Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

NBH: romaellenes erőszakspirál Magyarországon

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) szerint el kell kerülni, hogy erőszakspirál alakuljon ki "az egyre élesedő romaellenes aktivitással kapcsolatban".
A Nemzetbiztonsági Hivatal 2008-as évkönyvének egyik jelentése felhívja a figyelmet arra, hogy romaellenes erőszakspirál alakulhat ki Magyarországon.

Az NBH visszatekintése szerint a magyarországi szkinhedek kommunikációjának már a rendszerváltás előtti években központi eleme volt a romaellenesség, a később megalakuló szélsőséges-rasszista szervezetek programszinten is felvállalták ezt a szemléletet. A politikai propaganda az aktivisták erőszakos közterületi fellépésével párosult, amely elkeseredett - nem egyszer szintén jogellenes - válaszlépéseket váltott ki.

Az NBH-jelentés utalt arra: az 1990-es évek közepén változás következett be, a nemzeti radikalizmus politikai térnyerése egyre több szkinhedet is a politikai síkú megmozdulások felé terelt. Az NBH szerint megfigyelhető, hogy "a belpolitikai folyamatok hullámzása rendszeresen rasszista érvrendszerű, populista-demagóg szervezetek megjelenését eredményezte".

2006 óta egyes politikai szervezetek programjába ismét bekerült a romákkal szembeni fellépés szándéka, "amelynek igazolásaként - visszatérő elemként - a bűnözés visszaszorításának igényét határozták meg".

Elkerülendő erőszakspirál

Mint írták, a több évnyi konszolidáltabb állapotot a 2006 októberi olaszliszkai bűncselekmény szüntette meg, amelynek eredménye, hogy "az utóbbi időben a médiában is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a - korábban gyakran helyi jelenségként kezelt - roma etnikumhoz kötődő összetűzések. Egyes sajtóorgánumok mintha ezt a folyamatot gerjesztenék hangsúlyos nyelvezetükkel, visszatérő támadásaikkal".

A konfliktust mélyíti az NBH szerint, hogy az utóbbi hónapokban a Magyar Gárda, valamint a Nemzeti Őrsereg erődemonstrációi hatására "jelentős erőszakkészségű", több száz fős "kisebbségvédő" ellenerő is szerveződött az önvédelmi jelleget hangsúlyozva. Ezek megjelenése, konfrontációkeresése eddig a verbalitás szintjéig jutott, de a Nemzetbiztonsági Hivatal a jelenség kapcsán elkerülendőnek tartja, hogy ismét kialakuljon az erőszakspirál.

Biztonsági kockázatot rejt magában, hogy több olyan személy is feltűnt a romaellenesség mentén fellépők környezetében, aki katonai jellegű ismeretekkel rendelkezik: "kiképzésekre történő felajánlkozásuk, kontaktusaik révén eszközbeszerzői lehetőségeik kiemelt figyelmet érdemelnek".

Az NBH szerint nem zárható ki, hogy a romaellenes szervezetek rendezvényeihez kapcsolódóan provokatív, erőszakos cselekmények alakulnak ki. Figyelmet érdemel továbbá, hogy a szervezetek felbomlása túllicitálási mechanizmust gerjeszthet.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Gingko 2009. április 17. 02:17
  „Erőszakspirál. Va bene mondja a talján. Kiskertemben lenyírtam a füvet jó állampolgárként. Volt két fúrt kutam, amelyikből csak az egyik volt használható. Ma már egy sincs. Lefűrészelte valaki mindkettőt. Az egyik vas norton kút volt, a másikat már megette az ibolyasugárzás, mivel műanyag volt. Szóljak a rendőröknek? Minek. Mit ér 5 kg vas annak, aki elvitte? Miért háborította a birtokomat? Semmire sem tudja használni, amit elvitt.
  Azért írtam le, mert a mai kormány is hasonlít a kútfűrészelőkre.”
 • 45. flexsnake 2009. április 16. 10:55
  „NOP
  http://nepoldalipart.hu”
 • 44. flexsnake 2009. április 16. 10:55
  „NOP
  http://nepoldalipart.hu”
 • 43. flexsnake 2009. április 16. 06:59
  „40. mondjuk ha megértetted volna akkor feltűnt volna az hogy én is ugyanezt vallom. De attól hogy nem szeretem, még nem generálom a problémát nagyobbra.”
 • 42. flexsnake 2009. április 16. 06:59
  „40. mondjuk ha megértetted volna akkor feltűnt volna az hogy én is ugyanezt vallom. De attól hogy nem szeretem, még nem generálom a problémát nagyobbra.”
 • 41. dodó 2009. április 15. 22:24
  „NBH-s jelentés: hazugságok, buzeránspártiság, jobboldal-ellenes uszítás, cigánybűnözés és cionista gyarmatosítás szerintük nem létezik

