.
  Egyebkent valoban totalis hullam kezdetet velem en is felfedezni , marmint kifele.
  Itt kint 400 euroert lehet egy 50 nm lakast berelni rezsivel garazzsal eggyutt.
  A 250 gr echte igazi vaj 0.5 euro nalunk mar 600 Ft korul lehet is venni.............. Na jo nem folytatom
  Az ujsag meg tele van allassal. A fiatalt csak a nyelvismeret hianya tartja vissza.
  Amikor rajon hogy 3 honapos intenziv nyelviskolval kell kezdeni, lehet elfogy az orszag.”
 • 5. Falcao 2012. június 16. 16:40
  „Biztosan maradnak ha differenciált bért fogtok megállapítani...”
 • 4. deszkás 2012. június 16. 16:39
  „Mondja uram! A főnökének gyermeke hol tanul? Hol vett neki lakást amit előtte bérelt? És Ő is vissza fog jönni? Ugye ön is tudja én is tudom hogy sose. Nem Csermely Péterrel beszél a Rém tv-ben aki az "ellenséget" emlitve igy tett:" nem mondta nekik (az ellenzéknek) mi közük hozzá?" Katasztrófális a cinizmusa.”
 • 3. deszkás 2012. június 16. 16:23
  „Hablatyity úr! Ezt önnek csak LUKRÉCIA fogja elhinni,"természetesen" külföldről.”
 • 2. Emberségetavilágnak 2012. június 16. 15:03
  „"A politikus megemlítette, hogy az utóbbi napokban gerjed egy hisztéria, miszerint soha ennyien nem akartak elmenni az országból, és a fiatalok reménytelennek érzik a helyzetüket..."
  Nem az utóbbi napokban gerjed, hanem az utóbbi napokban ért fel az illetékesek füléig!
  Nagy különbség!”
 • 1. kumisz 2012. június 16. 14:13
  „Van remény,,, besz@rok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion és autó ütközött: ketten haltak meg a 4-esen

A helyszínelés és a műszaki mentés idejére a főút törökszentmiklósi elkerülő szakaszát teljes… Tovább olvasom