Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Négy éve szeretnének vezetékes vizet

Immáron négy éve szeretné közel háromszáz kerttulajdonos, hogy megépüljön a vezetékes ivóvízhálózat a Balfra vezető országút mellett, valamint a Potzmann-, Neuberg- és Kohlenberg-dűlő területén. A tervek elkészültek, viszont mégsem építkezhetnek.
– Első körben közel tizenhárommillió forintunk veszhet oda, ha nem kezdhetjük meg az ivóvízhálózat megépítését – mondja keserűen Czupy Jenő, a vízközmű építőközösség vezetője. – Ebből a pénzből készíttettük el a terveket, sőt, a szakhatósági engedélyeket is beszereztük, ám a vízmű hajthatatlannak bizonyult, következetesen állítja: mivel földjeink külterületnek számítanak, nem kötelessége vizet adni. Pedig vállaltuk, hogy a nyári vízkorlátozás esetén elzárjuk a csapokat. Ezen túl azt is elhatároztuk, hogy megépítjük a szennyvízcsatornát. Négy éve hiába küzdünk, semmit sem sikerült elérnünk. A kerttulajdonosok aláírásukkal hitelesítették, hogy a közel tizennégy kilométer hosszú vízvezeték mintegy 120 millió forintos kiviteli költségét megfizetik. Így a beruházás sem a városnak, sem a vízműnek egyetlen forintjába sem kerülne, miközben a város gazdagodna egy korszerű vízhálózattal.

Előzmények

Az ügy előzménye, hogy a Balfra vezető országút mellett, valamintPotzmann-, Neuberg-, Kohlenberg-dűlő területén lévő kertek kútjainak többsége fertőzött, öntözésre korlátozottan alkalmas. A 280 kerttulajdonos éppen ezért négy évvel ezelőtt létrehozta a vízközmű építőközösséget. A céljaik között szerepel továbbá, hogy megteremtsék a bortermelés alapvető higiéniai feltételeit, fellendítsék a borturizmust. Ehhez pedig elengedhetetlen a vezetékes víz. Hozzátették, hogy hosszú évek óta fizetik a telkeken lévő kis faházak után az építményadót, amiből eddig semmit sem forgattak ide vissza.

Vizet nem kapnak

Mint azt Hegedüs László, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt. vezérigazgatója lapunknak kijelentette: a terület vízellátása csak Sopron szerkezeti tervével összhangban valósítható meg. Azaz a vízhálózat megépíthető, ám vizet addig nem kapnak, amíg a földek külterületnek számítanak.
Kuslits Tibor főépítész elmondta, a város fejlesztési elképzeléseiben – településszerkezeti tervében – ezt a részt nem szánták beépítésre, továbbra is mezőgazdasági hasznosítású területként szerepel. Az utóbbi évek tapasztalata az, hogy a magántulajdonba került mezőgazdasági ingatlanokon – kertekben – a vezetékes ivóvíz és a csatorna kiépítése után a tulajdonosok igen gyakran a beépíthetőség igényével lépnek fel.

Nem házakat akarnak

A vízközműtársulás ugyanakkor nem házakat szeretne építeni, hanem nyaranta öntözni, friss vízzel ellátni a növényeiket. Négy év óta mégis egy helyben topognak. Mindezek ellenére nem mondanak le arról, hogy vezetékes vizük legyen. Éppen ezért levelet írtak az önkormányzati képviselőknek, hogy támogassák törekvéseiket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt… Tovább olvasom