Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

Negyvenmillió forint a kárenyhítésre

Öt település máris kérte a megyei területfejlesztési tanács segítségét a felhőszakadások okozta károk enyhítésében. A természeti és más katasztrófából eredő veszteségek mérséklésére 40 millió forintja van a tanácsnak, kérdés, elég lesz-e ennyi.
Pannonhalma, Ravazd, Bakonypéterd, Tényő és Sokorópátka máris kérte a Győr-Moson-Sopron Megyei Területfejlesztési Tanács (MTT) segítségét a héten történt felhőszakadásokból adódó károk enyhítésében. Az MTT-nek ebben az évben 40 millió forint áll rendelkezésére erre a célra, ha ez a pénz kevés lesz, fordulhat a Belügyminisztériumhoz, ahol a központi vis maior-keretből ki lehet egészíteni az összeget.

Az bátran kijelenthető, az igények valószínűleg most is meghaladják a rendelkezésre álló összeget, hiszen mindenhol többmilliós kárról beszélnek. Sokorópátka például hétmillió forint kárt szenvedett el az esőzés miatt, a szétázott utak és eltömődött csatornák kitisztítása pedig nem tűr halasztást, mert egy újabb zivatar még nagyobb károkat okozna.

A települések számára az elbírálást ebben az esetben meggyorsítja, hogy Szakács Imre úgynevezett elnöki előlegként megelőlegezheti számukra a vis maior-támogatást, de természetesen a tanács utólagos jóváhagyása is szükséges. Az önkormányzatoknak az elszenvedett károk jelzésén túl konkrét dokumentumokkal (szakvéleményekkel, költségvetéssel) kell alátámasztaniuk támogatási kérelmüket, amelyet az MTT-hez kell benyújtani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A múlt nélküli ember (Mies vailla menneisyyttä)

Aki Kaurismäki hosszú alkotói szünet után ezzel a mesterművel tért vissza, mely tartalmával és… Tovább olvasom