Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Nedves és száraz: kétkukás rendszer jön 2015-től

Kétkukás háztartási hulladékgyűjtés indul Magyarországon 2015. január elsejétől – mondta a környezetügyért felelős államtitkár a Budafilter 94. Kft. műanyag-hasznosító üzemének keddi alapkőletételén, Mezőfalván.
Illés Zoltán hangsúlyozta, hogy Magyarországon egy teljesen  új hulladékgazdálkodási rendszer alakult és alakul ki. A jövőre  induló kétkukás rendszer nagyban hasonlít majd a lengyelországihoz.  A háztartások "egy eltéveszthetetlen rendszerben" kétfelé tudják  szelektálni a szemetet – tette hozzá.  

Az államtitkár elmondta, hogy a két hulladékgyűjtő közül az  egyikbe a nedves hulladék, például zöld hulladék kerülhet, amelynek  egy része újrahasznosítható lesz. A másikba a száraz hulladék  (papír, műanyag, ruha, papír, üveg) kerül majd, amelyet  utóválogatóba szállítanak, majd értékesítve anyagában  újrahasznosítják.  

Közölte, hogy a nem hasznosítható anyagok jó hőértékű  tüzelőanyagot képeznek. Egységnyi hő előállítása kőolajszármazékból  10 forintba kerül, míg szemétből 50 fillér – fűzte hozzá.  

Illés Zoltán emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió minden  tagország számára meghatározta, mennyi háztartási szemetet kell  anyagában újrahasznosítania a következő években. Kiemelte: a növekvő  uniós elvárások eléréséhez kötelező volt bevezetni a szemétlerakási  járulékot, amely azt szolgálta, hogy a szolgáltatók ne lerakják,  hanem újrahasznosítsák a hulladékokat, hiszen azokból komoly  bevételük is keletkezhet. Hozzátette: amelyik cégnek mégsem sikerül  nonprofit módon működtetni a szolgáltatást, a befolyó járulékokból  kompenzációra és fejlesztésre tud pályázni.  

A műanyag palackok újrahasznosításával kapcsolatban megjegyezte,  hogy Magyarországon évente többmilliárd darab PET-palack keletkezik.  A palackok kőolajszármazékból készülnek és 400 év alatt sem bomlanak  le – tette hozzá.  

Az államtitkár fontosnak nevezte a mezőfalvai cég tevékenységét,  mert pazarlás és környezetszennyezés helyett újrahasznosítja és  különböző műanyag elemeket, szerelvényeket, alkatrészeket készít  belőle. Örömét fejezte ki, hogy a fejlesztést követően az új  üzemcsarnokban már lesznek olyan berendezések is, amelyek a műanyag  granulátumból újra PET-palackot készítenek.  

L. Simon László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő kiemelte:  a kormány azért támogatta a beruházást, mert innovatív, munkahelyet  teremt és a vidéket gyarapítja. Úgy vélte, hogy a Budafilter  tevékenysége a magyar találékonyságra, fejlesztésekre és tudásra  épül.  

Jelezte, hogy a cég pályázatot nyújtott be az Országos  Hulladékgazdálkodási Ügynökséghez egy műanyag palack begyűjtési  rendszer elindítására, amely képes lesz arra, hogy az üzem  kapacitásánál jóval nagyobb mennyiséget gyűjtsön be és ezzel  alapanyagot biztosítson más, hasonló profilú cégeknek.  

Simon Lajos, a Budafilter ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az  új üzemcsarnok alapkőletétele egyben a háztartási palackzsugorító  készülékre alapuló visszagyűjtési rendszer kezdetét is jelenti.  Hozzátette: tizenkét éve foglalkoznak a zsugorító készülékkel és a  begyűjtött palackokat teljes egészében újrahasznosítják.  

Az MTI kérdésére elmondta, hogy a vállalkozás jelenleg 22 főt  foglalkoztat, de a fejlesztés következtében a létszám hatvan főre  bővül.  
A rendezvényen kiosztott sajtóanyag szerint a Budafilter 94.  Kft. Greenpet elnevezésű, kizárólag magyar innovációkon alapuló  PET-palack zsugorító, visszagyűjtő és újrahasznosító tevékenysége  100 millió forint támogatást kapott a Közép-dunántúli Operatív  Programban. Az összesen 205 millió forintos - az üzemcsarnok  bővítésére és egy 2.500 tonna kapacitású mosóberendezés  felszerelésére irányuló - beruházás elkezdődött.  

A Budafilter 94 Kft. 2002-ben kezdte el a rendszer  kifejlesztését. Ennek alapja a szabadalom által védett elektromos  háztartási zsugorító készülék, amelynek fejlesztésére a cég eddig  önerőből 300 millió forintot költött. A begyűjtött PET palackok  teljes körű felhasználásával pántoló-szalagot és fröccsöntött  termékeket állítanak elő. A cég két forint visszavételi díjat fizet  azoknak, akik a zsugorított palackokat a postán keresztül, a cég  költségére elküldik.  

A vállalkozás már meglévő, 1.200 tonna kapacitású újrahasznosító  üzemét 315 millió forintos beruházást követően 2012. december 6-án  avatták fel. A beruházás eredményeként a geotermikus energiával  fűtött (nyáron hűtött) üzemben 600 tonna kapacitású granuláló és 600  tonna kapacitású pántoló-szalag gyártó gépsor, valamint két  fröccsöntő berendezés került felszerelésre.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok 83 százaléka derűlátón kezdi az évet

A világ polgárainak háromnegyede derűlátón kezdi a 2014-es esztendőt, a magyarok 83 százaléka… Tovább olvasom