Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Négy év óta több az öngyilkosság

Hazánkban 2006-tól kezdődően megnövekedett az öngyilkosságok, illetve a mentők által regisztrált öngyilkossági kísérletek száma - írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.
A lapnak nyilatkozó Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora szerint ennek oka, hogy a szocialista–szabad demokrata kormányok intézkedései nyomán az akut pszichiátriai ágyak száma 25 százalékkal csökkent. A szakemberek szerint azonnal vissza kell állítani legalább a régi ágyszámot, és elengedhetetlen az ambuláns pszichiátriai ellátó helyek számának és finanszírozásának növelése.

A napilap összeállítása szerint naponta negyven-ötven beteget lát el egy-egy orvos a pszichiátriai gondozóban, ami megkérdőjelezi a hatásos gyógyítás biztosítását.

A hazai statisztikák szerint az öngyilkosságot végrehajtók mintegy háromnegyede férfi, amelynek oka, hogy ők gyakrabban választanak drasztikus, biztos halált okozó módszert.

Olvasóink írták

 • 11. jozko 2010. december 19. 20:40
  „Sokszor a sok nagyokos nem látja a fától az erdőt!

  Az ok-okozati összefüggéseket tisztán csak elfogultság nélkül-
  az ádozat /önjelölt/ érzéseit viszont csak empatikus képességgel lehet elemezni!

  A két követelménynek egyszerre kell teljesülnie!
  Ez a leggyengébb láncszem.”
 • 10. achilleus 2010. december 16. 18:55
  „3. hozzászólás mazsolaszolo 2010.12.16. 10:23
  "(...) A törkeny belső egyensúly, ami a szoci védőburkában valahogy egybetartpotta az embert, a mai vadkapitalizmusban teljesen eltűnt.(...)"

  Mielőtt idiótáznád az orvost, legalább ne írj olyasmit, ami az adatoknak ellentmond. Magyarország a létező szocializmusban is élenjárt az öngyilkosságok tekintetében. Ettől függetlenül az öngyilkosságok és a politika kapcsolatát én sem gondolom ennyire szorosnak, mint ahogyan a professzor meglehetősen kiélezetten interpretálja. Egy sokkal tárgyilagosabb elemzés még 2002-ből: http://www.hetek.hu/hatter/200205/ongyilkossag_magyarorszag_az_elbolyban "(...) Sajnálatos tény, hogy Magyarország évtizedek óta vezető szerepet tölt be az öngyilkossági statisztikák élén. 1985-ben hazánk az első helyen, 1997-ben - Lettország, Litvánia, Észtország és az Orosz Föderáció után, Szlovénia előtt - az ötödik helyen állt az öngyilkossági halálozásban. Magyarország öngyilkossági rátája 1997-ben százezer lakosra 31,7 volt, ami megközelítőleg háromszorosa az egyesült államokbelinek. A világ legmagasabb öngyilkossági arányait tekintve az első húsz helyen szinte csak európai államokat találunk, jellemzően Közép-Európából és a skandináv államok közül (Finnország, Dánia, Svédország). Megdöbbentő, hogy a Közép-Európából származók még külföldi emigrációban is (Kanada, Ausztrália, Izrael) megőrzik önpusztító tradícióikat, s öngyilkossági rátájuk magasabb, mint az ott lakó más nemzetiségeké. Különösen magas az öngyilkossági halálozási arány a volt Osztrák-Ma-gyar Monarchia utódállamaiban, főként a magyarok lakta területeken (Magyarország, Vajdaság, Felvidék, Burgenland, Erdély). (..." Egy interjú Temesváry Beátával.

