Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Négy fontos tipp a sikeres telefonos állásinterjúhoz

A telefonos állásinterjú sajátos műfaj, sajátos szabályokkal. Mindössze négy dologra kell odafigyelned.

A telefonos állásinterjú sajátos műfaj, sajátos szabályokkal. Nem kell azonban vaskos könyveket kiolvasni, hogy valaki magabiztosan és sikeresen vegye az efféle akadályt. Mindössze négy dologra kell odafigyelned, s máris megnyílnak előtted álmaid munkahelyének kapui.

Az álláskeresők gyakran abba a hibába esnek, hogy úgy gondolják, a telefonos állásinterjú egy kevésbé formális, kevésbé hivatalos megmérettetés, mint amikor szemtől-szembe ülnek az interjúztatóval. Pedig egy ilyen beszélgetés az első lépés lehet az új állás felé, ezért nem érdemes félvállról venni.

Egy telefonos interjú során a legfontosabb célod, hogy behívjanak egy beszélgetésre. A személyzetisek pedig a jelentkezők listáját szeretnék ilyen módon szűkíteni. Az alábbi négy tanácsot megfogadva növelheted az esélyeidet arra, hogy te a potenciális jelöltek közt maradj.

Szűrd ki a zavaró tényezőket
Egy lehúzódó vécé, a csörömpölő edények, vagy a kuyaugatás megzavarhatják a koncentrációdat, emellett azt sugallja a beszélgetőpartnerednek, hogy nem elég fontos számodra a beszélgetés annyira, hogy száz százalékban rá fókuszálj, ha azt hiszi, hogy mással foglalatoskodsz a társalgás során. Ha előre tudod, hogy mikor fognak hívni, keress egy nyugodt csendes helyet. Ha váratlanul lepnek meg, akkor hivatkozhatsz arra, hogy nem a legjobb pillanatban kaptad a hívást, ilyenkor lehetőséged van kérni egy időpontot.

Ha lehet ne mobiltelefonon intézd az ilyen jellegű megbeszéléseket, mert a térerő bármikor kihagyhat, illetve nem biztos, hogy mindent jól hallotok majd.

Csiszold a beszédstílusodat
Mivel a telefonos interjú során nincs szemkontaktus, vagy testbeszéd, a hangoddal és a hangsúlyozásoddal kell pótolnod a hiányzó információt. Tartózkodj a szleng használatától, beszélj érthetően, ne hadarj és artikulálj. Beszélj úgy, mintha szemtől-szemben ülnétek egymással, a hangod legyen magabiztos, érződjön rajta a lelkesedés.

A fentiekből következik, hogy ne csinálj semmi olyasmit, ami akadályozna abban, hogy tisztán beszélhess. Ne rágózz, ne egyél és ne dohányozz az interjú közben.

Készülj fel
Az interjú előtt készíts a telefon mellé egy jegyzetfüzetet, legalább két tollat, illetve a szakmai önéletrajzodat és minden olyan papírt, amit elküldtél a cégnek. Beszélgetés közben jegyzetelj, hogy ha szükséges, vissza tudj utalni egy korábbi témára.

Akárcsak egy „rendes" állásinterjú esetében egy kis háttérmunkából sokat profitálhatsz. Nézz utána a cégnek, tudj meg róla minél többet, s próbálj meg valamit kideríteni a leendő főnöködről, illetve arról a részlegről, ahová beadtad a jelentkezésedet.

Utánkövetés
A telefonos interjú után, küldj beszélgetőpartnerednek egy rövid levelet, amelyben megköszönöd a lehetőséget, egyben összefoglalod, melyek azok a képességeid, amelyek alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére. Ez nagyban hozzásegíthet ahhoz, hogy eljuss az első szemtől-szembe interjúig, ugyanis jobban fognak rád emlékezni, ha „nyomokat hagysz" a cégnél a telefonbeszélgetés után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szúnyogirtás Sopronban és a Fertő-parton

Az előzetes tervek szerint augusztus 14-én és 15-én, rossz idő esetén 16-án az időjárás függvényében… Tovább olvasom