Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Négy kisebbségi önkormányzat alakult meg

Négy soproni kisebbségi önkormányzat elnökválasztással egybekötött alakuló ülését is megtartották a városháza dísztermében. Ebben a ciklusban a bolgárok, a cigányok, a németek és a horvátok hoztak létre képviseletet.
Az októberi helyhatósági választások után Sopronban a horvátok, a bolgárok, a cigányok és a németek hoztak létre nemzetiségi önkormányzatot. Az alakuló üléseken dr. Ocsák József, a helyi választási bizottság elnökének tájékoztatója után a kisebbségi önkormányzati képviselők eskütételére került sor, majd átadták a megbízóleveleket.
– Immár aláírtuk a szerződést a Dorfmeister utcai német ház működésének beindításáról – mondta el a negyedik ciklusát megkezdő német kisebbségi önkormányzat tevékenységéről Hirschler Rezső elnök. – Ide települne át az önkormányzatunk, illetve közösségi épületként kulturális programokat szerveznénk a házban. Szeretnénk továbbá a Fenyő Téri Általános Iskola és a Brennbergbányai Általános Iskola működtetését átvállalni az önkormányzattól.
A horvátok második alkalommal választottak kisebbségi önkormányzati képviselőket. – Az érdekérvényesítés mellett erősíteni kívánjuk a civil szférát, jobb kapcsolatot kialakítani a civil szervezetekkel – fejtette ki dr. Payrits Ferenc elnök. – Az összetartozást az évről évre megtartott horvát napokkal szeretnénk erősíteni. Tavaly nagy megtiszteltetésként meghívásunkra Sopronba érkezett a magyar és a horvát köztársasági elnök. Évente néhány alkalommal utazásokat szervezünk Horvátországba, legutóbb az Isztrián jártunk.
– Legégetőbb feladatunknak a szociális helyzetfelmérést tartjuk – mondta el a harmadik ciklusról Tölgyesi Géza, a cigány kisabbségi önkormányzat elnöke. – A választásokon mindössze hatvanöt soproni vállalta, hogy felveteti magát a névjegyzékbe, de úgy gondolom, ennél nagyságrendekkel több – körülbelül ezer – cigány él a városban. Fontos, hogy az öt cigány népcsoport között jobb kommunikáció alakuljon ki, ehhez – a soproni önkormányzat segítségével – egy roma közösségi házat szeretnénk kialakítani. Itt a kulturális programokon kívül bűnmegelőzési, valamint a tanulási és munkalehetőségekről szóló előadásokat tartanánk.
A bolgár kisebbségi önkormányzat második ciklusát kezdi. – Legfőbb tervünk a bolgár kultúra bemutatása, ezért 2000. óta évente megrendezzük az egyhetes, Bulfest elnevezésű kulturális programunkat – mondta el Irinkov D. Mihály elnök. – Az egyhetes rendezvényre Magyarországon kívül általában Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból és Ausztriából is érkeznek az ottani kisebbségek képviselői. Jövőre a tervek szerint a Bolgár Állami Népi Együttes ifjúsági tagozata teszi tiszteletét a Bulfesten. A bolgár kisebbségi önkormányzat tisztségviselői egyébként nem veszik fel tiszteletdíjukat, társadalmi munkában végzik tevékenységüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árusítsanak gyógyszert a benzinkutaknál?

Tovább olvasom