  Öngyilkosságok száma Magyarországon
  1980-ban: 4 809
  1990-ben: 4 133
  2000-ben: 3 269”
 • 9. igazságkereső 2010. december 16. 15:16
  „Az időpont nagyjából stimmel.Erre az időre tehető többek között az a kormányzati intézkedés,hogy a magyar polgárok megélhetési lehetőségeit az akkori magyar kormány annyira leszűkítette,hogy a" legolcsóbbnak az öngyilkosság tűnt"!Persze az idézőjelbe tett megállapítás gúnyos fricska az akkor regnáló kormánynak,Gyurcsány Ferencnek,Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszternek,mert esze Draskovicsnak csak annyi volt,hogy az intézményektől százmilliós nagyságrendben vette el a pénzt, ellehetetlenítve azok működését, a munkanélküliek számának növekedését tetet lehetővé,szóval ehhez "nagy ész kellett"!Ma még is fröcsög Gyurcsány Ferenc, televíziós szereplése egyre inkább hasonlít egy "meningeális artérió sclerosis"-ban szenvedő emberére,csak ezt még Ő maga nem vette észre,és sajnos nincs aki ezt észrevetesse vele! Hol van most Klára asszony, hogy segítene neki?!”
 • 8. dodó 2010. december 16. 13:05
  „1. hozzászólás t680822g

  Csak most olvastam el, és máris részben egyet kell értenem!
  Az öngyilkosságot megkísérlőknek (itt nem a sikeres öngyilkolókra gondolok) eszük ágában sincs meghalni! Ha volna, olyat választanának, ami sikerrel kecsegtet. Az ilyen gyógyszerbeszedők és hasonszőrűek egyszerűen a környezetük zsarolását és az önsajnáltatást, esetleg kis odafigyelést akarnak elérni.
  Gyermekkoromban az utcánkban volt egy idős házaspár, amelyik férfitagja (egy emberi roncs idült alkoholista) többször felakasztotta magát a konyhában - mindig a felesége érkezésekor - ügyelve arra, hogy a nyaka ne törjön el és a lába egy kissé elérje a konyhaasztalt, amelyen a sámli segítségével végezte a műveletet. Egy többszöri esetnél a néni nem rohant az előre odakészített késsel, hanem csendesen visszafordult a boltlba valami apróságért. Az orvos később megállapította, hogy csúnya és hosszú haldoklása volt.
  A néni tisztességgel eltemette, megsiratta. Az ismerősöknek jót mondott róla, de mindig hozzátette: -sokkal könnyebb most, hogy szegény uram elment!”
 • 7. dodó 2010. december 16. 12:49
  „Mondja valaki, hogy Qrcsány Fletó alatt nem volt növekedés!”
 • 6. LukSzkaivoker 2010. december 16. 11:49
  „Aki bekerül egy pszichiátriai gondozóba, annak aztán végképp elmegy a kedve az élettől. Nekem egy idős rokonom bekerült oda. Sírva könyörgött, hogy vigyük onnan, mert az "ápolók" verik őket.
  Rihmer Zoltánnak és flexsnake***-nake, t68 -nak is üzenni szerettem volna ezúton, de úgyis kitörölnétek ...
  Egyébként meg az életnek amúgy sincs értelme. Ha valaki boldogtalan, céltalan az élete, kiégett, nincsenek emberi kapcsolatai - mint nekem is -, akkor ez vár rá. A világ ebbe az irányba "fejlődik" folyamatosan, azt hiszem ezek a számok csak növekedni fognak. Függetlenül attól, hogy hány ágy van a pszichiátrián.
  Javaslom mindenkinek aki ilyesmin gondolkodik, hogy olvassa el a következő kis útmutatót:
  http://oinkxinagent.spaces.live.com/Blog/cns!4F0DEC94065AA9D4!446.entry
  Itt szépen össze van foglalva minden :)”
 • 5. flexsnake*** 2010. december 16. 11:38
  „az emberség nem arról szól, hogy öngyilkosokat pátyolgasson az ember. Aki elé ugrik egy vonatnak vagy másokat veszélyeztet ilyen módon, semmi szánalomra ne méltó. Nehogymár sajnáljam azt aki mások kárára tevékenykedik.
  Amikor még fontos volt az érték, büntették az öngyilkosságot! Ma is kellene!
  El lehet sírni, hogy jaj nincs munkám meg vietnámban ellötték a balherém, de ki a szart érdekli? Másnak is van baja, de nem kell másokat veszélyeztetni. Az emberség az, amikor annak segítesz aki megérdemli, nem annak akit megszánsz a faszsáa miatt.”
 • 4. gumikacsa111 2010. december 16. 10:55
  „2. zoltanszabo 2010.12.16. 09:55