  Az adónkból fenntartott, zsidórasszista, cigányfajvédő, kommunista, buzicsicskává züllött NBH-t törvényes kötelezettségeire fittyet hányva a cigány terrorcselekmények (fosztogatás, lincselés, rablás, lopás, közérdekű üzemek tönkretétele, kábellopás) nem zavarják, ahogy hazánk zsidók által bejelentett és folytatott felvásárlása, a nemzetgazdaság tudatos tönkretétele sem. Ehelyett, bár gyengének minősítik, egyebek közt "szélsőjobb fenyegetésről" hazudoznak, holott nem a radikálisok követnek el bűncselekményeket, hanem a parlamenti tolvajelit és a szintén közpénzből támogatott cigánymaffiák.”
 • 40. CID 2009. április 15. 21:20
  „38: Hát köszönöm a felvilágosítást, de azért ugye megengeded, hogy ne szeressem a cigányok többségét, meg nevén nevezzem a gyereket. A kordonra történő mászkálás ezidáig még nem jutott eszembe. Egyébként jómagam viszonylag könnyen közös nevezőre jutok velük, tisztában vagyok vele, hogy együtt kell élljek a jelenlétükkel, de akkor sem szeretem őket, és igenis úgy gondolom, vannak olyan bűncselekmény tipusok melyet szinte 100°biztonsággal mondhatom ők követtek el. Hidd el én sem, és sokan mások sem sajnálnák ha eltűnnének az életünkből, és azt is, hogy semmi közöm a jobb oldalhoz, meg úgy általában a politikához sem.”
 • 39. Sziszifusz 2009. április 15. 20:55
  „Az NBH-t inkább az elszabadult romabűnözés érdekelhetné jobban! Mit várnak? Tessékeljem be a romát, hogy ne kelljen kirabolnia? Ebben a "jogállami" országban úgyis neki lesz igazad!
  Arányok embereK! Arányok!
  Jövőre nem lesz anyámnak nyugdíja, mert oda kell adni a romáknak egy részét, a másik részéből ellenem fegyverkeznek, a harmadik részét meg ellopják, de én csak dolgozzak, és tartsam a pofám!?!!”
 • 38. flexsnake 2009. április 15. 20:40
  „37. munkavédelmim nekem sem.
  Nézd, engem ez sem érint sem most se később. Akit érinteni fog azok pont ti lesztek. Gondoltam szólok hogy miért. De nem kell megérteni. Lehet menni kordonra mászkálni. Nem oldasz meg semmit. Sokszor azt hiszi az ember hogy hülyék ülnek naphosszat az asztalnál, aztán nem figyelsz oda és már rájött valamire. Ő meg már alkalmazza is. Súgok, aztán szard le és idővel belátod hogy ezért nem tudod a saját mumusod legyőzni.”
 • 37. CID 2009. április 15. 20:27
  „36. : Szép teljesítmény, hogy ennyi faszságot összehordasz, de az a baj, hogy annyi benne a sületlenség, hogy ezt már tényleg nem érti rajtad kívül senki. Igaz nincs pisztolyunk, kék munkavédelmi sityakunk, meg tengerimalacunk sem.”
 • 36. flexsnake 2009. április 15. 20:12
  „35. pedig leírtam a magyarázatot . Egy teljes generáció felnőtt akik már a szabadságba születtek. Segélyre meg rokkantságira. Az a magyarázata az arányoknak hogy lehetőséget adott az állam egy kijátszásra és ezzel a lehetőséggel éltek is. Puhák a törvények. Akkor mit várunk? Hogy majd mindenki beismeri hogy talán meg kellene változni? Nem fogja. Aki nem akar az nem fog változni. Aki akar az meg el fog követni mindent. Én nem érzem hogy a probléma az lenne hogy nem kapnak munkát. Mi sem kapunk. Mind a két fél hülyeségekkel jön. Egyik nagyobb baromság mint a másik. Igen, vannak arányok és még azt is megkockáztatom hogy bizonyos bűncselekmények elkövetői nagy számban romák. De ebből nem tudok levonni következtetéseket mert a büntetési tétel is ugyanaz és a cselekmény is attól függetlenül hogy ki követi el. Meg lehet ezt oldani ha nem kell ezer jogvédő meg nincs rácizmus se. Akkor mindenki egyenlő és a tettei alapján ítélhető meg. Akkor aztán semmilyen hamis dolgokkal nem lehet jönni hogy lecigányoztak... Nem felzárkóztatni kell pénzből mert az soha nem is ment. Aki akar az keresni fogja a lehetőségez a boldogulásra.”
 • 35. 751510 2009. április 15. 19:58
  „flexsnake

