Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Négy csomagban nyolc csatorna

Új szolgáltatást indít október 30-tól Győrben a ViDaNet kábeltelevíziós társaság: digitális programcsomagokat kínál. Emellett (már a hónap közepétől) a piaci versenyhez igazodva olcsó internetezésre is lehetőséget ad, ezt elsősorban kezdőknek, vagy a világhálón csak kalandozni akaróknak ajánlva.
Rohamosan tért hódít a digitális technika – gondoljunk csupán a telefonra, a videokamerára, a fényképezőgépre. Forradalom zajlik az audiovizuális technológiában is, és ebből nem maradhat ki a kábeltelevíziózás sem. Dr. Sepsey György, a ViDaNet Kábeltelevíziós Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója győri sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá: a város kábelhálózata olyan fejlettségi szintre jutott, hogy alapul szolgálhat a legkorszerűbb szolgáltatásnak, a digitális műsorközvetítésnek.

Filmek, ismeretterjesztés

A lehetőséget gyorsan sikerült megteremteni, hiszen a múlt év végén kezdtek vele elméletben foglalkozni, konkrét döntés pedig az idén nyáron történt. A frekvenciaadottságok miatt egye-

lőre 8 digitális csatorna indítására van lehetőség, ezeket a programokat négy – egyenként is előfizethető – csomagban helyezték el. Három csomag a filmkedvelőké. Az HBO Pak a két HBO csatornát tartalmazza, a Cinemax Pakban ennek a mozicsatornának a két változata található. A harmadik, HBO Max Pak a négy filmes csatornát együtt adja. A negyedik csomag (amely egyébként a legolcsóbb, előfizetési díja a havi ezer forintot sem éri el) a Felfedező. Ebben négy, a legszínvonalasabbnak tartott tudományos-történeti-ismeretterjesztő program kapott helyet: a Discovery Science, a Discovery Civilisation, a Viasat History és a Via-

sat Explorer.
A közvélemény-kutatási tapasztalatok szerint a tévénézők a film- és az ismeretterjesztő programokat igénylik leginkább, ez határozta meg az induló csomagok tartalmát. Később, a frekvencialehetőségek függvényében bővülhet a kínálat sporttal, zenével, erotikával, idegen nyelvi műsorokkal.

Hogyan működik?

A digitális szolgáltatással igénybe vehető műsorok kódoltak, s mivel a mai tévékészülékek szinte kizárólag analóg jel vételére alkalmasak, szükséges egy dekóder. A sajtótájékoztatón Húshegyi Károly, a ViDaNet értékesítési és marketingigazgatója (eddig a győri kábeltévé vezetője) elmondta: az előfizető egy úgynevezett set top boxot kap, s ahhoz az előfizetett csomagnak megfelelő dekódoló kártyát. A box összeköthető a kábelcsatlakozóról közvetlenül a televízióval, vagy (mint az analóg vételnél) videó- vagy DVD-készülékkel. A szolgáltató a boxhoz, illetve a bekötésekhez nagyon részletes kezelési útmutatót ad, ráadásul pedig mindenféle csatlakozó kábelt, amire a különböző készülékekhez szükség lehet.
A digitális csatornákat távirányítóval lehet váltani. Lehetséges, hogy ha valaki például egy digitális műsort videón rögzít, közben más analóg tévéműsorokat nézzen. A műsor vételére bármely, most forgalomban lévő tévékészülék alkalmas. A digitális jel lakáson belül nem osztható el egy második (vagy harmadik) tévékészülékre. Az első set top box ingyenes, másodikért vagy harmadikért fizetni kell (igaz, csak keveset).
Pluszszolgáltatás még, hogy a képernyőn a digitális adásoknál sok hasznos információ megjeleníthető. Például, hogy az éppen futó műsor meddig tart, s utána mi következik. A néző gyakorlatilag folyamatosan egy egy hétre szóló műsorújságot is kap, s például zárolhatja azokat a csatornákat, amelyekről úgy gondolja, hogy a gyerekek ne nézzék.
A digitális műsorok magyar nyelvre szinkronizáltak, azonban a néző, ha úgy gondolja, egyszerűen átválthat a film eredeti nyelvére is. A digitalizált kép nagyságrenddel jobb az analógnál, a hangzás pedig akár a legkorszerűbb 5.1-es...

A jövő útja: kábeltelefon

Rohamosan nő az igény a kábeles internet (kábelnet) iránt: a sajtótájékoztatón már a hatezredik előfizetőt köszönthették. A kétgyermekes édesanya, Kovács Gáborné egy LCD-monitort kapott ajándékba. Vezeték nélküli billentyűzettel és egérrel jutalmazták az 5999., illetve a 6001. előfizetőt. A kábelnet három meglévő csomagja mellé egy új is csatlakozott, a Kábelnet Mini. Havi előfizetési díja a 4 ezer forintot se éri el. Igaz, nem túl nagy sebességű, és viszonylag kicsi letöltési tárhellyel rendelkezik, azonban az internettel való ismerkedésre, a világhálón kalandozásra kiválóan megfelel, sokaknak otthoni használatra ennél több nem is kell.
Dr. Sepsey György a győri sajtótájékoztatón megemlítette még, hogy jövőre szeretnék elérni, hogy a városban a kábellel ellátott terület 75 százalékán lehetségessé váljon a kábeles internetezés. A maradék 25 százalék zömmel a belváros, ott bonyolult, lassúbb a hálózat átépítése.
A jövő fejlődési irányai között ott van a kábeltelefon, erről azonban most még kicsit korai beszélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lenne értelme a népszavazásnak?

Tovább olvasom