  Nagyon jól látod a mai Magyar valóságot!!!! Lehet,hogy te is hasonló helyzetben vagy mint én, de ez sem megoldás,holott én is tanácstalan vagyok.1,5 éve próbálok munkához jutni de nem nagyon sikerül. Ezt csak az tudja aki átéli! 23 év után ez lesz az első karácsony amit a fiaim ( és karácsonyfa ) nélkül töltök, mivel nekik is abba kellett hagyni az egyetemet és csak a Székes fővárosunkban kaptak állást.Ez a t68 akárki meg foglalkozzon a befizetett adójával és neki is Boldog Békés Karácsonyt!”
 • 3. mazsolaszolo 2010. december 16. 10:23
  „"A lapnak nyilatkozó Rihmer Zoltán, a Semmelweis Egyetem professzora szerint ennek oka, hogy a szocialista-szabad demokrata kormányok intézkedései nyomán az akut pszichiátriai ágyak száma 25 százalékkal csökkent."

  Na ez van, amikor egy idita, buta, csőlátású ember fehér köpenyt ölt és fonendoszkópot köt a nyakába, meglobogtatja a deplomáit és bután osztja az észt.

  Az megnövedekett öngyilkosságok OKA nem az ágyszám-leépítés és a szocialista kormány, hanem a sok-sok évtized elfojtott és most a felszínre bukkanó súlyos személyiségbeli torzulása, amelyet nem a Gyurcsány-kormány okozott, hanem az előző isten tudja mennyi. A mély belső problémák a súlyos külső gazdasági nyomással felerősödtek és emiatt fordulnak olyan sokan a legkilátástalanabb út felé. A törkeny belső egyensúly, ami a szoci védőburkában valahogy egybetartpotta az embert, a mai vadkapitalizmusban teljesen eltűnt. Ma nem biztos semmi. Ha pedig belül káosz van, akkor a külső káosz végképp felmarja az embert. Valahol biztonságnak kell lenni, valamibe kapaszkodni kell tudni.

  Senkit sem lehet megmenteni pusztán legyógyszerezéssel vagy ágyszám-emeléssel. Senkit, aki gyerekként nem kapott törődést, figyelmet, szeretetet, apai-anyai gondoskodást és védelmet. Senkit, akit a családja bűnbaknak vagy halálra/őrültere ítélt családi lelki-szemétlerakanak "nevelt". Senkit, aki maga nem akarja. Senkit, akit a pszichiátere lehülyéz stb. Soroljam?

  R. egy ostoba idióta. de milyen egyszerű mindig másokat hibáztatni! Az OPNI bezárása nem volt jó húzás, de azért a szocialisták sem maguk a Sátán fattyai!”
 • 2. zoltanszabo 2010. december 16. 09:55
  „T 1. Ha csak ilyen véleményed van a témáról----jobban tetted volna ha NEM szólsz hozzá!!!
  Ennyi embertelenséget elképzelni sem tudok.!!!
  Emberség annyi sincs benned ,mint egy gilisztába.
  Nem kívánom----de te is kerülhetsz még ilyen helyzetbe.
  Amikor az ember elveszíti a neki fontos dolgokat, munkahely, család, v.valamelyik szülője, elveszi a bank a házát, oda egy élet munkája ---ki kattan, és nem tudja kontrolálni a cselekedeteit---orvosi ellátás, segítség NINCS---akkor ezt a megoldást választják!!!!
  Ebben a világban melyben most élünk , kihalt az emberség , az egymást támogatás, odafigyelés a másikra!!!
  Nagyon elszomorító ,hogy ilyen világba élünk.
  Nem megszólni, elítélni a másikat---emberségesen odafordúlni,segíteni, megérteni a másikat!
  BÉKÉS BOLDOG EMBERSÉGES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET KÍVÁNOK MINDENKINEK!!!!!!!!”
 • 1. t680822g 2010. december 16. 08:39
  „Hagy menjen, aki akar... Csak az adófizetőknek ne kerüljön pénzébe. Általában az ilyen emberek evvel zsarolják, büntetik a környezetüket, hogy ilyen brutálisak önmagukkal szemben. A régi időkben, ha nem sikerült az akciója, kivégezték őket. Ez kellene most is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beidézték Tátrai Miklóst a sukorói kaszinóügyben

Budapest - Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt, jelenleg előzetes… Tovább olvasom