Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák fizetését

Bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere is - jelentette be Hende Csaba.
Négy év alatt 50 százalékkal emelik a katonák illetményét jövő júliustól - jelentette be Hende Csaba honvédelmi miniszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón

Hende Csaba elmondta: a kormány 2010 óta elkötelezett abban, hogy a közszolgálatban dolgozók számára életpályamodellt, béremelést vezessen be. A pedagógusok és az egészségügyi dolgozók után a tűzoltóknál, rendőröknél és a katonáknál, s a tervek szerint 2016-tól a köztisztviselőknél is bevezetik az illetményfejlesztéssel egybekötött életpályamodellt.

A katonai életpályamodellről a miniszter elmondta: jövő július elsejétől a Magyar Honvédség teljes állományát érintően átlagosan 30 százalékos illetményfejlesztést vezetnek be. Majd 2019 január elsejéig bezáróan évente további 5-5 százalékkal emelik a katonák illetményét.

Mindemellett a pótlékok rendszere is jelentősen átalakul, s bevezetés előtt áll a Magyar Honvédség új lakhatási támogatási rendszere is. Az új honvédségi lakástámogatási rendszer pénzbeli támogatásra épül majd - mondta a miniszter. Két új lakhatási támogatási formát vezetnek majd be: a lakásbérletet és a lízinget támogató úgynevezett lakáspénzt, valamint a lakásvásárlást és építést elősegítő egyszeri támogatást a hivatásos katonák körében. Ezen felül egy szélesebb kört érintően, a közszolgálati életpályamodell részeként 2016-tól egy közszolgálati biztosítás bevezetését is tervezik - mondta a honvédelmi miniszter. Ennek részletein még dolgoznak, de a honvédelmi miniszter annyit elmondott, hogy ennek megvalósítását egy nonprofit alapon működő saját biztosítási társaság révén tervezik.

A honvédelmi miniszter kiemelte: a Magyar Honvédség katonái minden évben erőn felül teljesítenek az ország határain belül és kívül, bizonyítják felkészültségüket, készek fegyverrel védeni a hazát, de készek helytállni az olyan ipari-, és természeti katasztrófák idején is, mint a 2010-es vörösiszap-katasztrófa, vagy a tavaly nyári nagy dunai árvíz. Mindemellett nemzetközi missziós tevékenységükkel hozzájárulnak Magyarország nemzetközi pozíciójának javításához is. A miniszter szerint kötelességük, hogy megbecsüljék a Magyar Honvédség állományát.

Elmondta, hogy korábban kidolgozták a katonai életpályamodellt, s annak egyes elemeit az új szolgálati törvény részeként már 2013-ban be is vezették. A következő években pedig minden további intézkedést meghoznak.

Ez az életpályamodell egyrészt teljesítményalapú és kiszámítható előmeneteli rendszert tartalmaz, amelynek lényege, hogy a legfelkészültebb és a legjobban teljesítő katonák előtt világos út áll a Magyar Honvédségben. Hende Csaba szólt arról is, hogy lesznek olyan hivatásos katonák, akik a nyugdíjkorhatár elérése előtt kiválnak a rendszerből, de számukra is minden segítségét, át-, illetve továbbképzési lehetőséget megadnak, hogy a közszolgálat más területén dolgozhassanak tovább.

A katonák anyagi megbecsülésének része a jövő év közepétől kezdődő illetményfejlesztést. Hende Csaba kérdésre válaszolva elmondta, hogy mivel a honvédség létszámhiánnyal küzd, az illetményemelésre szánt előirányzat sem egy adott létszámhoz van igazítva, az egy felülről nyitott keret, vagyis jövőbeli létszámbeli erősödéssel is számolnak.

Hende Csaba kérdésre válaszolva leszögezte: az internetadóból származó bevételnek semmi köze az életpályamodell finanszírozásához. Azt mondta: az illetményfejlesztéshez szükséges mintegy 11 milliárd forintos forrást a jövő évi költségvetésben pótelőirányzatként fogják megkapni az év közepétől.

Arra a kérdésre, hogy az illetményemelés mely állománykategóriákat, milyen mértékben érint majd, a honvédelmi miniszter csak annyit árult el, hogy a számára "preferált állománycsoport", amelyet az átlagosan jobban szeretne megerősíteni az az altiszti kar.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy 2016-ról, 2015-re előrehozzák a honvédelmi kiadások növelését. Kérdésre válaszolva elmondta: ebből a keretből a honvédség technikai fejlesztésére is lesz majd pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP levenné a keddi napirendről az adótörvényeket

Az ellenzéki párt a házbizottság rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi. Tovább olvasom