  Hogy nem tudod megkülönböztetni a kettőt, ezzel rajtad kívül kevesen dicsekednének. Senki nem vesz egy kalap alá senkit. Mindig csak az arányokra keresünk valami elfogadható magyarázatot, de nem jön.”
 • 34. flexsnake 2009. április 15. 19:49
  „33. ellopták a galambot pár éve a kárászon. Majd jó pénzért készült másik. Az nem jutott senkinek eszébe hogy nem a földön kellene lennie? Bronz...
  Attól hogy nekem nem hiányzik még lehet bűncselekmény. És akkor tök mindegy hogy turul vagy galamb. Csak érted ha ennyire homlokegyenest semmi mást nem láttok csak hogy cigány és egy kalap alá mindenki akkor nem értem miért kellene nekem látnom a turult vagy a galambot. Madár , madár nem? Na és itt csak szobrokról van szó nem is emberekről.”
 • 33. 751510 2009. április 15. 19:34
  „flexsnake

  Elhiszem, hogy neked a turul nem hiányzik. Rólad nem is feltételeztünk mást. Sőt, indulj, és reszeld le az összeset!

  Logaritmus viszont már annyira mosott, hogy rá kár a karakterekért... Vele már elszaladt a ló.”
 • 32. flexsnake 2009. április 15. 19:20
  „Az a rákfenéje a jobboldalnak hogy ellenséget formál magának. A megteremtett ellenséged nem tudod legyőzni mert te magad teszed erősebbé magadnál. Az ördögi kör. Egyébként az erőszakspirál lényege lenne.”
 • 31. flexsnake 2009. április 15. 19:20
  „Az a rákfenéje a jobboldalnak hogy ellenséget formál magának. A megteremtett ellenséged nem tudod legyőzni mert te magad teszed erősebbé magadnál. Az ördögi kör. Egyébként az erőszakspirál lényege lenne.”
 • 30. flexsnake 2009. április 15. 19:17
  „24. ha héberül írtam volna akkor nem érted :p
  A turul most kinek hiányzik? :D A lényeg hogy azt sem azért lopták, ha egyáltalán roma volt az elkövető mert mondjuk sötétebb a bőre vagy mert a családneve más. Azért mert gondolom anyagi hasznot remélt belőle.
  HA sárga vagy zöld lopja akkor is ugyanaz a cselekmény :D”
 • 29. flexsnake 2009. április 15. 19:17
  „24. ha héberül írtam volna akkor nem érted :p
  A turul most kinek hiányzik? :D A lényeg hogy azt sem azért lopták, ha egyáltalán roma volt az elkövető mert mondjuk sötétebb a bőre vagy mert a családneve más. Azért mert gondolom anyagi hasznot remélt belőle.
  HA sárga vagy zöld lopja akkor is ugyanaz a cselekmény :D”
 • 28. flexsnake 2009. április 15. 19:12
  „25. láttál már körözéshez személyleírást? Kreol bőrű. Kreol bőrű míg nem mondja azt hogy ő cigány. A körözéseket nem nehezíti ez meg. Ha külön kéri egy cigány hogy mondjam azt hogy roma akkor azt mondom, de nekem nem sértő ha normálisan minden fennhang nélkül megnevezik, fehér bőrű magyar. NEm érted hogy mit mondok? Nincs jelentősége hogy milyen származású abból a szempontból hogy milyen cselekményt követ vagy nem követ el. A személyleírásnál a külsejének jelentősége van hiszen úgy ismered fel. Ki lehet írni. Ezzel semmilyen gond nincs amig ez az azonosítást szolgálja és nem azt hogy meggyanúsíts mindenkit akinek ugfyanolyan bőrárnyalata van vagy mondjuk a családneve ugyanaz. Ne különböztesd meg ahol nem muszáj. Azt hagyd meg a kisebbségi jogvédőknek. Ők is addig tudják mig te megkülönbözteted őket.”
 • 27. Lacas 2009. április 15. 19:09
  „tahoszegedi! Tömör vagy és lényegretörő :-) A te mondandódat érti mindenki és egyet is értünk.Flex meg mondja a hülyeségeit csak.Ez a dolga.Amugy meg senkit nem érdekel.Hülyék azért nem vagyunk. Magyarországon a magyaroknak kell legyenek az elsők. Egyenlőre gőzerővel dolgoznak,hogy ez forditva legyen. Flexit,Logaritmust a Cserepes sorra! Szebb jövőt”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miskolci joghallgatók a hátrányos megkülönböztetés ellen

Antidiszkriminációs jogklinikát indítanak a Miskolci Egyetemen. A joghallgatók elméletben és… Tovább olvasom