Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ne múljon el nap olvasás nélkül!

Az ötlet megszületésekor hihetetlennek tűnt, hogy pár év múlva nemzetközi hírű lesz a Győri Könyvszalon.
Vámos Miklós, Csukás István, Leslie L. Lawrence, Vekerdy Tamás, Kalász Márton, Lázár Ervin, csak néhány a Győri Könyvszalon nyitónapi résztvevői közül. Ma és holnap jönnek a többiek: Kertész Imre, Faludy György, Spiró György és mások. A magyar irodalmi élet már nem pusztán figyel a rendezvényre, hanem részt vesz rajta. Az olvasók pedig óriási érdeklődésükkel hálálják ezt meg.

A különleges szellemi élményeket ígérő könyvszalon egy izgalmas, színvonalas színdarabbal vette kezdetét. A városháza dísztermében a Vaskakas Bábszínház művészei nemzetközi, bábosnyelven mondták el, mire képes a könyv: szórakoztat, művel, elgondolkodtat és kapcsolatot épít.

A Győri Könyvszalon tegnapi megnyitóján Balogh József polgármester elmondta: mikor öt évvel ezelőtt a szalon ötletéről hallott, nem gondolta volna, hogy a győri könyvünnep mára ilyen sikeres, a város kulturális életét meghatározó rendezvény lesz, olyan, amely a társművészeti ágakat, a kultúra megannyi területén dolgozó embert inspirál majd arra, hogy új ötletekkel, rendezvényekkel, könyvekkel álljanak elő. A polgármestert a pódiumon követő kulturális miniszter, Bozóki András remek érzékkel fogta meg azt a Nagy Könyvet, melyet a Vaskakas bábosai hagytak kellékként a színen. Hóna alatt a beszédes relikviával fejtette ki: az olvasás narkotikum. Olyan kábítóerő, melyet nap nap után lehet használni úgy, hogy testünk és szellemünk csak épül tőle.
A miniszter szerint amikor csak lehet, el kell szabadulni a hétköznapokból, hogy az írói képzelet világában tegyünk látogatást.

Ezért is fontos a Nagy Könyv országos akció, és ezért is fontos a győri „sátoros ünnep" (a könyvszalon egy óriási sátorban talált otthonra a Bisinger sétányon – A szerk.), ahol könyvek százaival, az írótársadalom derékhadával találkozhatnak a látogatók. Bozóki András gratulált az ország immár második legnagyobb ilyen rendezvényéhez, és leszögezte, a könyvekről nem beszélgetni kell, hanem olvasni azokat. Így fogalmazódott meg a sommás mondat: ne múljon el nap olvasás nélkül.
A könyvszalon kiemelt támogatója, az Audi Hungaria Motor Kft. nevében Günter Fröhlich termelésért felelős ügyvezető igazgató mondott köszöntőt, majd Szammer István, a főtámogató, a Lapcom kft. ügyvezető igazgatója szólt a megjelentekhez.

„ Büszkeséget és irigységet érzek. Büszkeséget, mert öt éve támogatjuk, és irigységet, mert nem mi találtuk ki ezt a rangos rendezvényt. A könyvszalon jelentőségét abban látom, hogy megmutatja, a könyvet szeretni kell, és az olvasásban örömöt lelhetnek a fiatalok is. Kicsit önző dolog is ez, hiszen a Kisalföldet csak azok veszik majd felnőttként kézbe, akik tudnak, szeretnek olvasni. A család napilapja lehetőségeihez és olvasói igényeihez mérten ezért is segítette és segíti továbbra is a Győri Könyvszalont, csakúgy, mint sok más kulturális megmozdulást."
A megnyitón a díszvendégek népes koszorújában ott ült az a szerző, akinek műveit kicsik és nagyok is jól ismerik. A mindig mosolygó, nagy bajuszú mesemondó, akinek az egyfejű sárkányt, Süsüt, a morgó Mirr-Murr kandúrt, a csokiéhes Gombóc Artúrt és az átváltozóművész Pom-Pomot is köszönhetjük. A Galgóczi Erzsébet Városi Könyvtár kölcsönzési adatai szerint 2005-ben Csukás Istvánt olvasták a legtöbben a gyerekek, ezért Tóth Nándornétól, a kulturális iroda vezetőjétől ő vehette át az alkotói díjat. Az ünnepelt meghatottan köszönte meg a kitüntetést, és nagy beszéd helyett csak annyit mondott:

„ Ez egy közönségdíj, a szeretet díja. Boldog vagyok, mert az író csak akkor létezik, ha olvassák. Boldog vagyok, mert szeret az ország jobbik fele, a gyerekek."

Kulturális miniszterek találkozója

Tegnap a Győri Könyvszalon eseményeként, a Győri Médiaklub rendezvényeként találkozott a megyeszékhelyen Rudolf Chmel volt szlovák és Bozóki András jelenlegi magyar kulturális miniszter. Az érdekes eszmecseréről, annak tartalmáról a Kisalföld jövő héten beszámol.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorbonne-i professzor Egyiptom titkairól

A nagy sikerű soproni előadássorozat után a hétvégén Győrben is bepillanthatunk az ókori Egyiptom… Tovább olvasom