Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Négy év múlva múlva foroghatnak a szélkerekek

Sopron Horváth Ferenc Szélerőmqparkok létesítését tervezi a soproni önkormányzat. Az elképzelések szerint – az első ütemben – nyolc-tíz, egyenként 1,2–2 megawattos tornyot állítanának fel.
Sopront emberemlékezet óta „szeles” városként emlegetik országszerte. Ez földrajzi és ökológiai helyzetének köszönhető. A várost fekvése tehát – elvben – ideálissá teszi egy vagy akár több szélpark felállítására. A szomszédos auszt-

riai településeken már pörögnek a szélkerekek, kihasználva a természet lehetőségeit. Sopronban még egy sincs, de talán lesz néhány év múlva: a tervezés és az engedélyeztetés hosszan tartó folyamat.
Első lépésként a Harkai úti hulladéklerakó területén állítanának fel mérőállomást, amely egy évig szolgáltatná az adatokat. A szakemberek ezekből már következtetni tudnak, hogy érdemes-e, és ha igen, hol, mennyi szélparkot kialakítani. Ezt követően kezdődhet csak el a tervezés, az engedélyeztetési eljárás, kikérve a szakhatóságok hozzájárulását is. Mindenekelőtt azonban tisztázni kell, hogy az áramszolgáltató átveszi-e az így termelt energiát és milyen feltételekkel. A mérőállomás felállítását is engedélyeztetni kell, ezért legkorábban két-három hónap múlva kezdődhet az adatszolgáltatás.
A megújuló energiaforrások bevonása az ország energiaellátásába uniós követelmény is. A szélenergia „befogása” az egyik legpraktikusabb megoldás. A beruházás nem olcsó, de megtérül. Egy 2 megawattos szélkerék 600–800 millió forintba kerül. Az önkormányzat arra számít, hogy az elképzelés egyes fázisainak megvalósítására sikeresen pályáznak a Környezeti és Energetikai Operatív Programra. Arra a kérdésre, hogy mikor épül fel az első szélpark, szinte lehetetlen válaszolni, de legkorábban – ha minden simán megy és forrás is lesz rá – négy év múlva termelhetnek áramot az első szélkerekek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl gyorsan vezetnek a magyar sofőrök

Mintegy 3400 gyorshajtóról készült felvétel a legutóbbi TISPOL ellenőrzéskor. Az április 25-én és… Tovább olvasom