Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Négy százalék alatt az álláskeresők aránya a megyében

Fejlődött idén a megye gazdasága 2005-höz viszonyítva, s ezt jelzik a foglalkoztatás adatai. A főváros és Pest megye után Győr-Moson-Sopronban a legalacsonyabb, 3,9 százalék az álláskeresők száma, szemben az országos 8,8 százalékos átlaggal.
Az adatok a megyei munkaügyi központ év végi sajtóbeszélgetésén hangzottak el. Jövő évtől a megyei szervezet a szombathelyi központtal működő Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron megyéket egyesítő régiós központban dolgozik tovább. Az álláskeresési ráta mellett kedvező a megye 60,8-as foglalkoztatási rátája és az országos átlagnál kedvezőbb az aktivitási ráta is 64 százalékkal. Az inaktívak aránya 36 százalék, ami csak az országos adattal összehasonlítva kedvező, sokkal kevésbé az uniós összehasonlításban.
Az idén a megyei munkaügyi szervezet több mint tizenegyezer megyei ember álláskeresését támogatta.
Átképzésben és képzésben majdnem ezerötszázan vehettek részt közreműködésével. További háromszáz elhelyezkedni kívánó képzését regionális formában segítette, ötszáz emberét pedig uniós segítséggel. Az előbbi adatokat Rimányiné Somogyi Szilvia igazgatónőtől hallhatták Győrben a sajtó képviselői. Ebben a minőségében utoljára, hiszen a munkaügyi szervezet 2007-től re-

gionális formában működik tovább. Központja Szombathelyen lesz, Rimányiné pedig a régiós központ szolgáltatási főigazgatói tisztét tölti majd be. A munkaügyi szervezet a közelmúltban húsz munkatársától vált meg, januártól 23-an a regionális központhoz kapcsolódva dolgoznak majd, 84-en pedig a megyén belül, a regionális kirendeltségeken. A megyei szervezet idén 800 millió forintból gazdálkodhatott, jövőre 860 millióból kell megoldani a képzési, átképzési feladatokat, és természetszerűen számíthat az uniós forrásokra is. Az új évben a kormányzati szabályozások az eddigieknél is hatékonyabban kívánják ösztönözni az álláskeresőket, hogy bekapcsolódjanak az átképzésekbe. A munkaügyi szervezethez még nem érkeztek a jövő évi létszámleépítésekről adatok, az előrejelzésekből azonban arra lehet számítani, hogy a közigazgatásban és államigazgatásban lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Stílusos ünnepi üdvözlet

Tombáczné Szemerédi Zsuzsanna szegedi mesterfodrász egyéni karácsonyi kompozíciója a szakma… Tovább olvasom