Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Negatív rekord közeli vízállás a Tiszán Szolnoknál

Miközben a közelmúltban árvízvédelmi nagyberuházások alapkövét tették le Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Tisza minden idők egyik legalacsonyabb vízállásával ad feladatot a Közép-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakembereinek – mondta az MTI-nek csütörtökön a szervezet egyik osztályvezetője.
Csütörtökön a nullponthoz képest mínusz 266 centimétert mutatott a szolnoki vízmérce. Szerdán azonban még ennél is kevesebbet, mínusz 274 centimétert mértek. Ez utóbbi adat pedig mindössze öt centiméterrel haladja meg a 2003. augusztus 21-én regisztrált mindenkori legalacsonyabb tiszai vízszintet Szolnoknál - közölte Kovács Sándor.

(A Tiszán 1842-ben mért legalacsonyabb vízállás alapján határozták meg a mércék nullpontját.)

Mivel várhatóan az elkövetkező napok sem hoznak számottevő csapadékot a folyó felsőbb szakaszain, így egy időre állandósulni látszik ez az állapot – mondta a szakember, aki szerint ha a természetre bíznák a vízszint alakulását, valószínűleg napokon belül megdőlne a negatív rekord.

Ezt azonban a vízügyesek mindenképpen szeretnék megakadályozni – magyarázta. Mínusz 280 centiméter alatti vízszint esetén ugyanis a megyeszékhelyen működő felszíni vízkivételi mű csöveibe levegő jutna. Ez pedig azt jelentené, hogy a berendezés nem tudná biztosítani a város és a környező települések – több mint 120 ezer ember – ivóvíz-ellátását.

Szükség esetén persze ez a probléma mobil szivattyúállomások létesítésével áthidalható volna – hangsúlyozta a KÖTI-KÖVíZIG hidrológiai és modellezési osztályának vezetője, aki azonban úgy vélte, erre nem fog sor kerülni.

„Egyrészt szerencsénk van a klímával, mert bár nincs eső, ám a hűvösebb időnek köszönhetően kevesebb a párolgás miatti veszteség és a lakossági vízfelhasználás is alacsonyabb, mint nyáron. Másrészt a Tisza-tóból még hetekig mínusz 260 centiméter körül tudjuk tartani a folyó vízszintjét" – érvelt Kovács Sándor.

A szakember arról is tájékoztatott, hogy a Közép-Tisza vidékén Kisköre, Tiszabő és Szolnok térségében is előfordulnak különlegesen sekély gázlók. Előbbi kettő mindössze negyven, utóbbi is csak hetven centiméter. Ezek azonban különösebb gondot nem okoznak a vízi közlekedésben, hiszen ez idő tájt lényegében szünetel a hajóforgalom a folyón.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kármentesítés a Sármellék-Zalavár volt szovjet katonai repülőtéren

A Sármellék és Zalavár között található, volt szovjet katonai repülőtér kerozinnal, benzin és… Tovább olvasom