Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Négy órán belül melege lehet, ha fázik

A Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. (Főtáv) négy órán belül beindítja a távfűtést, ha a lakóépületek közös képviselői ezt kérik – közölte a társaság csütörtökön. A távfűtés megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy a házakban a fűtési rendszerek üzemkész, ellenőrzött és kipróbált állapotban legyenek.
A Főtáv közleményében emlékeztetett rá: a fűtési rendszert az épület közös képviselője által írt fűtésindítási megrendelés átadását – amit telefonos jelzés után a helyszínen is átadhat – követő négy órán belül beindítja a társaság. Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a távfűtés megkezdésének elengedhetetlen feltétele, hogy a házakban a fűtési rendszerek üzemkész, ellenőrzött és kipróbált állapotban legyenek.

Ezért a társaság arra hívja fel a lakóközösségek figyelmét, hogy a hűvösebb idő beköszöntével már ne végezzenek és ne is engedélyezzenek az épületek központi fűtési rendszerén újabb szerelési munkákat, ami a rendszerek leürítésével jár.

Dobson: Csak óvatosan

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a távirati iroda megkeresésére csütörtökön azt mondta, a fűtési szezon kezdetén megnő a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye, ezért a katasztrófavédelem fokozott óvatosságra hívja fel a figyelmet.

Évente mintegy 6000–6500 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat. Tavaly összesen 127-en vesztették életüket és 583-an sérültek meg tűzben – mondta a szóvivő, hozzátéve, ebben az évben már 80-an vesztették életüket és 403-an sérültek meg lakástűzben.

A szóvivő arra hívta fel a figyelmet, hogy még a fűtési szezonban sem késő átvizsgáltatni a különböző tüzelő-fűtő berendezéseket, mivel a gázfűtéses lakásokban a visszaáramló égéstermék szintén tragédiához vezethet. A fél éve nem használt tüzelőberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért célszerű használat előtt átvizsgáltatni őket.

A tüzelő-fűtő berendezések kifogástalan működése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghető anyag a sugárzó hővel, nyílt lánggal működő eszközök közelében – tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy magyar üdülőhajó a Pozsony közelében

A Dunán vélhetően motorhiba miatt, partközeli manőverezés közben oldalára dőlt egy magyar üdülőhajó… Tovább olvasom