Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Négylábúak és gazdáik: kölcsönösen sokat tanulnak egymástól

Kutya nélkül lehet élni, de nem érdemes. Vámos Miklós mondását csak azok tudják a magukévá tenni, akik szoros kapcsolatba kerültek az ember leghűségesebb társával. Cseh Zsuzsanna színésznő, Márok Tamás televíziós szerkesztő, műsorvezető és Puljezevics Nenad kézilabdakapus tudja, mekkora felelősség kutyát tartani, továbbá azt is, milyen boldogságforrás egy négylábú.
Gerald névre hallgat Cseh Zsuzsanna, a Szegedi Nemzeti Színház színésznőjének fekete spánielje, „aki" nyolchetesen került hozzá és párjához. A most hétéves kutyától a közelmúltban meg kellett válnia egy időre – színész „apjánál" hagyta Kecskeméten –, mert reggeltől estig próbált, a Beszélő fejek előadásaira készül. Ez az időszak még az edzett spániel számára is túlfűtött lett volna, noha a kutyát hozzászoktatták a színészpáros változatos és lüktető életéhez.

„Mindenhová magunkkal visszük – meséli Zsuzsa –, az autóba még kutyaülést is beszereltettünk." Amíg nem volt autójuk, a kutya velük vonatozott Budapest és Szeged között. Sőt: Gerald a világot jelentő deszkákra is fellépett egyszer: három évvel ezelőtt Szegeden játszott a Nemzeti drogériában. A kutya – a spánielek ismert szertelensége ellenére – okos, de azt azért elismerte a színésznő, hogy elsősorban a párjára hallgat.

Kis münsterlandija van Márok Tamás szerkesztő-riporternek, a városi televízió munkatársának, akinek a vadászat a hobbija és a szenvedélye. Ez a kevésbé ismert fajta főleg apróvadra ideális – magyarázza kollégánk, és nem mellékes szempont az sem, hogy lakásban együtt lehet élni a kicsi, vizslaszerű állattal Szitti már kilencéves, Tamás nevelte, aminek köszönhetően a kutya „megtanulta" a várost is.

„Akkor szép és okos egy kutya, ha arra használják, amire való, ez egy vadásznál ráadásul becsületbeli ügy" – vallja a televíziós, aki minden héten elmegy vadászni Szittivel. Most éppen szalonkaidény van, s a madarat – mivel rejtőzködő színű – kutya nélkül nem lehetne megtalálni. Szitti hőstettei közé tartozik, hogy egyszer egy 180 kilós szarvasbikát is megállított. Márok Tamás szerint hatalmas élmény kutyával vadászni, azt tapasztalni, mennyire igyekszik, hogy figyeljen és segítse az embert.

Frodó névre hallgat a szerb származású kézilabdakapus, Puljezevics Nenad négy hónapos shihtzu kutyája. A szintén ritka, és meglehetősen drága fajtát a gyerekeinek szánta a nemrégiben magyar állampolgárságot szerzett sportoló, aki a Pick Szeged férfi kézilabdacsapatának klasszisa. Az egyik gyerek hét-, a másik kilencéves, s noha mindketten Belgrádban élnek, imádják Frodót. „Amikor Jugóba megyünk, ketten ülünk az autóban, ő meg én" – mondja az elvált férfi.
Nenad még azt is elárulja, igyekszik sokat foglalkozni a kiskutyával. Frodót mindennap a Stefániára viszi sétálni, holott Újszegeden lakik. Gyerekkorában egy ír szettere volt, „aki" megszépítette az életét, kutya és gazdája kölcsönösen sokat tanult egymástól. Arra a kérdésre, miért lépett be a kutyások táborába, a még nyelvi nehézségekkel küzdő Nenad egyszerűen csak annyit mondott: „kell egy kiskutya", és kész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Méltónak tartja a megemlékezéseket?

Tovább olvasom